Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 16. června 2022

Jan Otčenášek: Romeo, Julie a tma (Poslech)

 

Je možné, že jste toto známé dílo Jana Otčenáška četli, když je mezi námi tolik čtenářek. Já to znám také, ale ráda si poslechnu. Je to nové, vlastně čerstvé zpracování.

Maturant Pavel potká v parku mladičkou Židovku Ester, která nenastoupila do transportu do Terezína, a nabídne jí úkryt v komůrce vedle krejčovské dílny svého otce. Krátce nato je v Praze spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a nacistický teror se ještě zvyšuje... V rozhlasové dramatizaci slavné novely uslyšíte Anežku Šťastnou, Samuela Tomana, Jana Hartla, Miroslava Táborského a další.

Jan Otčenášek ( 1924 – 1979 ) byl český spisovatel a scenárista. 

OBČAN BRYCH 

Proslavily ho romány Občan Brych nebo Romeo, Julie a tma, stejně jako scénáře k filmu Lásky mezi kapkami deště nebo k seriálu Byl jednou jeden dům.

Osoby a obsazení: Anežka Šťastná (Ester), Samuel Toman (Pavel), Jan Hartl (otec), Dana Černá (matka), Miroslav Táborský (Rejsek), Matouš Ruml (Čepek), Vojtěch Hrabák (Kamil), Simona Vrbická-Koptová (matka Ester), Martin Zahálka (otec Ester), Matěj Převrátil (Vojta), Alena (Štěpánka Fingerhutová), Philipp Kaspar Schenker a Justin Svoboda (vojáci SS), Ludmila Molínová (sousedka), Jan Battěk (soused), Jaroslav Vlach (soused), Tomáš Černý (rozhlas), Jan Přeučil (hlas Moravce z rozhlasu), Otakar Brousek ml. (hlas z amplionu)
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 12. 6. 2022

Tragický příběh lásky z temných časů heydrichiády se shakespearovským názvem Romeo, Julie a tma napsal Jan Otčenášek v roce 1958. Autor v této intimní novele nahlíží téma holocaustu z pohledu lidí, kteří jím nebyli přímo zasaženi, ale i tak se jich intenzivně dotýká. Hlavním hrdinou je Pavel, z jehož pohledu příběh většinu času sledujeme. Právě dokončuje maturitu a jeho mysl je plná úvah o děvčatech a nastávající dospělosti. Při jedné z procházek potká ve večerním parku mladou dívku, která je čímsi rozrušena — opatrně s ní začne konverzaci a zjistí, že je židovka jménem Ester, která se nedostavila do transportu do Terezína. Pavel se s náhlou rozhodností odhodlává ukrýt ji v malém pokoji vedle krejčovské dílny, ve které pracuje jeho otec.

Mladou, nevinnou lásku zde nerozděluje rodová nenávist, ale kruté okolnosti druhé světové války, kterou v názvu symbolizuje právě slovo „tma“. V kontrastu se světem plným krutosti a beznaděje je právě čistota, naivita a víra v lepší budoucnost. Snaha vidět „světlo“, vykouknout ven z temné komůrky.

Ona komůrka je místem bezpečí, světem snů a ideálů, kde si Pavel s Ester mohou plánovat svou budoucnost. Okolní svět je místem nebezpečí a strachu, v realitě se nežije, jen přežívá. Najednou je město nebezpečnou klecí a komůrka místem bezpečného rozletu.

Za dveřmi probíhá válka

Právě na kontrasty se zaměřil i autor daramatizace Matěj Samec. Soustřeďuje se na Ester zavřenou v malé místnosti vedle krejčovské dílny, v níž musí být co nejvíc potichu, a zároveň velmi dobře slyší, co se děje za dveřmi.

Posluchači mohou vnímat její strach a úzkost, vyděšený, přerývaný dech a slzy. Jen kousek od ní, za dveřmi, probíhá válka, o které se Ester více dozvídá skrze hádky, hlasité nervózní rozhovory, bouchání na dveře a vyhrožování.

Její dny jsou stále stejné, jediným zpestřením je návštěva Pavla. Nezbývá nic jiného, než si najít způsob, jak se v maličké místnosti nezbláznit. Pravidelně cvičit, něco si číst, snažit se nemyslet a raději spát. Jenže noc je plná nočních můr, v nichž ji rodiče a bratr Kamil medovými hlasy lákají do koncentračního tábora.

Herecké obsazení

 

Režisér Dimitrij Dudík do hlavních rolí obsadil Anežku Šťastnou a Samuela Tomana, kteří velmi přirozeně ztvárňují počáteční rozpaky, milostnou touhu, morální dilemata a strach o přežití. V komůrce oba konečně nemusí předstírat a lhát, mohou tam být sami sebou.

V roli Pavlových starostlivých rodičů uslyšíme Danu Černou a Jana Hartla, kolaboranta Rejska hraje Miroslav Táborský. Rozhlasová hra Romeo, Julie a tma je apelem k lidství a lidskosti, který je bohužel v současné situaci stále aktuální.  
Zdroj: dvojka.rozhlas.cz, Wikipedie

4 komentáře:

  1. Knížku jsem četla, byla to dokonce povinná četba. Hani měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku jsem také četla a jestli to byla povinná četba, je to možné, ale už si nepamatuji. Ovšem, jak mnozí na povinnou četbu nadávali a nadávají, já po letech přišla k názoru, že "díky povinné četbě" jsem se dostala ke knihám, na které bych asi "dobrovolně" nesáhla. Takže dobře, že nás takto vedli a my jsme nějaké obsahy z internetu nemohli opsat. Tak to je. ☺ ☺

      Vymazat
  2. Hanko,dávám Ti za pravdu,četba byla povinná a tak se četlo. Mnoho dětí se naučili chodit do knihovny a četba se stala koníčkem. Dnes je to jiné,vše zařídí internet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to, Marti, jak píšeš. Nejvíc mi vadí, že dost dětí to z internetu zkopíruje, tím úkol splní, ale prostě nečtou. To je chyba!

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...