Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 7. května 2022

Ptákem roku 2022 je zvonek zelený

 

 Pravděpodobně víte, že každý rok se vyhlašuje "Pták roku". Na rok 2022 ornitologové vyhlásili zvonka zeleného. Typický je pro něj hlas připomínající zvuk malého zvonečku.  

Zvonek zelený je ptákem roku 2022.

Zvonek zelený (Carduelis chloris) je olivově zeleně zbarvený pěnkavovitý pták velikosti vrabce s charakteristicky žlutě zbarveným okrajem křídla. Žije v otevřené krajině s jednotlivými stromy a keři i v lidských sídlech. Stálý a zčásti tažný druh. Hnízdo si staví na stromech nebo keřích. Je to typický semenožravý pták.

Je jen málo českých názvů opeřenců, které by perfektně vystihovaly zjev i hlas, jako je tomu u zvonka zeleného. Přídavné jméno zelený popisuje jeho zbarvení, skutečně je zelenavé, u samečka sytější, u samice spíše do šeda. A jméno zvonek charakterizuje jeho styl zpěvu, je to skutečně různě rychlé trylkování zvonivého charakteru. Poslechněte si: 

Video Jarmila Kačírková, YouTube

U nás zvonci začínají hnízdit v průběhu dubna. V té době jsou ještě listnáče holé, takže svá hnízda staví většinou ve smrčcích anebo v oblíbených tújích. Hnízdění končí během května a v té době asi polovina z hnízdních párů z prvého hnízdění zakládá na hnízdění druhé. Dokonce někteří ještě během července a začátkem srpna zahnízdí potřetí. To už jsou ovšem jednotlivé páry, ale každopádně je to zjev mezi našimi pěvci naprosto neobvyklý. Druhů, které hnízdí více než dvakrát, je skutečně minimum.

Rozmnožovací schopnosti a tolerance vůči různým typům životního prostředí činí ze zvonka jeden z našich nejhojnějších druhů. A to nejenom v rozvolněné kulturní krajině, ale i ve městech. Zjara jsou nápadní svým letem a zpěvem, na podzim je nejčastěji vídáváme v okolí měst na různých úhorech, kde sbírají semena, která jsou jejich hlavní potravou. Je zajímavé, že i u tak běžného druhu máme několik záhad. Jednou z těchto záhad je množství zvonků na podzim a v zimě. Některý rok jich vidíme tisíce, a na stejném místě druhou zimu nepotkáme ani jednoho.

Zvonek zelený žije v krajině, zahradách i parcích. Za poslední dekádu jeho populace výrazně ubyla, a to až o dvě třetiny. Důvodem je vážná nemoc - trichomonóza. Na savce je nepřenosná, ale pro ptáky smrtící.

"Příznaky nemoci jsou netečnost, načepýřené peří a apatické chování. Pták často nemá sílu k letu a v krmítku zdánlivě pospává," uvedl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

"Nemoc způsobuje parazitický prvok bičenka drůbeží, která napadá zadní část ptačí ústní dutiny - jícen a vole. Zde se namnoží a způsobuje rozsáhlé záněty, které znemožňují polykání a ptáci nakonec uhynou hladem."

Zvonky často můžeme vidět i na krmítkách. Milují olejnatá semena, zvláště semena slunečnic. Pokud jim zasýpáme pravidelně, létají na krmítko skutečně celou zimu. A zde skrze okno můžeme zvonky detailně pozorovat. Jednak si srovnáme zbarvení obou pohlaví, samička je šedavější, sameček je živě zelený, a nadto je jeho zbarvení ještě oživeno žlutým páskem v křídle a na ocase. Zároveň si všimneme i některých rysů v jejich chování. Zvonci jsou nebojácní ptáci, bez nějakého uzardění zaženou hašteřivé vrabce nebo mnohem většího kosa. Pokud je příznivé počasí, už v lednu nebo počátkem února začínají samečkové zvonků zpívat. Není to zpěv úplný, většinou to jsou jen takové počátky zpěvu, ale během března se rozezpívají všichni a zpívají naplno. A chystají se už v té době k hnízdění, čili začínají si vybírat vhodné jehličnany, kde by umístili svoje hnízdo. Krmítka, kde jsou ptáci v těsném kontaktu, tedy přispívají k šíření nemoci, a proto se trichomonóze říká krmítková nákaza, doplnil ornitolog.

Vidíte nemocného zvonka? Vyčistěte krmítko!

Pokud lidé nakaženého ptáka uvidí, je podle ČSO nutné přestat s přikrmováním alespoň na dva týdny, všechna krmítka vyčistit a důkladně vysušit. Bičenku drůbeží totiž sucho spolehlivě zabije.

Loni byl nejčastěji hlášeným nemocným ptákem právě zvonek zelený. Udělení titulu má upozornit na to, že ptáci, kteří se považují za všudypřítomné, nemusí být běžní napořád.

Za deset let ubylo 70%  zvonků zelených

"Zvonek zelený se v Česku vyskytuje po celý rok. Na podzim se hejna zvonků sdružují a potulují se polní krajinou, kde sbírají semena a další rostlinnou potravu. V zimě rádi přilétají do zahrad a na krmítka, kde si vybírají především slunečnicová semena."

Zvonek zelený (Carduelis chloris)

A jak zvonek vypadá? Tito zelenkaví ptáci mají zářivě žlutý pruh v křídle a mohutný kuželovitý zobák. Typický je pro ně výrazný hlas připomínající zvuk malého zvonečku.

"Zhruba až do roku 2010 se zdálo, že zvonek u nás nijak zásadně nemění svoji početnost. Za posledních deset let ale dvě třetiny našich zvonků zmizely. V roce 2021 jsme v Jednotném programu sčítání ptáků napočítali jen 31 procent zvonků oproti roku 2011."

8 komentářů:

  1. Hani, ahoj. Tak to jsem ráda, že vyhrál zvonek, protože ti k nám hodně létají do krmítka! Když vařím v kuchyni, tak je ráda pozoruju, jak k nám létají. Přeju hezký víkend. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, jak to čtu - u vás musí být krásně! To znamená, že zvonkové, ale asi i jiné druhy, tam mají příznivé podmínky.
      Přeji hezké nedělní odpoledne. ☺

      Vymazat
  2. Hani o tom, že je zvonek zelený ptákem roku, vím. Chodím pravidelně na stránky České ornitologické společnosti. Je pravda, že jich je poslední dobou málo. K nám jich dříve létalo plno, ale teď jsem jich tu viděla jen pár. Mizí těch druhů asi víc, protože jsem například minulou zimu vůbec neviděla sýkoru parukářku, které sem létaly pravidelně, také zmizely pěnkavy jikavec, ani stehlíků obecných tu moc nebylo. Možná že zůstali v lesích kvůli tomu, že byla poměrně mírná zima a měli tam potravy dostatek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, vím, že jsi znalec ptáků a tak ty stránky jsou hodně pro Tebe určené ☺. I přes ty změny stavu ptáčků (jak píšeš), je u vás ptáků mnohem více a to vám přeji.
      Děkuji a těším se zase na podobné "zprávy". ☺

      Vymazat
  3. Gratuluji ptáčkovi a tobě přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, přeji krásné nedělní odpoledne i k vám ... ☺

      Vymazat
  4. Zvonka po hlase poznám a často sedával před chatou na třešni a přál nám dobré ráno. Chidinka, když je nemocný, umře i u plného krmítka hlady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, u vás hlavně v zahrádkářské osadě bude ptáčků mnohem více a možná i zvěře. Já jsem zvonka už neviděla ani nepamatuji.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...