Zelí ... jídlo našich předků. Brambory a zelé - živobytí celé, říkávalo se.
Se zelím se dají dělat kouzla. Jídlo není těžké, jde spíše o nápad. V tomto pokrmu se mohou místo slaniny spotřebovat třeba zbytky masa nebo ho úplně vypustit. I tak jde o výborné jídlo, v tom případě pak vhodné i pro vegetariány.
- 1 menší hlávka zelí (cca 1 kg)
- 2 cibule
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa
- 1 lžička kmínu
- 250 g anglické slaniny (zbytky pečeně, uzenin, …)
- 4 velké brambory
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 dl 12% smetany
-
sůl, olej na potření pekáče
Očištěnou a poškozených listů zbavenou hlávku zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Osolíme, okmínujeme, přidáme cukr a ocet a rukama dobře promačkáme, aby zelí změklo a pustilo trochu šťávy. Oloupané syrové brambory nakrájíme na přiměřeně velké kostky, lehce je poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Spolu s nakrájenou slaninou přidáme k zelí, opět promícháme, vložíme do lehce olejem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy a zalijeme smetanou.
Pod poklicí pečeme v troubě při cca 170°C 40 minut. Pak poklici sundáme a zapékáme ještě dalších 10 minut, jen co povrch lehce chytne barvu.zdroj: plzen.rozhlas.cz
Hanko, tak přesně taková jídla mám moc ráda, ale můj muž má jiný názor 😁 Dobrý nápad, určitě si to někdy udělám, díky za tip 👍😜
OdpovědětVymazatEvi, někdy mají muži jiné chutě, asi by tam přidali více masa, což je také možné. Možná přijdeš na nějakou vychytávku, jak navnadíš i svého muže. ☺
VymazatHanko,trefila jsi se do naší chutě, recept vyzkouším. Já upravuji zelí trochu jiným způsobem bez zapékání, podusím s kmínem,solí a slaninkou na cibulce s troškou pepře. V závěru dle potřeby trocha octa,cukru a smíchám s uvařenými těstovinami, nebo brambory.☺
OdpovědětVymazatJsem ráda, Marti, že jsem se trefila. Způsobů přípravy je hodně, někdy to jsou maličkosti. Např. já jsem nejedla lepší zelí (jako přílohu) než vaří můj přítel. I když já jsem ho naučila zahušťovat zelí nastrouhaným bramborem, což je tzv. slezský způsob, jak to používala babička. ☺
VymazatNa zelí je u nás specialistou manžel,zelí zahuštěné nastrouhaným bramborem pověřeným v jisce. Na starém bytě jsme si zelí nakládali.
VymazatV naší domácnosti zelí vaří většinou přítel, to je nejlepší zelí, jaké jsem jedla. Teď jsme měli dušené zelí z hlávky, to jsem dělala já a taky výborné. Velký najemno nastrouhaný brambor dávala babička, to je jedno z "dědictví", které po ní mám. Zelí jsme nakládali v dětství, to byla velká bečka, pak v paneláku malý buclák a už léta nic, kupujeme a Otické nám chutná.
VymazatHani to je super recept a asi ho brzy vyzkouším. Zelí dělám na mnoho způsobů, ale tento ne. Máme zelí rádi na všechny možné způsoby. Nejraději plněný zelný list, nebo bílou zelňačku se smetanou z kysaného zelí a ozdobenou vařeným vajíčkem... Tu přímo milujeme. nebo paprikovou s klobásou. zelí je super potravina.
OdpovědětVymazatJe vidět, Jari, že v českých kuchyních je zelí velmi oblíbené a vaří se v různých podobách. Tady v kraji se říkávalo: Brambory a zelé - živobytí celé, lidé žili chutě a prostě a to byla hlavní obživa. ☺
VymazatHodně podobný recept dělá kamarádka podle maďarské babičky a je to dobrota!
OdpovědětVymazatHani, díky za připomenutí!
Helena
Helenko, je vidět, že recepty našich babiček jsou použitelné i v naší době a považujeme je pak za dobrotu. To je pro ně jakási "pocta".
VymazatDěkuji a přeji úspěšný den. ☺
Hani,recept mě zaujal a myslím,že ho brzy vyzkouším.Zelí máme rádi a pokrmy z něho.
OdpovědětVymazatUkládám a děkuji
Měj hezký den
Jituš, nepochybuji, že vám to bude chutnat, samozřejmě se to dá upravit podle vlastní chuti nebo nápadu.
VymazatPřeji tedy dobrou chuť a pěkný slunečný den. ☺
Zelí u nás v jídelníčku máme rádi. Receptík vyzkouším.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, přeji ať vám připravené jídlo chutná.
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji také hezký den. ☺
Hani, zdravím. Já mám zelí ráda, ale nemůžu ho jíst, je mi po něm moc špatně. Ale ostatním ho vařím a Tvůj recept se mi líbí, určitě je to dobré a voňavé... Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, chápu, že při určitých trávicích problémech některá jídla z jídelníčku vypadávají, měla jsem kdysi přísnou dietu po žloutence a vím, co to obnáší. Člověk si zvykne. ☺
Vymazat