Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 4. října 2022

Během října přijdeme o 104 minut světla, doba slunečního svitu už klesne pod deset hodin

 

Na začátku října máme za sebou podzimní rovnodennost a blížíme se k zimnímu slunovratu. To znamená, že se dny stále zkracují. Slunce svítí jen kratší část dne a na konci měsíce si užijeme už pouze necelých deset hodin světla. Poslech ZDE

Prvního října vyšlo v Českých Budějovicích slunce v 7.01 hodin středoevropského letního času a zapadlo v 18.41 hodin. „Světlý den tedy trval jedenáct hodin a čtyřicet minut,“ počítá jihočeský astronom Miloš Tichý.

V polovině měsíce, 15. října uvidíme východ slunce v 7.22 hodin a západ v 18.13 hodin, doba slunečního svitu se tak zkrátí na deset hodin a 51 minut.

V poslední říjnový den, po přechodu z letního času na klasický pásmový, vyjde slunce v 6.47 hodin a zapadne v 15.43 hodin. „Světlý den tak bude trvat už méně než deset hodin, zkrátí se na devět hodin a 56 minut,“ dodává astronom.

Celkem tedy během měsíce října přijdeme o 104 minut světla. „Průměrně ubývají tři minuty slunečního svitu denně. Navíc je slunce nízko nad obzorem, takže nám dává méně a méně energie." 
 
Z celého území České republiky byla nejvyšší teplota naměřena 4. října 1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic (30,3 °C) a nejnižší 21. října 2009 na Rokytské slati na Šumavě (-19,9 °C). Nejvíce srážek za den spadlo 28. října 1956 v Bedřichově na Jablonecku (128 mm).

Pranostiky

  • Teplý říjen – studený listopad.
  • Teplý říjen – studený únor.
  • Když Měsíc v pěkném a jasném čase se obnovuje, tedy jesť k doufání pěkné vinobraní.
  • Čistý nový Měsíc v říjnu slibuje pěknou vinnou žeň.
  • Kolik dní v říjnu uplyne do prvého deště, po tolik dnů bude i v zimě pršeti.
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz, Wikipedie

4 komentáře:

  1. Tak ztráta světla mi dost vadí, jsem prostě slunečný člověk :o)
    Naštěstí čas běží tak rychle, že to je vlastně jen na chvilku...
    Haničko, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, co píšeš, Helenko, jen čas běží rychle a s tím ubíhá i náš život, ta roční období jsou snad čím dál kratší ☺ (smích).
      Příjemný den a hezké počasí přeji i Tobě.

      Vymazat
  2. Hani mám to podobně jako Helenka. také mi světlo chybí. Však jsem "Lev" a ten sluníčko potřebuje. Nahrazuji si vše častějšími vycházkami do přírody. Jen teď po opravách v bytě se ven moc nedostanu,. protože než se vše uklidí ,tak to chvíli potrvá, i když už jsem zdárně za polovinou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, rozumím, žiji se "Lvem" a ten musí ven chodit více než já. Opravy v bytě znám, moje rekonstrukce zgruntu trvala víc jak dva měsíce a vím, co to obnáší. To plus bude už to, že zase na nějaký čas budeš mít uklizený byt a možná něco zařídíš jinak, než bylo. Tohle změny přímo nabízí. Tak přeji, ať se daří a nemá cenu se "ztrhat". ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Den otevřených mlýnů 11. května 2024

  V sobotu 11. května se v České republice poprvé uskuteční Den otevřených mlýnů , který připomíná výročí vzniku mlynářského znaku 13. kvě...