Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 25. července 2022

Zámek Bruntál a Řád německých rytířů

 

Zámek v Bruntále | mskhistorieaja.cz 

Zámek Bruntál - historické foto 

Navštívíme-li jako turisté zámek Bruntál, během výkladu průvodkyně často slyšíme pojem "Řád německých rytířů", protože ten se na dlouhý čas stal majitelem zámku. Podobné je to na hradě Bouzov. Abychom v tom měli trochu jasno, je třeba tomu porozumět. Turista si ty informace musí pospojovat (pokud chce), protože ani mnozí místní, třeba z Malé Morávky, o historii obce moc nevědí. Proč? Mohou to být potomci těch, kdo osídlovali naše pohraničí po odsunu Němců. Je to velmi pravděpodobné. 

https://d34-a.sdn.cz/d_34/c_img_gR_l/ADrBLa.jpeg?fl=res,2200,2200,1 

Arkádové nádvoří zámku Bruntál,  v letech 1766–1769 se uskutečnila přestavba zámku v duchu baroka pod vedením architekta F. A. Neumanna

Malou Morávku i další přilehlé obce, které jsou dnes brány jako turistická oblast, vlastnil rod pánů z Vrbna, ale ten se přidal ke stavovskému povstání proti císaři v r. 1618. To, jak víme z historie, bylo neúspěšné a porážka na Bílé hoře znamenala velké změny. Bruntálské panství bylo konfiskováno a každý z těch pánů byl rád, když si zachránil holý život. V roce 1621 císař Ferdinand II. zkonfiskoval renesanční zámek, stojící na místě bývalého gotického hradu, Janovi z Vrbna a na Heralticích za účast v protihabsburském povstání a společně s panstvím ho předal za 200 000 zlatých Řádu německých rytířů, jehož velmistrem byl císařův bratr Karel. To pak je i důvodem, proč v této oblasti žilo hodně Němců, kteří byli po 2. sv. válce odsunuti. Totiž po třicetileté válce v důsledku válečných útrap ubylo hodně obyvatelstva a majitelé panství potřebovali získat nové kolonisty, aby dosídlili vesnice. Kam se "řád" obrátil? Samozřejmě hlavně do Německa, proto se člověk dozví, že např. Malá Morávka měla před válkou hlavně německé obyvatelstvo. Proto jsem tento příspěvek připravila, i když o turistice dnes není. 

Čelo pivního sudu pivovaru a likérky ŘNR v Bruntále s bohatou řezbou. Původně součástí kompletního sudu (obsah 216 hektolitrů) vyrobeného pro živnostenskou výstavu v Bruntále 1913. Sbírky Muzea v Bruntále 

Pivní sud (obsah 216 hl) byl vyrobený na zakázku arcivévody Evžena Habsburského v rámci průmyslové výstavy, konané u příležitosti 700. výročí založení města Bruntálu (v současné době jej můžete vidět v místnosti pokladny bruntálského zámku)

Řád německých rytířů je jedním z nejstarších duchovních rytířských řádů katolické církve.

Podílel se na křížových taženích do Svaté země, ale svou význačnou roli sehrál teprve až v severovýchodní Evropě, obzvláště na území zaniklého Východního Pruska a v oblasti Pobaltí, kde vytvořil stát Řádu německých rytířů.

Velmistr řádu dnes sídlí ve Vídni, stejně jako generální rada a archiv. V Římě sídlí tzv. generální prokurátor, který zastupuje řád před Svatým stolcem. Řád má mužskou i ženskou větev a oficiálně působí v Rakousku, Itálii, Česku, Slovensku, Slovinsku, Německu a Belgii.

Úřední název současného řádu je v češtině Řád bratří a sester německého Domu panny Marie v Jeruzalémě, zkráceně Německý řád.

Od 12. století byl zaměřen na péči o poutníky z německých zemí do Jeruzaléma a na boje s nevěřícími na území Palestiny. 

 

Ve 13. století vznikl mocný řádový stát ve východním Prusku a Pobaltí. Jednalo se o nejmilitantnější církevní řád v dějinách.

 

Území řádu v r. 1260 u pobřeží Baltského moře

Znakem Řádu německých rytířů je černý heroldský kříž na stříbrném poli, tvar štítu odpovídá 13. století. Řádové barvy jsou bílá a černá. 

Znak ŘNR: černý heroldský kříž na stříbrném poli, tvar štítu odpovídá 13. století. Řádové barvy jsou černá a bílá. 

Od poloviny 19. století byla obnovena jeho ženská větev a řád se začal věnovat péči o nemocné a chudé a budovat nemocnice. Mezi lety 1805–1923 se velmistry řádu stávali rakouští arcivévodové. Do roku 1918 se řád dělil na 3 provincie, a to v Rakousku, v Tyrolsku a samostatná byla i provincie velmistra na Moravě a ve Slezsku. Ideou řádu je léčit a pomáhat.

