Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 16. srpna 2022

Fotila jsem Měsíc v "Jeseteřím úplňku"

 

Jeseterův či jeseteří měsíc završuje letošní sérii čtyř superměsíců, která začala v květnu. Superměsíce jsou definovány jako úplňky, které se nacházejí nejblíže k Zemi. Jsou blíže než běžný úplněk, proto vypadají jasnější a větší. Srpnový úplněk dosáhl svého vrcholu 12. srpna ve 3:35 hodin.

Původ názvu

Měsíc jesetera, jeseteří měsíc nebo jeseterův měsíc – ve jméně nesou rybu jménem jeseter. Srpnový úplněk se takto tradičně nazýval především podle indiánských tradic, protože se dal obří jeseter z Velkých jezer a jezera Champlain nejsnáze chytit během této části léta. Jméno pochází od kmenů Algonquinů, kteří žili v severovýchodních Spojených státech a jihovýchodní Kanadě.

https://www.agrojournal.cz/images/resized/2017/1024x800-fit/02p-jeseteri-2.jpg

Jeseter dorůstá velikosti až 3,5 metrů. Byly chyceny kusy vážící až 320 kg! V dávné minulosti se objevoval i v našich vodách … Ovšem dnes se považuje tento druh v Česku za vymizelý. Dožívá se více jak 50 let, ovšem kolik přesně, to se zatím nepodařilo prokázat. Většinu času žije v moři, jen při tření, na krátkou dobu, opouští moře a plave do řek.

Srpnový úplněk nese i další jména, která se pojí s děním v přírodě. Jedním z nich je Vzlétající měsíc, jelikož jsou v tuto dobu ptačí mláďata připravena vzlétnout. Názvy jako zelený kukuřičný měsíc, měsíc sklizně nebo měsíc zrna odkazují na sběr dozrávajících plodin.

Narazit můžeme i na označení Červený úplněk. Měsíc se často objevuje v lehkém červeném oparu. S tím se také pojí planeta lásky Venuše, která 11. srpna vstoupí do znamení Lva. Podporuje sílu lásky, srdečnost i laskavost.  
Zdroj: magazinplus.cz

Fotit jsem začala lehce před úplňkem, protože byla dobrá viditelnost. 


Tady byl Měsíc dost nízko a jeho zbarvení potvrzovalo označení "Červený úplněk". Byl v lehkém červeném oparu.


Za dvě hodiny byl Měsíc podstatně výš na obloze a viditelnost byla dobrá.


Na tyto záběry jsem čekala, Měsíc bude za tři hodiny v astronomickém úplňku. 

Příští noc vypadal Měsíc takto a ve dne pršelo. Následující dva večery se nedalo fotit. 


14. 8. počítadlo ukázalo kulaté číslo: 


12 komentářů:

  1. Hani,krásně jsi nafotila úplňky.Já se také občas snažím,ale teď se mi schovává měsíc za stromy u domu a když vyleze,tak asi už spím.Až se jeho dráha posune,tak nějakou dobu ho mohu fotit z jednoho pokoje.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Jituš, od Tebe si toho považuji ☺. Měsíc fotím dost často a mám, i když ve městě, na oblohu docela dobrý výhled, nemáme tu stromy, jen z té strany domy. Musím počkat, až Měsíc popojde výš...
      Přeji příjemnou srpnovou středu. ☀️

      Vymazat
  2. Zrovna dnes mě zaujal pohled na krvavou část měsíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, takže jsi ten "červený úplněk" asi také viděla. Já jen jeden večer tak, jak jsem vyfotila ☺.

      Vymazat
  3. Hani, moc hezky jsi zachytila Měsíc. Často se k Tobě na blog nemůžu vůbec dostat, Tvoje stránky nejdou načíst,už to některá blogerka také zmiňovala, to jen pro info. Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Leni ☺. Docela mě mrzí, že ty moje stránky nejdou někdy načíst, nevím, čím to je. Kdybych měla ještě od někoho zpětnou vazbu, jak to s tím načtením je, od více lidí. Vůbec nevím, jestli tomu nějak mohu pomoci.
      Jsem ráda, žes to tak napsala a přeji Ti ☀️ dny.

      Vymazat
    2. Hani s tím špatným načítáním - podívej se k Martině na blog Vyzobanaslunecnice, u příspěvku z 15.8. ( příspěvek Relaxační art park) to v komentářích zmiňuje Jára D. (Blog Příroda). Moje komentáře zas občas u někoho padají do spamů. Zdravím, Lenka
      www.babilenka.cz

      Vymazat
    3. Leni, díky, už jsem se u Martiny byla podívat a četla jsem to. Ještě mě napadlo, jestli je to v připojení na telefon nebo na počítač, i když by to mělo fungovat. Nevím, jestli se s tím dá něco dělat. Já ty spamy už pravidelně vyhledávám a vždy na druhý den to jde zveřejnit. Jako ten Tvůj ze včerejška. Ale spamů je u mne málo. Zkusím to sledovat dál a Tobě moc děkuji, že jsi mě upozornila ☺. Měj krásný den.

      Vymazat
  4. Krásně jsi Měsíc vyfotila. To je úžasný objekt pro focení. Nikdy není stejný. Pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Jari, už vím, jak Tvůj nick vznikl. Chci Ti (už opakovaně) napsat komentář na Tvém blogu a ono to nejde, jako bych byla zablokovaná. Nevím, jestli jsi nějak nastavila psaní komentářů...? Jinak, Měsíc fotím často a stačí mi vyjít na balkon, jediné omezení jsou někdy mraky.
      Také Ti přeji pohodové dny a zkus se na to nastavení podívat. ☺

      Vymazat
  5. Nemám slov. Nádhera, Hani!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, pochvala mě potěšila ☀️.
      Přeji pohodový letní večer.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...