Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 13. června 2022

Jak se v červnu proměňuje Měsíc na obloze - skoro superúplněk a dvakrát Měsíc v odzemí

 

V nejvzdálenějším bodě od Země byl Měsíc 2. června, konkrétně 406 211 kilometrů. V tomto takzvaném odzemí se při pozorování zdá menší. V polovině měsíce, 14. června doroste do úplňku a podle astronoma Miloše Tichého se určitě setkáme s pojmem superúplněk.

„Hned 15. června bude totiž Měsíc v nejbližším bodě, v přízemí. Bude od Země 357 428 kilometrů, takže ten úplněk bude blíž a bude trochu víc svítit. Když se sejde úplněk s polohou Měsíce v přízemí, mluví se o superúplňku,“ vysvětluje.

21. června doroste Měsíc do poslední čtvrti a 29. června do novu. Během měsíce června bude navíc ještě jednou v odzemí, a to právě 29. června. „Vzdálenost bude tentokrát 406 581 kilometrů. To je dáno tím, jak se stáčí dráha Měsíce kolem Země. Rozdíl odzemí na začátku a konci měsíce dělá nějakých 370 kilometrů,“ dodává Miloš Tichý.  
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz

6 komentářů:

  1. Jé, Hani za tyto informace moc děkuji. Možná, že bude zajímavé úplněk nafotit. Zkusím si to pohlídat. Měj hezký večer a příjemný další den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, máš výborný foťák (a kvalitní), tak foť. Já fotím Měsíc už asi třetí večer, pak to zveřejním, ale mám digitál, mi to stačí, ale ty fotky se pak srovnat nedají. Přeji, aby se Ti povedly krásné fotky. ☺

      Vymazat
  2. Většinou to je úžasná podívaná, ale ve městě se o focení fakt ani nesnažím...
    Hani, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko, rozumím a máš pravdu, ale to by člověk musel vyjet někam na hory, to já kvůli pár fotkám Měsíce nebudu podnikat. Žiju ve městě a nějaké fotky vždy pořídím, ale hvězdy se fotit nedají.
    Děkuji a přeji příjemný úplněk. ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud bude jasno,bude jistě zajímavé měsíc pozorovat. Děkuji Hanko za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, fotím teď Měsíc tři večery a i když v rádiu mluvili o tom, jak dobrá bude viditelnost, u nás byl včera večer M. zakryt mraky. Ale čekala jsem do 01 hod. po půlnoci, jsem sova, tak nevadí a pak už Měsíc bylo krásně vidět a možnost fotit. Podle astronomů byl právě v 01 h. nejblíže Zemi. ☺ Dám fotky i na blog.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...