Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 23. února 2022

Zapečené hlávkové zelí. Výborné s masem i bez něj

 

Zelí ... jídlo našich předků. Brambory a zelé - živobytí celé, říkávalo se. 

Se zelím se dají dělat kouzla. Jídlo není těžké, jde spíše o nápad. V tomto pokrmu se mohou místo slaniny spotřebovat třeba zbytky masa nebo ho úplně vypustit. I tak jde o výborné jídlo, v tom případě pak vhodné i pro vegetariány.

 
Ingredience
  • 1 menší hlávka zelí (cca 1 kg)
  • 2 cibule
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička kmínu
  • 250 g anglické slaniny (zbytky pečeně, uzenin, …)
  • 4 velké brambory
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 dl 12% smetany
  • sůl, olej na potření pekáče

    Očištěnou a poškozených listů zbavenou hlávku zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Osolíme, okmínujeme, přidáme cukr a ocet a rukama dobře promačkáme, aby zelí změklo a pustilo trochu šťávy. Oloupané syrové brambory nakrájíme na přiměřeně velké kostky, lehce je poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Spolu s nakrájenou slaninou přidáme k zelí, opět promícháme, vložíme do lehce olejem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy a zalijeme smetanou.

    Pod poklicí pečeme v troubě při cca 170°C 40 minut. Pak poklici sundáme a zapékáme ještě dalších 10 minut, jen co povrch lehce chytne barvu. 
    zdroj: plzen.rozhlas.cz

16 komentářů:

  1. Hanko, tak přesně taková jídla mám moc ráda, ale můj muž má jiný názor 😁 Dobrý nápad, určitě si to někdy udělám, díky za tip 👍😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, někdy mají muži jiné chutě, asi by tam přidali více masa, což je také možné. Možná přijdeš na nějakou vychytávku, jak navnadíš i svého muže. ☺

      Vymazat
  2. Hanko,trefila jsi se do naší chutě, recept vyzkouším. Já upravuji zelí trochu jiným způsobem bez zapékání, podusím s kmínem,solí a slaninkou na cibulce s troškou pepře. V závěru dle potřeby trocha octa,cukru a smíchám s uvařenými těstovinami, nebo brambory.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Marti, že jsem se trefila. Způsobů přípravy je hodně, někdy to jsou maličkosti. Např. já jsem nejedla lepší zelí (jako přílohu) než vaří můj přítel. I když já jsem ho naučila zahušťovat zelí nastrouhaným bramborem, což je tzv. slezský způsob, jak to používala babička. ☺

      Vymazat
    2. Na zelí je u nás specialistou manžel,zelí zahuštěné nastrouhaným bramborem pověřeným v jisce. Na starém bytě jsme si zelí nakládali.

      Vymazat
    3. V naší domácnosti zelí vaří většinou přítel, to je nejlepší zelí, jaké jsem jedla. Teď jsme měli dušené zelí z hlávky, to jsem dělala já a taky výborné. Velký najemno nastrouhaný brambor dávala babička, to je jedno z "dědictví", které po ní mám. Zelí jsme nakládali v dětství, to byla velká bečka, pak v paneláku malý buclák a už léta nic, kupujeme a Otické nám chutná.

      Vymazat
  3. Hani to je super recept a asi ho brzy vyzkouším. Zelí dělám na mnoho způsobů, ale tento ne. Máme zelí rádi na všechny možné způsoby. Nejraději plněný zelný list, nebo bílou zelňačku se smetanou z kysaného zelí a ozdobenou vařeným vajíčkem... Tu přímo milujeme. nebo paprikovou s klobásou. zelí je super potravina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, Jari, že v českých kuchyních je zelí velmi oblíbené a vaří se v různých podobách. Tady v kraji se říkávalo: Brambory a zelé - živobytí celé, lidé žili chutě a prostě a to byla hlavní obživa. ☺

      Vymazat
  4. Hodně podobný recept dělá kamarádka podle maďarské babičky a je to dobrota!
    Hani, díky za připomenutí!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je vidět, že recepty našich babiček jsou použitelné i v naší době a považujeme je pak za dobrotu. To je pro ně jakási "pocta".
      Děkuji a přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat
  5. Hani,recept mě zaujal a myslím,že ho brzy vyzkouším.Zelí máme rádi a pokrmy z něho.
    Ukládám a děkuji
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, nepochybuji, že vám to bude chutnat, samozřejmě se to dá upravit podle vlastní chuti nebo nápadu.
      Přeji tedy dobrou chuť a pěkný slunečný den. ☺

      Vymazat
  6. Zelí u nás v jídelníčku máme rádi. Receptík vyzkouším.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Hani, přeji ať vám připravené jídlo chutná.
    Děkuji a přeji také hezký den. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Hani, zdravím. Já mám zelí ráda, ale nemůžu ho jíst, je mi po něm moc špatně. Ale ostatním ho vařím a Tvůj recept se mi líbí, určitě je to dobré a voňavé... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, chápu, že při určitých trávicích problémech některá jídla z jídelníčku vypadávají, měla jsem kdysi přísnou dietu po žloutence a vím, co to obnáší. Člověk si zvykne. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...