Provincie Řádu německých rytířů na Moravě a ve Slezsku

Mapa provincie Řádu německých rytířů na Moravě a ve Slezsku

Mapa provincie řádu na Moravě a ve Slezsku: Freudenthal = Bruntál, Engelsberg = Andělská Hora, Würbenthal = Vrbno p. Pradědem, Römerstadt = Rýmařov, Friedland = Frýdlant - od r. 1950 Břidličná, Braunseifen = Rýžoviště, Eulenberg = Sovinec, Jägerndorf = Krnov, Bennisch = Horní Benešov, Olbersdorf = Město Albrechtice, řeka Oppa = Opava, řeka Mohra = Moravice

Císař Ferdinand II. věnoval panství Bruntál řádu po bitvě na Bílé hoře v roce 1621 jako zkonfiskovaný protestantský majetek. Řád poté přikoupil i panství Sovinec s 18 vesnicemi a obě panství byla prohlášena za komorní komendu, podřízenou velmistrovi v roce 1625. 

Do historie komendy se zapsala třicetiletá válka a boje se Švédy, hospodářská obnova a proměna zpustošených řádových statků v druhé polovině 17. století i řada dalších historických zvratů. Po rozpuštění řádu na území dnešního Německa moravskoslezská komenda, kterou rozvíjel Evžen Rakouský, zůstala jeho nejvýznamnějším majetkem. Evžena představím samostatně.

Řád se intenzivně na severní Moravě a ve Slezsku věnoval stavební činnosti, nejprve budováním klášterů a kostelů (Bruntál, Uhlířský Vrch u Bruntálu). Ve své charitativní práci se zaměřoval na budování nemocnic (Bruntál, Opava, Dlouhá Loučka, Vrbno pod Pradědem), špitálů (Dlouhá Loučka, Opava, Bruntál a Vrbno pod Pradědem), chudobinců, škol (mateřská škola ve Vrbně pod Pradědem, obecné a měšťanské školy v Opavě, Bruntále, Vrbně pod Pradědem, Andělské Hoře aj.) a ve válečné době ve službě raněným vojákům a jejich rekonvalescenci (lázeňské domy v Karlově Studánce). 

S činností Řádu německých rytířů jsou dále spojeny tyto stavby v Bruntále a okolí:

 

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bruntále, po roce 1945. Pohlednice černobílá, sbírka Muzea v Bruntále

 

Poutní kostel Panny Marie Pomocné na Uhlířském vrchu u Bruntálu, počátek 20. století. Pohlednice kolorovaná, sbírka Muzea v Bruntále

 

Kaple sv. Michala v Bruntále, foto Viktor Čapka

 

Klášter sester Německého řádu v Bruntále, 20. léta 20. století. Muzeum v Bruntále, knihovna

 

Nemocnice Německého řádu v Opavě, 20. léta 20. století, Muzeum v Bruntále, knihovna

 

Chudobinec Německého řádu v Bruntále, 20. léta 20. století, Muzeum v Bruntále, knihovna

 

Škola Německého řádu v Andělské Hoře, 20. léta 20. století,  Muzeum v Bruntále, knihovna

 

Karlova Studánka, 20. léta 20. století, Muzeum v Bruntále, knihovna 
 
 Budovy bývalého pivovaru a likérky ŘNR v Bruntále na dnešní Jesenické ulici, patrně 1. polovina 20. let 20. století. Pohlednice černobílá fotografická, sbírka Muzea v Bruntále 
Pivovar Řádu německých rytířů – tzv. Panský pivovar byl vystavěn v roce 1653 v blízkosti místního zámku.
Zdroj: mskhistorieaja, Wikipedie

8 komentářů:

  1. Hani, to je opět mnoho zajímavostí z vašeho kraje, který zase já neznám a teď už by jeho návšětěva musela být s ubytováním. Ovšem zámek vypadá opravdu krásně a zajímavě. Docela ráda bych se tam podívala. Měj se moc pěkně a opatruj se v těch parných a suchých dnech. Mělo by tu začít pršet, aby se usnadnila práce hasičům v NP České Švýcarsko, kde už od neděle hoří les. Kouř je vidět až od nás 😢

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, chápu, že Jeseníky jsou od vás daleko, stejně jako ode mne je daleko váš region. Tím ani já většinu míst u vás nemohu znát. Jsem ráda, že zámek Bruntál mohu tímto způsobem představit.
      Ten požár v NP Č. Švýcarsko je nešťastnou událostí, doufám, že příroda si trochu pomůže i sama, ale bude to trvat řadu let. Škoda... ☻

      Vymazat
  2. Hani, skvěle a srozumitelně napsaný článek a ještě ty mapy - to fakt ocením!
    Přej hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji za pochvalu, já oceňuji takovou zpětnou vazbu. Jsem zvyklá do textů vkládat mapy, sama to vždy uvítám.
      Děkuji a přeji hezký zbytek dne. ☺

      Vymazat
  3. Opět dávám Hanko 👍za zpracování,máš můj obdiv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Marti, za pochvalu. Snažím se tyto články tvořit srozumitelně a pokud to jde, i názorně. Přeji pěkný závěr měsíce července. ☺

      Vymazat
  4. Skvělé čtení.
    Hani,děkuji a přeji hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti za pochvalu, Jituš.
      Přeji příjemně prožité závěrečné červencové dny. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...