Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 11. srpna 2022

Během srpna se dny krátí, přijdeme o 96 minut světla. Srpnový úplněk zvaný jeseteří

 

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a dny jsou stále kratší. Například 15. srpna vyjde v Českých Budějovicích slunce v 5.54 hodin a zapadne v 20.18 hodin, světlý den tedy bude trvat 14 hodin a 24 minut.

V poslední srpnový den slunce vyjde v 6.17 hodin a zapadne v 19.47 hodin. Sluníčko tedy bude nad obzorem už jenom třináct a půl hodiny.

Během srpna se dny krátí rychleji než v předcházejícím měsíci. „Sluníčko vyjde na konci měsíce o 42 minut později než na začátku měsíce a zapadne o 54 minut dřív. Rozdíl během srpna je tedy 96 minut. Světlý den se nám zkrátí o více než hodinu a půl a pomalu se budeme blížit k zářijové rovnodennosti, kdy se nám délka dne a noci vyrovná,“ připomíná astronom.

Srpnový úplněk ve znamení Vodnáře nastane v pátek 12. srpna 2022 přibližně dvě hodiny před rozbřeskem, přesně ve 3 hodiny a 35 minut. Jeho vliv ale můžeme pocítit už přibližně tři dny předtím a také několik dnů poté. 

Po červencovém superúplňku v zodpovědném, systematickém a pracovitém znamení Kozoroha bude ten srpnový naopak vyzývat k odpočinku a zábavě. Rozhodně bychom v tuto dobu neměli řešit jakékoli důležité, například úřední záležitosti. Milovníky hvězdných obloh jistě potěší, že kromě Měsíce v úplňku bude v tuto dobu na obloze jasně viditelná i planeta Saturn. A nejen to. Jasnou záři srpnového úplňku si užijeme i během následující noci z pátku na sobotu, která by měla být ideální na pozorování meteorických rojů zvaných Perseidy. Nenechte si to ujít, protože podle lidové tradice tyto „padající hvězdy“ plní skrytá přání.

Jak úspěšně dosáhnout svých cílů? Využijte k tomu jednotlivé fáze Měsíce!

Jeseteří úplněk

Podle starých indiánských tradic se srpnovému úplňku říká jeseteří. Srpen je totiž měsícem jeseteřích námluv, právě v tuto dobu vyplouvaly tyto velké ryby z hlubin Velkých jezer do mělčích vod, aby se třely. Tím pádem byly zranitelnější a bylo snadnější je ulovit. Indiáni věřili, že pozřením jeseteřího masa získají kromě chutného jídla sílu, hbitost a moudrost této dravé ryby. Jeseteřím tukem si také mastili vlasy nebo impregnovali obličeje. Tato ryba zkrátka přinášela hojnost a stejně tak bychom i v dnešní době měli přijímat dary života a užívat si jich.

Všechny úplňky přinášejí podobné energie – změnu, podivné pocity, které mnohdy nedokážeme vysvětlit, emoční turbulenci. Každý úplněk má ale ještě další vlastnosti, které nás různým způsobem ovlivňují a ukazují nám konkrétní oblasti, na které bychom se měli zaměřit.

Srpnový úplněk bude ovlivněn znamením Vodnáře, jehož živlem je vzduch a vládne mu planeta Uran, která podporuje touhu po svobodě. A přesně takoví jsou Vodnáři – svobodomyslní, hraví, experimentátoři, kteří se často nechají zcela pohltit tím, co dělají. Milují inovace a změny. Období kolem úplňku ve znamení Vodnáře proto může přinést větší touhu po svobodě, kdy budete chtít vyjet ze zajetých kolejí, cítit se volněji, nespoutaně, někdy až bláznivě. Neřešit starosti, dělat si věci po svém, cestovat, poznat něco úplně nového, něco si dokázat.

