Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 2. dubna 2022

Bezpečný průvodce: Začalo to telefonem z banky, který ale nebyl z banky. A paní přišla o půl milionu

 

 

Sedmdesátiletá paní si šla vybrat peníze k bankomatu a zjistila, že jí chybí půl miliónu korun. A tak se do toho pustili kriminalisté a zjistili, že zmíněnou paní v březnu kontaktoval třicetiletý podvodník z Havířova.

Dostala esemesku, že ji budou za chvíli volat z banky a následně jí telefonovala neznámá žena s upozorněním, že její účet napadli hackeři, a že je nutné učinit opatření. Seniorka se vylekala a poskytla podvodníkům veškeré informace ke svému účtu a platební kartě.

„Z jejího účtu pak začaly odcházet částky od stokorun až po statisíce, o čemž seniorka neměla tušení. A to do té doby, než přistoupila k bankomatu a chtěla si vybrat peníze. Tam dostala hlášení o překročení limitu. A tak vlastně zjistila, že jí chybí několik set tisíc korun,“ popisuje policejní preventistka Pavla Welnová.

Seniorka vše nahlásila policii, která jí ještě stihla zachránit 120 tisíc korun. „Dále bylo zjištěno, že třicetiletý muž užíval finance pro svou potřebu a také, že má v rejstříku trestů nějaké majetkové skutky i podvodná jednání,“ dodává Welnová.

Pachateli teď hrozí trest v rozmezí tři až osm let. Ale co paní a její peníze? Jak nenaletět podvodníkům? To nám prozradí další díl Bezpečného průvodce džunglí zločinu. Poslechněte si. 

zdroj: ostrava.rozhlas.cz

8 komentářů:

  1. Již mnohokrát i v televizi upozorňovali, že z banky nikdy nevolají a pokud něco potřebují, tak vyzvou písemně k návštěvě pobočky, kde se klient musí prokázat občanským průkazem. Přístup k elektronickému bankovnictví je chráněný a je potřeba vždy zkontrolovat adresu banky a mít stránku označenou zámkem. Ještě se používá dvojí zabezpečení přístupu. Je to PIN kód a ještě potvrzení přes mobilní aplikací s heslem nebo přístupový klíč. Kdo svá data sdělí, musí počítat s problémy. Je dobré, že jsi tento článek napsala pro ty, kdo jsou příliš důvěřiví. Hani měj se hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš samozřejmě, Jaruš, pravdu, většina lidí to ví, že banka takhle "neúřaduje" a vidíš, kolik lidí znovu naletí! I přesto, že je to takhle ošetřeno a potvrdí se to přes mobil. Každý má nějakou slabou chvilku, kdy dělá něco, že se pak nestačí divit. Stejně "je zajímavé", kolik podvodníků se stále vyrojí a jak důmyslné věci vymýšlejí.
      Děkuji, přeji, abys nikdy nenaletěla a hezký den k tomu. U nás už vysvitlo. ☺

      Vymazat
  2. Hani, připomínám takové věci stále taťkovi, on je hodně důvěřivý a navíc je doma sám. Před dvěma roky byl dokonce přepaden. Tvůj článek mu také přečtu, děkuju za osvětu, je důležité to stále připomínat. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, bohužel, mnozí podvodníci a vykukové se zaměřují právě na seniory a neštítí se ničeho. Je to hnus. Právě staří lidé jsou zranitelní a důvěřiví, někdo si vymyslí, že vnuk je po nehodě a nemůže mluvit a senior je z toho "hotový".
      Vyřiď, Leni, ode mne pozdrav taťkovi, že mu přeji dobré zdraví a jarní pohodu. ☺

      Vymazat
  3. Staří lidé jsou nejen velmi důvěřiví, ale jak jsi psala snadno se vylekají. Vždy´t svět se proti jejich aktivnímu životu sakra změnil. Kolikrát já jsem musela řešit šmejdy s elektrikou, kterým moje maminka klidně otevřela dveře. Vždy jsem jí říkala, že má mít dveře na řetízek a nikomu neotevírat a ona si stejně dělala po svém a dokonce šmejdy zvala domů. A já jsem pak jen rušila smlouvy a vracela dárky. A nejen staří lidé, ale i postižení,. Já už jsem měla několikrát e-mail, který po mě chtěl ověřit data. Všechno mažu, protože vím, že banky nic takového klientům neposílají a pokud třeba PayPal něco oznamuje neb vybízí ke kontrole účtu, tak vždy klienta osloví plným jménem. V e-mailu také pak zásadně na nic neklikám a jdu do svého účtu jinou cestou, než přes odkaz. Telefonáty cizí neberu a když omylem, protože čekám nějaký hovor, třeba dopravce, tak to okamžitě beze slova típnu. Ale kdoví, kam pokročí svět až budu ještě starší a šmejdi ještě vynalézavější......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, jak píšeš. Telefonáty toho druhu mi také lezou na nervy, u nás je zákaz podomního prodeje a stejně tito šmejdi kolikrát zazvonili a nabízeli své produkty. Ti, kteří počítají každou korunu, mohou naletět "lákavým" nabídkám, zkrátka český člověk na peníze slyší a tak vždy někoho uloví. Souhlasím, že šmejdi jsou velmi vynalézaví.

      Vymazat
  4. To tedy,opravdu podvodník z Havířova,ne nadarmo mám v úmyslu opět pozvat do klubu seniorů preventist. Senioři jsou až moc důvěřivý,občas žasnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, senioři jsou známí tím, že většinou otevřou dveře a když uslyší "lákavou" nabídku, často něco podepíší, protože těch pár korun jim za to stojí. Pozvání preventisty do klubu je moc dobrý nápad. Zdravím...

      Vymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...