Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 6. května 2022

Bezpečný průvodce: Střety parkujících řidičů s cyklisty a holandské otevírání dveří

 

Jezdíte na kole nebo jste za volantem auta?  Na silnicích, ale někdy i na chodnících, což je nebezpečné pro chodce, budeme až do podzimu potkávat množství cyklistů. Vždyť jízda na kole je tak fajn... Zapněte si audio: 

K častým nehodám patří  střety mezi cyklisty a řidiči. Ale pozor! Například když vystupujete z auta a nedíváte se, jestli okolo někdo náhodou nejede. Možná se to nezdá, ale právě takových střetů je mnoho. Přitom existuje překvapivě jednoduché a velmi bezpečné takzvané holandské otevírání dveří.

„V relativně nedávné minulosti jsme řešili nehodu, při které se cyklistka smrtelně zranila,“ říká dopravní policista Filip Lažek.

Jak zabránit střetu motoristy a cyklisty? Těmto nebezpečným situacím při otvírání dveří auta přitom podle policisty lze celkem snadno předejít. „Jeden z nejúčinnějších prostředků je otevírání dveří za použití takzvaného holandského úchopu, který je obecněji známý pod anglickým názvem the dutch reach. A je to vlastně otevírání dveří pravou rukou,“ vysvětluje policista. Zdánlivá maličkost. Otevřít dveře auta "odvrácenu rukou". Takzvaný holandský chvat by měl mít moderní motorista zautomatizovaný. Ve Velké Británii ho dokonce začali vymáhat zákonem. Za otevření auta špatnou rukou hrozí v zemi pokuta třicet tisíc korun.

Otevírání dveří vzdálenější rukou je sice svým způsobem namáhavější, ale pohyb vás přinutí otočit i hlavu, takže vidíte, co se děje mj. i v oblasti mrtvého úhlu.

„Pokud otvíráte dveře vozu, nesmíte ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. Takže primární odpovědnost je na řidiči, je to ustaveno i v zákoně,“ připomíná dopravní policista. 

zdroj: ostrava.rozhlas.cz

6 komentářů:

  1. Na kole jezdím od dětství a miluji to.Jezdím většinou později odpoledne,kdy už není na silnicích takový provoz.Bojím se čím dál více.Když jedeme v autě s manželem na cyklisty pořád nedává.A když to vidím z toho auta,musím mu dát za pravdu.Copak jeden,to je v pohodě.Nejhorší jsou skupiny,kde jedou dva vedle sebe a mají pocit,že silnice je jenom pro ně.Já když jedu,tak skoro vymetám pangekt,abych v provozu co nejméně překážela.S těma dveřma problém je,já jsem zvyklá,taky proto,kdyby jelo zrovna jiné auto.
    Hani,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jituš, za zajímavý komentář - zkušené cyklistky. Já jsem si na kolo bohužel, nezvykla. Dnes je cyklistů plno, je to jakási móda a tak podobné zkušenosti, jako máte vy, jsou aktuální. U nás je hlavně ve špičce a v pracovních dnech hodně hustý provoz a tam se cyklisté vůbec nehodí, ale všude nejsou cyklostezky.
      Přeji Ti úspěšný start do nového týdne. ☺

      Vymazat
  2. Holanský zpūsob kvituji, ti co otvírají dveře a hned vyskakují je poměrně dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pokud by to pomohlo, mohlo by to zabránit mnoha zbytečným nehodám. Uvidíme, jestli se to vžije.

      Vymazat
  3. Není dobré couvat do garáže s otevřenými dveřmi, toho už mnozí litují. Já jsem couval s Tatrou 603 ke kamarádovi do garáže a tam mu z vrat čouhaly šrouby. Tak jsem ji "škrábnul" v ůrovni prahu. Garážmistr nebyl rád.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...