Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 2. září 2022

Čtyři planety na noční obloze nejen v srpnu, ale i v září

 

Tak už vím, co to bylo 😃. Byli jsme na dovolené, pozdě večer je přítel na hotelovém balkoně a volá mě, abych se na něco šla podívat. Obloha byla jasná, ale hezky tmavá, což doma není. Hotel je totiž na okraji Brna a tak jsem měla možnost vidět zářícího Saturna. 👍

Čtyři planety můžete pozorovat na konci léta na obloze. Saturn dokonce v srpnu září po celou noc. „V polovině měsíce je v opozici se Sluncem, takže bude na obloze nejjasnější a bude mít největší průměr,“ doplňuje jihočeský astronom Miloš Tichý.

https://slideplayer.cz/slide/2599728/9/images/9/Saturn.jpg

Jupiter bude v srpnu viditelný po většinu noci, kromě večera, Mars v druhé polovině noci. Planeta Venuše svítí jako jitřenka ráno nad východním obzorem.

 https://slideplayer.cz/slide/3063991/11/images/2/POSTAVEN%C3%8D+PLANET+VE+SLUNE%C4%8CN%C3%8D+SOUSTAV%C4%9A.jpg

Podívaná se příliš nezmění ani v září. Stále bude možné pozorovat čtyři z pěti viditelných planet. „Například Saturn bude vidět po celou noc, kromě rána. Večer, když se setmí, tak taková ta jasnější hvězdička nad jihovýchodem nebude hvězdička, ale planeta Saturn,“ uvádí Miloš Tichý. 
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. Byla jsem na parádním programu hvězdárny Na Kraví hoře v Brně. Tam jsme dostali nádherný výklad o noční obloze v létě a ještě viděli film o erupcích na slunci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O této hvězdárně na Kraví hoře vím, ale byli jsme teď v Brně týden a vybrali jsme si jiná místa. Planetária mě zajímají už hodně dávno, nejdříve, když jich u nás moc nebylo, jsem byla několikrát v Katowicích, kde to do kopule promítali s českým komentářem. Pak několikrát v Praze na Petříně i s besedou a občas zajedeme tady do Ostravy, kde bývají pořady. Takže si můžeš vybrat, co Tě zajímá.

      Vymazat
  2. Když se povede být na místě bez světelného smogu, to pak člověk vidí věci...
    Dostala jsem od známého fotku z Kréty - mléčná dráha, že by se po ní člověk mohl sklouznout... nádhera!
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světelný smog je pro pozorovatele kolikrát konečná. To ještě mohu být ráda, že od nás z balkonu mohu fotit úplněk. Ta fotka z Kréty musela být výborná, tady u nás se doporučuje jet do Beskyd a od Švarné Hanky oblohu pozorovat.
      Děkuji a přeji pohodový víkend. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...