Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 14. ledna 2022

Kdy se začaly používat židle a byly pro každého?

 

S novým rokem je tu další nová rubrika. Svou náplní bude pestrá - jak je v Kaleidoskopu zvykem a bude vždy doplněna krátkým poslechem. Celkově to celé zabere pár minut a možná to rozšíří vaše obzory. Kupodivu dnes nezačneme od Adama, tedy od A, jak by se dalo předpokládat, ale hezky od Ž. Třebaaa... Ž - jako židle, protože na židli asi zrovna sedíte. 😀

Dříve byly židle určeny jen pro důležité osoby. Na čem seděli ostatní a kdy se to změnilo?

Dřevěná židle Drahuška Barva: třešeň Dřevěná židle s područkami KT178 masiv buk | Zadara nábytek.cz  

Podívejte se na obrázek u tohoto článku. Uvidíte na něm křesílko dávného vládce starého Egypta – faraona Tutanchamona. Scéna z obrázku zdobí opěrku skutečného křesla egyptského panovníka. Tenhle kus nábytku, který se našel v jeho hrobce, je více jak tři tisíce let starý! Možná jste kopii viděli na výstavě o Tutanchamonovi. Židle se ale v Egyptě používaly už dávno předtím. V Číně se ale třeba objevily až někdy před „pouhými“ devíti sty lety.

Pohodlně se usaďte na židli a poslechněte si, kde se vůbec židle vzaly a jsou země, kde se v minulosti vůbec nepoužívaly? 

zdroj: junior.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Jak zpivajo V+W..kdo ma zidli, bydli,..s kdo ma "kreslo"je za vodou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měli pravdu ti dva, protože, když si to uvědomíme, židle je základním nábytkem do bytu.

      Vymazat
  2. Paráda! Odpoledne budu určitě žehlit, ráda si to zpříjemním...
    Děkuji! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, jistě máš toho žehlení dost, tak to zpříjemnění se k tomu hodí.
      Přeji příjemnou sobotu a ať vám všechny židle slouží! ☺

      Vymazat
  3. Židle nepatří k mým oblíbeným,mám raději pohodlné křeslo.A jak píše Helenka i já mám dnes dost žehlení,hlavně košile syna a ty moc ráda nežehlím a tak si to vždy zpříjemňuji,že si pustím nějaký film a nebo čtení z Youtube.
    Hani,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mne je to právě naopak - mnohem raději sedím na židli, doma máme výbornou sadu židlí, ty bych nedala. Také na návštěvě kolikrát vyžaduji sezení na židli než na křesle. Důležitý je ten tvar a opěrka páteře. Na každé židli se dobře nesedí, ale tak je to i s křeslem.
      Jituš, přeji, abys to žehlení zvládla k plné spokojenosti a košile ti šly od ruky. Také přeji pěkný víkend. ☺

      Vymazat
  4. Hani, zdravím. Já mám židle ráda. Mám část rodiny v Thajsku a tam u všeho sedí doma na zemi, i u jídla... Když jsem chtěla židli, docela se divili. Byla jsem tam na svatbě, obřad trval několik hodin, byla to klasická thajská svatba a při obřadu s mnichy se také sedělo na zemi. Já doma židle využívám dost, moje babička seděla na židli i u vaření, žehlení. Já se tomu tehdy divila, když říkávala - šetři si nohy. Teď u toho sedím taky... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to je velmi zajímavé, to bys možná někdy mohla napsat na svůj blog o něčem, co je tam jiné - nějaké zvyky apod. Thajsko je určitě zajímavá země, já se do takových končin nedostanu.
      Já mám také židle hodně ráda, určitě víc než křeslo a někdy u práce v kuchyni také sedím. Samozřejmě u šití a u počítače, to je klasika.
      Děkuji za zajímavé informace a přeji pěknou neděli. ☺

      Vymazat
  5. Kolikrát jsem viděla ve filmu, že Japonci nebo Tajci seděli na zemi a stolečky s potravinami měli před sebou nízké nebo žádné. Asi bych tak nedokázala sedět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tento způsob sezení je asi v Asii rozšířený. Nejsme na to zvyklí.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...