Znamení Vodnáře ovlivňuje lýtka, kotníky, paty, holeně, achilovky, křečové žíly na nohou. Pokud v době kolem úplňku uděláte pro tyto části těla něco prospěšného, bude to působit dvojnásob dobře. Buďte opatrní na úrazy nohou, otoky, různá podvrtnutí nebo zlomeniny. Dopřejte nohám volnost, nenoste příliš těsné ponožky nebo kalhoty, když budete odpočívat, zkuste si dát nohy do vyšší polohy. No, zkrátka musíme o sebe pečovat, ať je úplněk nebo ne. 😉   
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz, zeny.iprima.cz
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz, zeny.iprima.czPodle astronomů jsou do dnešního dne nejlepší podmínky pro pozorování meteorického roje Perseidy, noc maxima pak připadá na noc z 12. na 13. srpna.Aby toho však nebylo málo, dorůstá v těchto dnech také Měsíc. V pátek po půl čtvrté ráno, přesně ve 3:35, nastane srpnový úplněk ve znamení Vodnáře.Perseidy jsou kometární meteorický roj s radiantem v souhvězdí Persea, který je činný od 17. července do 24. srpna, přičemž maximum přichází právě v těchto dnech.O roji měli povědomí už staří Číňané a další asijské národy. V druhé polovině 18. století bylo zjištěno, že zvýšená srpnová meteorická aktivita je každoročně se opakující událostí. O další desítky let později byla uveřejněna zpráva o roji „vylétajícím“ ze souhvězdí Persea.

Zdroj: https://stars24.cz/magazin/zajimavosti/37049-perseidy-2022-narusi-uplnek-ve-vodnari-kdy-a-co-muzeme-cekat

10 komentářů:

  1. Hani pozoruji to každý den, jak se rychleji stmívá a měsíc už vychází níž, než počátkem léta...Dnes už byl docela velký a růžový, ale úplněk má nastat až zítra, 12. Srpna, jak píšeš ve 3:35 hod. Díky za tento článek a měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, co píšeš, Jaruško. Tento úplněk byl zase velký a do červena, mám to nafoceno, zkusím dát na blog - Jeseteří úplněk.
      Děkuji a hezké zážitky při pozorování oblohy. ☺

      Vymazat
  2. Ahoj Hani, ano dny se nám krátí. Je hezky, ale už je cítit, že se blíží podzim. A to je moje milované roční období ! Posílám pozdrav, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, to léto je stejně u nás krátké, že? Večer a ráno vidím lidi ve svetrech, ale podzim může být krásný a já doufám, že bude!!
      Také Tě zdravím, Leni. ☺

      Vymazat
  3. Ano, bohužel, i já už to vnímám... Co naděláme.
    Přeji příjemný den, Hani. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, nenaděláme vůbec nic, člověk si postekne, že těch dlouhých dnů u nás je málo.
      Děkuji a přeji příjemné srpnové dny. ☺

      Vymazat
  4. Je to už znát,jak se krátí den.Včera jsem koukala v kolik zapadá slunce a zůstala jsem koukat.Myslela jsem,že sednu na kolo,ale nakonec západ slunce nebyl nic moc.
    Už včera byl krásný měsíc,z jednoho pokoje ho mám jako na dlani.Jenže bez stativu ho nedokážu vyfotit.A ten mám v autě.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, ve vaší krajině ty západy jsou stejně krásnější... Já Měsíc fotím celkem často, ale teď po dvě noci to nešlo, bylo hodně mraků. Stativ je výborná věc, ale já mám maličký, ani ho nepoužívám. Opřu ruku a jedu. ☺ ☺
      Děkuji a také se měj co nejlépe.

      Vymazat
  5. Hani,je to tak,bude se nám den zkracovat. Tak snad ještě bude pěkné Babi léto a my si užijeme sice krátké,za to slunečné dny prozarene paletou barev podzimu.

    OdpovědětVymazat
  6. Baví mě to léto, kdy dny jsou delší, člověka to táhne někam na výlet, samozřejmě nemusí být nad 30°C, ale kéž by pak bylo i to babí léto. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...