Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 16. ledna 2022

Molière: Lakomec. Ivan Trojan v titulní roli slavné komedie. Audiokniha (Poslech)

 

Před 400 lety se v Paříži narodil herec, divadelní principál a především komediograf Jean Baptiste Poquelin známý pod jménem Molière. Po Shakespearovi se objevil dramatik, jehož dílo zůstává dodnes živá nejen pro francouzské publikum. U příležitosti výročí vznikla v Českém rozhlase nová inscenace snad nejznámější Molièrovy komedie Lakomec. V titulní roli Ivan Trojan.

Poslech možný do 11. února 2022, pak audiokniha dole 

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Renata Venclová
Osoby a obsazení: Harpagon (Ivan Trojan), Kleant (Filip Kaňkovský), Valér (Ondřej Brousek), Eliška (Anežka Šťastná), Mariana (Klára Suchá), Anselm (Jaromír Meduna), Frosina (Dana Černá), Jakub (Václav Vydra), Šimon (Jiří Knot), Štika (Petr Lněnička), Komisař (Lubor Šplíchal), Treska (Jiří Maryško) a Bumbal (Petr Šplíchal)
Překlad: Vladimír Mikeš
Hudba: Matěj Kroupa
Režie: Lukáš Hlavica
 
 
Premiéra: 15. 1. 2022 
Pětiaktová hra v próze, jejímž hlavním hrdinou je lichvář a chorobný lakomec milující více než kohokoli z bližních svoje peníze, byla napsána v roce 1668. Dnes patří k nejoceňovanějším Molièrovým hrám, ale v době svého vzniku velký ohlas nevzbudila. I když hrál titulní roli sám autor, který si v komických úlohách uměl získat přízeň obecenstva, dosáhl Lakomec v Palais Royal pouhých dvaceti repríz. Obliba komedie přišla až později, dnes patří k nejuváděnějším autorovým hrám a jméno hlavní postavy se stalo synonymem pro lakomého člověka.
Vdovec Harpagon, otec dvou dospělých dětí Kleanta a Elišky, je posedlý hromaděním peněz, zároveň je přesvědčený, že ho o ně chce každý připravit. Navenek se tedy snaží vystupovat jako chudák a stejně lakomý je i co se týče výdajů na domácnost a potřeby svých dětí. Neúnosná rodinná situace vyvrcholí ve chvíli, kdy se Harpagon rozhodne dceru a syna vyvdat a oženit proti jejich vůli, protože sám plánuje sňatek s o mnoho let mladší dívkou. Zdá se, že otec má všechny prostředky k tomu, aby prosadil svou, jenže je zasažen na nejcitlivějším místě, když se mu ztratí doma ukryté peníze.
 

V českém prostředí byla hra patrně poprvé provedena v roce 1884 amatérským spolkem v Železném Brodě, na jeviště Národního divadla v Praze Lakomec poprvé vstoupil roku 1885 v režii Josefa Šmahy a překladu Jaroslava Vrchlického. V roce 1898 se hlavní role poprvé zhostil herec Jindřich Mošna. V dobových ohlasech se můžeme dočíst chválu jeho vynikajícího výkonu. Umělci, kteří přišli po něm, měli v každém případě nesnadný úkol a byli se svým předchůdcem srovnáváni. Lakomec je jednou z her, která jakoby se vždy zcela proměňovala podle obsazení a interpretace hlavní postavy, jiný byl tedy Molièrův Lakomec Františka Filipovského, jiný Miloše Kopeckého nebo třeba Borise Rösnera. 

Na toto nastudování vyprší autorská práva 11. 2. 2022. YouTube nabízí audioknihu, která bude na blogu trvale. V hlavní roli Harpagona je herec Stanislav Neumann, takže pro pamětníky.  


Miluji Lakomce. Vždy mě potěší, když ho slyším nebo čtu. 😉

zdroj: vltava.rozhlas.cz, YouTube

8 komentářů:

  1. Kdysi dávno jsem viděla v tv hru Moliéra Lakomec nebo to byl záznam z divadla už si nepamatuju, ale co vím jistě, že to byla i povinná četba na střední. Takže už nejsem tak kulturně vzdělaná, abych si tohoto autora dopřála byť v jakékoli podobě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, Maruško, Moliére a Lakomec to je klasika. Také to znám. Tohle vysílání není žádná vykopávka, je to nové, včera byla premiéra toho pořadu. Mi osobně povinná četba na gymplu nevadila a čím jsem starší, jsem ráda, že byla, možná bych se k některým titulům ani "nedokopala".

      Vymazat
  2. Tak tohle si s chutí poslechnu! Kvalita ve všech směrech!
    Haničko, díky moc. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, také si to ráda poslechnu. Jen jsem to viděla v nabídce, hned mi bylo jasné, že si to dám na blog!
      Měj úspěšný nástup do nového pracovního týdne. ☺

      Vymazat
  3. Co hraje Ivan Trojan je vynikající.Dříve se mi líbil František Filipovký.
    Poslechnu si to později,ale už teď moc děkuji ☺
    Přeji krásný nový týden ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, souhlasím, jak jsi to napsala. Myslím, že František Filipovský byl nepřekonatelný. Tohle je nové nastudování a přeji, aby se Ti to líbilo. Do 11. února je možno poslouchat.
      Děkuji a přeji také úspěšný nový týden. ☺

      Vymazat
  4. Hani , hru jsem kdysi viděla u nás v kulturním domě. Hráli ji zdejší ochotníci souboru Hraničář a hráli to skvěle! Vím, že Ivan Trojan je výborný herec a v jeho podání je to zárukou kvality. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, také jsem hru viděla několikrát, ale tomu novému nastudování jsem nemohla odolat. I když pořád mám v uších pana Filipovského v hlavní roli.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...