Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 22. dubna 2022

Bezpečný průvodce: Motorkář je na silnici jedním z nejzranitelnějších

 

Je duben - měsíc bezpečnosti a dočetla jsem se, že učitelé základních i mateřských škol se více než jindy zaměřují na výuku bezpečnosti v silničním provozu. Jsou to užitečné věci do života, mnohdy potřebnější, než vyjmenovaná slova po "b" a to nechci pravopis zlehčovat. Navíc po dlouhé době probíhající distanční výuky mnohé děti mohly ztratit své návyky. Začíná jarní sezona, a tak mnozí kontrolují po zimě svá jízdní kola a chystají se na kratší či delší projížďky. S příchodem pěkného počasí vyráží na silnice stále více cyklistů, lidí s in-line bruslemi i těch co putují po cestách jen tak pro radost z pohybu. A právě o tu radost hlavně jde. 

Taky vás zamrazí, když se kolem vás prožene motorkář velkou rychlostí na silném stroji jen tak v tričku a v džínách? Na rozdíl od svezení chtivých dívek, naskakuje husí kůže při pohledu na motorkářovo oblečení a mnohdy na způsob jízdy. Marně se ptám, proč chtějí spáchat sebevraždu zrovna takovýmto způsobem. A už vůbec nechápu, proč zrovna někomu chtějí přivodit doživotní trauma, o případném pobytu v nápravném zařízení nemluvě. Já to občas sleduji z balkonu a pomyslím si: To zase bude nějaká maminka nešťastná. Přítel má pro to chlapské vysvětlení: zase jede dedeóčko (= dobrovolný dárce orgánů). 

Motorku v Česku vlastní čím dál více lidí, a i když ročně nenajedou tolik kilometrů jako řidiči aut, stále patří k jedné z nejohroženějších skupin silničního provozu. Statistiky také tvrdí, že těžké nehody už nejsou doménou především mladých řidičů, po střetu nejhůře dopadnou motorkáři ve věku od 35 do 44 let. Nejčastěji se bourá o víkendech. 

Pro většinu motorkářů je motocykl způsob odreagování. Jezdí pro radost, chtějí si o víkendu užít svižnou jízdu a po práci vyčistit hlavu. Mezi motorkáři je minimum lidí, kteří stroj využívají k přepravě do práce.

Nejrizikovější skupinou podle statistik jsou jezdci ve věku 35 až 44 let, u kterých jsou nejčastěji zaznamenána vážná či dokonce smrtelná zranění. Tato generace často hledá nové formy zábavy, obvykle si plní své sny a pořízení motocyklu je pro ni navíc dostupné. Tato slova nejsou jen planým teoretizováním, i v přítelově rodině se zhruba před rokem stala nehoda, jejíž obětí byl 32letý Kuba, který se jel k večeru jen tak projet a zanechal přítelkyni s maličkou dcerkou. Ta si tátu rozhodně pamatovat nebude. Teď už jen občas jezdíme kolem pomníčku v místě nehody. Tachometr se mu zastavil na 160 v místech, kde je dovolená rychlost 90km/h ... Pak je už jedno, jestli má motocykl Harley-Davidson nebo značky Kawasaki a Suzuki. Pro příbuzné zbude jen cestička na hřbitov nebo k pomníčku u cesty a ani mně se moc nechce o tom psát... 

Smuteční růže bronzová protáhlá 14 cm

Dopravní nehody rychlých motocyklistů s automobily mívají pro majitele motorky obvykle katastrofální následky. Co všechno by měl respektovat motocyklista, než usedne za řídítka svého silného stroje?

Motorkářská sezóna ještě ani pořádně nezačala a policisté v Moravskoslezském kraji už registrují několik těžkých nehod, jednu dokonce smrtelnou. Motocyklisté zkrátka patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu.

