Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 7. června 2022

Až trapně jednoduchá maková náplň bez vaření od Josefa Maršálka

 

Jestli rádi pečete buchty nebo koláče s makovou náplní, bude se vám jistě hodit "recept na snad nejlepší makovou náplň na světě". Budete ji milovat, protože je až trapně jednoduchá - bez vaření. Náplň je absolutně ideální do závinů anebo třeba Honzových buchet. A je bez práce! Tak to  tvrdí pan Maršálek, můžete si to poslechnout od něho:

Ingredience
  • 200 g smetanového bílého jogurtu (tučný)
  • 120 g jemně mletého máku
  • 50 g rozinek
  • 50 g cukru
  • 25 g rumu
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • špetka mletého hřebíčku

Postup

Všechny suroviny smícháme dohromady a necháme je odpočívat při pokojové teplotě půl hodiny nebo klidně přes noc v ledničce.

  • Zdroj: region.rozhlas.cz

6 komentářů:

  1. Úplně bez práce to není. Musí se namlet mák, protože v kupované mleté směsi je většinou ještě něco přidaného. Jinak raději zůstávám u původních receptur. Jogurt mi kvůli kyselosti do máku zrovna moc nesedí...Asi je to třeba vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, tady odpovím tak - také mám návyky ze staré školy, mám i mlýnek na mák po mamince a mák už pár let nemelu. I když jsem v mnohém konzervativní, některé věci měním. Mák nemelu od doby, kdy jsem zjistila, jak je snadné a výhodné koupit namletý mák. Je to akorát porce třeba na bábovku s mákem. Proč bych mlela mák, když ho koupím namletý. A jestli je něco přidáno? To neřeším, snad tak škodlivé to není a pak, kolikrát ročně já peču něco s mákem? Kdybychom řešili, ve kterých potravinách "nic" přidáno není, to bychom nemohli koupit skoro nic.
      A kyselost? Nevím, je pravda, že každému to nemusí chutnat, možná to pan Maršálek pochytil v Anglii, kde pár let působil. Takže já ten návod hodnotím tak: pokud zjednoduší práci a je chutný, proč to nepřevzít. Pokrok jde dál... ☺ ☺

      Vymazat
  2. No, i já tady trochu pozvedám obočí. Jogurt s mákem si úplně neumím představit.
    Hani, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Ty určitě (podobně jako Jaruška) pečeš často a možná i ten mák používáš častěji. Já jsem pečení hodně omezila. Nevím, jestli kombinace jogurtu s mákem nahradí to tradiční vaření máku v mléce, také jsem to roky dělala, ale zase pan Maršálek je teď uznávaný odborník a snad by nezveřejnil návod, za kterým nestojí. Schválně dávám rozhlasovou ukázku, aby nevznikl dojem, že jsem to nějak zkreslila.
      Děkuji, jsem ráda za názor a přeji pěknou, i když u nás deštivou středu. ☺

      Vymazat
  3. Určitě to má pan Maršálek vyzkoušené,jinak by to neradil. Jeden by nevěřil kam všude je možné dát jogurt,nebát se a zkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, také si myslím, že pan Maršálek už má "jméno" a nedával by rady, které nemá prověřené. Tím by se shodil. Působil roky v Anglii, prý pekl i pro kuchyň královny, tak možná tam převzal některé způsoby, které u nás zatím přijímáme s rezervou. Ono taky se dělají kefírové nebo jogurtové bábovky nebo koláče a to nikomu nevadí. Nebo se do buchet dávají cukety. To nevadí? Ta chuť se také pečením změní a nemusí to špatně chutnat.
      Děkuji, Marti, přeji pěkného Medarda, i když u nás opravdu kape a to pořádně ☺, takže se máme 40 dní na co "těšit". ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...