Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 8. ledna 2022

Čím krmit ptáky - zapojte se do Ptačí hodinky

 

Příspěvek navazuje na sčítání ptáků ve dnech 7. - 9. ledna  ZDE

Mnoho ptačích druhů, které se u nás vyskytují, odlétá během podzimu do oblastí s příznivějším podnebím a s dostatkem potravy. Ptáci zůstávající u nás přes zimu rádi přijmou, především za tuhých zim se silnými mrazy a vysokou sněhovou pokrývkou, pomoc ze strany člověka ve formě přikrmování.

Nejčastější dobou, kdy je dobré začít s přikrmováním, je podzim, ideálně začátek listopadu. Teploty klesají a nabídka potravy se snižuje. Kvalitně naplněné krmítko přinese pomoc ptákům a radost nám, lidem, když můžeme čiperné opeřence pozorovat.

Možná máte přichystané krmítko a rádi pozorujete ptáky? Zúčastněte se programu  Ptačí hodinka.
 
 
 
Drozd kvíčala ocení, necháme-li na zahradě pár jablek, šípky nebo jeřabiny (Sebastian Grell © LBV)
 

Zodpovědné přikrmování

  • Vyberme vhodné krmítko a umístěme jej na bezpečné místo.
  • Přikrmovat můžeme od listopadu do března, případně pouze při sněhové pokrývce a za velkých mrazů. Mimo zimní období hrozí vyšší riziko přenosu chorob, ptáci mají jiné potravní nároky a přikrmovat tak, abychom omylem neublížili, je mnohem obtížnější. Uzpůsobme proto raději zahradu či své okolí tak, aby ptáci našli dostatek přirozené potravy a úkrytů. Pomůžeme tím i hmyzu, nejen ptákům. 
  • Můžeme přikrmovat, ne překrmovat. Je-li krmítko půl dne prázdné, ptákům to rozhodně pomůže a navíc krmítko snáze udržíme v čistotě.
  • Vodu v pítku měníme denně.
  • Denně odstraňujeme trus a zbytky potravy.
  • Každý týden krmítko i pítko čistíme (kartáč, důkladně opláchnout, nechat vyschnout).
  • Pokud se pod krmítkem hromadí vyházené zrní, změníme čas od času jeho umístění – ať ptáci sbírající potravu ze země mají „čistý stůl“.

Co do krmítka (ne)patří

  • Do krmítka sypeme slunečnici, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs.
  • Nikdy nekrmíme plesnivým či jinak zkaženým krmivem.
  • Nikdy nedáváme kořeněné, solené, uzené či přepálené kuchyňské zbytky.
  • Vyhýbáme se i všemu sladkému. Výjimkou je cukr obsažený přímo v ovoci –⁠ nakrájené jablko ano, doslazované rozinky či dokonce sušenky v žádném případě.
  • Vhodné potraviny z naší kuchyně jsou např. neslaná vařená rýže a brambory, strouhaná mrkev, vločky, syrové maso nebo lůj.
  • Čím rozmanitější potravu v krmítku nabídneme, tím více druhů pozorujeme.
  • Nezapomínejme na pítko. I v zimě ptáci potřebují vodu.
Krmení nemusíme jen sypat do krmítka – můžeme jej přímo zavěsit na stromy či keře. Zábavné, hlavně pro děti, je zhotovení závěsného tukového krmítka svépomocí. 

 
Sýkory modřinky u domácího krmítka z kokosu (Z. Pernicová)
 

Kupovaná krmiva

Můžeme zakoupit jenom slunečnici nebo nejrůznější směsky.
Koupit můžeme i populární lojové koule, které ale vybalme ze sítěk. Ptáci se v nich totiž mohou zachytit drápky; popadané síťky navíc přitahují svou vůní psy, ježky a další zvířata, která je mohou pozřít a způsobit si tak vážné zdravotní potíže nebo přímo uhynout.
 
 
Lojové koule bez sítěk s bobulemi a hmyzem

 
Mlynaříci dlouhoocasí  (Antje Geigenberger © LBV)

Koule proto raději vložme do vhodných držáků. Dostanete je koupit.  Vyhněme se levným koulím z palmového tuku a navíc ptákům často ani nechutná.
zdroj: ptacihodinka.birdlife.cz/

8 komentářů:

  1. Zdravím Hani. Chtěla jsem se zapojit dnes dopoledne. ale manžel si na mně vymyslel docela časově náročný oběd a tak to zkusím odpoledne nebo zítra po ránu, kdy je ptáčků na stromech před okny a na krmítku nejvíc. Krmítko pravidelně čistím. Myju horkou vodou a desinfikuji přípravkem Trixie, který používám na klec pro andulky, protože je pro ptactvo bezpečná a ničí roztoče a viry. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se, Jaruško, že u vás je těch ptáčků nejvíce. Obdivuji, jak je dovedeš nafotit a znáš tolik druhů! Tomu se říká vztah k přírodě a já Ti za všechny ty ptáčky zpěváčky DĚKUJI. ☺
      Také se opatruj a hlavně zdraví.

      Vymazat
  2. Hani, přečetla jsem jsem si se zájmem a jsem ráda, že krmím správně :o)
    Měla jsem dnes hodně náročný den, ale když jsem mrkla z okna na krmítko, vzpomněla jsem si, že se dnes sčítají opeřenci a oni to asi vědí - na zahradě jsem měla dvě sojky :o)
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je obdivuhodné, že při tom všem - i náročném dni, ještě myslíš na tohle sčítání a sojky se Ti odvděčily ☺.
      Děkuji a přeji pěknou neděli. ☺

      Vymazat
  3. Já počítala dnes,ale je to rok od roku slabší.Chodí mi jenom sýkorky,asi pět,dva brhlíci a jeden dlask.Někdy se objeví dva kosáci a to je všechno.A dnes jsem je ani neviděla.Krmítko mám v lodžie a ta je do synova pokoje a tam se moc nezdržuji.Krmím ptáčky pořád,oni se mi odvděčí neskutečným bordelem.Několikrát denně zametám slupky a zrní na dlažbě.Syn tam ještě chodí kouřit a nosí si bordel do pokoje.Zbytečné něco říkat.Naštěstí není o víkendech doma.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, i přes to, že ptáků asi ubývá, ve vaší oblasti je jich dost a druhy, které tady neuvidím. To, že pak na balkoně je ten "bordel", je prostě daň, znám to z doby, kdy jsme tu ptáky mívali a vytírání balkonu bylo několikrát za týden.
      Přeji Ti krásnou neděli, my máme hezky slunečnou. ☺

      Vymazat
  4. Hani, krmím ráda a správně, ale ptáčků moc nelétá. Sýkorky, hrdličky, kosáci, sojka, zvenčí. Hezkou neděli přeje Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, asi je celkově ptactva méně než dříve. U nás téměř žádní, ale letos jsem po několika letech krmítko pověsila na balkon a koupila zob. Uvidíme...
      Děkuji a přeji hezký zbytek neděle. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...