„Upozornil bych také na řidiče aut, kteří motorkáře mohou přehlédnout ve zpětném zrcátku při předjíždění, nebo když vyjíždí z vedlejší komunikace a motorkář jede rychle. Hlavně dodržovat rychlost, ta je skutečně důležitá,“ říká v rozhovoru dopravní policista René Klímek.

 zdroj: ostrava.rozhlas.cz

"Kožená kombinéza je nejúčinnější ochrana. Standardně obsahuje chrániče kolen, holenní, loktů a ramen; přidává se i páteřový chránič, který ochrání páteř proti záklonu; a u závodních nebo sportovních kombinéz dělají výrobci ještě takový hrb, který ochrání krční páteř - na supersport ho mohu jedině doporučit," říká Petr Polanský bývalý závodník a majitel firmy.

Co znamená helma na zemi?
Všichni motorkáři vědí, že umístění helmy na zemi je smůla, ale ne každý ví, že helma umístěna na zemi je mezinárodní záchranný signál pro motorkáře.
Tak pokud uvidíte na silnici motorku nebo motorkáře s helmu na zemi, neváhejte, zastavte a pomozte mu.

Pokud to budete považovat za dobrou informaci, můžete se o ni podělit s ostatními. Šťastnou cestu všem. A hlavně bezpečný návrat. 👍 👍  
Zdroj: internet

7 komentářů:

  1. Motorkářů je opravdu hodně a někdy jsou nebezpeční nejen sobě,ale i ostatním. Nejstarší syn se jednou rychle jedoucího motorkáře který vyrazil za kopcem a jel co to dalo, tak lekl, že málem skončil s autem v příkopě. Vůbec ho neviděl, protože se mu dostal do"mrtvého úhlu"a najednou byl mezi ním a protijedoucím autem. Naštěstí se nic nestalo, ale syn musel na prvním volném místě zastavit a uklidnit se, než mohl pokračovat dál v jízdě. Vadí mi i motorkáři s "laděnými" výfuky, kteří to "osolí" zrovna když jedou kolem vás a mají radost z toho, že vás vylekali. Ten hluk je někdy fakt hrozný. Měj se pěkně Hani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, myslím, že motoristé mají s motorkáři spíše ty horší zkušenosti, bohužel. Já u nich vidím jakousi snahu "ukázat se", takový druh exhibicionismu. Bydlím u silnice a právě už ty "zvuky" slyším daleko dříve, než motorku samotnou a pak profrčí třeba na zadním kole. Tehdy mě napadá, že "zase jedna maminka bude nešťastná".
      Děkuji a přeji jen příjemné zážitky. ☺

      Vymazat
  2. Môj najstarší syn, už má 45, chodí na výlety po Bavorsku na motorke a to si vieš predstaviť, aký mám o neho strach, darmo mi tvrdí, že chodí pomaly a po málo frekventovaných bočných cestách.
    Pááá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danko, ty výlety na motorce musejí být bezva, ale vůbec se nedivím, že máš o syna strach. Možná určitým "řešením" je jízda po méně frekventovaných cestách, jak uvádíš. Chce to velkou dávku štěstí. A to přeji i Tobě, Danka ☺

      Vymazat
  3. Bude to znít prapodivně,ale mam voperovanou kost od dárce,prý motorkáře. Jsou to většinou divoši,jsem ráda, že vnuk se s motorkou rychle rozloučil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to docela normální postup, já znám pána, který má ledvinu od 16leté dívky - také oběť dopravní nehody. Přítel divokým motorkářům říká "dedeóčka" = dobrovolní dárci orgánů. Hlavně přeji, aby Ti "kostička" dobře sloužila. ☺

      Vymazat
  4. Hani, já jsem ráda, že si to syn rozmyslel s nákupem motorky. To bych o něho měla zase větší starost... Já sama řídím jen auto a motorka mě nikdy nelákala, i když třeba kamarádka má dvě... Měj hezký týden, Hani. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Zavedu vás do muzea, když je ten svátek...

18. květen je Mezinárodní den muzeí. „Umění se učíme v muzeu.“ —   Auguste Renoir, francouzský malíř Jen na málo místech najdeme tolik no...