Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 28. května 2022

Zdeněk Svěrák: Posel hydrometeorologického ústavu (Rozhlasová hra k poslechu)

 

Máte-li chuť a čas, poslechněte si rozhlasovou hru ve skvělém hereckém obsazení. Je to vzpomínka na rozhlasovou práci pana Josefa Abrháma.


Je to komedie o člověku, který rád mystifikuje posluchače v rozhlasovém vysílání. Postavu zubního lékaře tu převzal po Karlu Högerovi pan Josef Abrhám. Ve hře se objevuje společně s jejím autorem Zdeňkem Svěrákem, se kterým tvořili herecký tandem často. Abrhám často také hrál ve filmech natočených podle Svěrákových scénářů („Marečku, podejte mi pero!“, Kulový blesk, Vrchní, prchni!, Trhák, Jára Cimrman, ležící, spící...).

Osoby a obsazení: Rousek (Zdeněk Svěrák), Doktor (Josef Abrhám), Sestra (Jiřina Jirásková), Redaktorka Pilná (Jiřina Bohdalová), Redaktor Holý (Karel Malina), Redaktor Moravec (Robert Tamchyna), Redaktorka Žitná (Jana Špačková), Profesor Mleziva (Miloš Kopecký), Hlasatel (Miloň Čepelka), účinkuje (Věra Bártová), účinkuje (Jarmila Procházková) a účinkuje (Jana Růžíčková)
Napsal: Zdeněk Svěrák
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: v roce 1982

„Fascinovali mě tenkrát podvodníci a mystifikátoři. Tak dlouho jsem o nich psal povídky, až jsem se usadil na mystifikaci s Járou Cimrmanem,“ napsal Zdeněk Svěrák do bukletu CD s Poslem hydrometeorologického ústavu.

Hlavním hrdinou nápaditě vystavěné komedie je zdánlivě obyčejný důchodce pan Rousek, který ale má zvláštní zálibu – rád se v rozhlasovém vysílání vydává za cizí osoby. Netuší přitom, že jeho série zábavných mystifikací spustí politickou aféru celostátního významu.

Původní nahrávka Svěrákova „rozhlasového žertu“ Posel byla natočena 24. dubna 1969 s Jiřím Sovákem a Karlem Högerem. Dlouho se myslelo, že byla roku 1980 definitivně smazána. A proto ji Jan Fuchs natočil v roce 1992 znovu. Part zubního lékaře po Karlu Högerovi převzal Josef Abrhám. 
Zdroj: dvojka.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. Svěráka máme rádi a jeho hry si pouštíme na gramofonu.Hlavně manžel.Možná si rozhlasovou hru pustím večer.Ráda hry poslouchám a vůbec,když to je hlasem pana Abrháma.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je bezva takhle poslouchat hry v podání tak známých a oblíbených herců. ☺
      Děkuji a přeji také hezký večer.

      Vymazat
  2. Hani, to zní skutečně dobře, doufám, že nezapomenu a pustí si to.
    Děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to už dlouho natočená hra, vlastně 30 let, která teď byla nabídnuta jako vzpomínka na pana Abrháma.
      Také děkuji a posílám pozdrav tam k vám. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...