Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 1. prosince 2022

Prvorepublikové vanilkové rohlíčky od J. Maršálka se vám nerozpadnou

 

Kdo by nemiloval vanilkové rohlíčky. Léta jsme doma rohlíčky pekli podle maminčina receptu z "knedlíkárny". Ale pak vycházely dobré recepty ve Vlastě, byl to takový seriál "dcera se učí vařit" a tehdy mě maminka vyzvala, abych to sama zkusila podle toho receptu z časopisu. Výsledek se nám zdál lepší než ten "knedlíkárenský" a tak u toho zůstalo. Totiž ty se v ústech přímo rozplývají na jazyku. Jak jde doba, střídají se různí kuchaři a cukráři a teď je v kurzu pan Maršálek. No proč ne? A kdo by nám měl nejlépe poradit, jak je upéci, než ten, který je v posledních letech dáván jako příklad a jednička cukrářů? 

Základem je kvalitní recept, proto v tomto receptu nejsou žádná vejce, ale to podstatné je, nechat rohlíčky po upečení na plechu vychladnout. Pokud je budete obalovat horké, budou se vám lámat. Když dodržíte uvedený postup, upečete dokonalé rohlíčky.

Ingredience
  • Na 40–45  rohlíčků:
  • 70 g mletých lískových oříšků (se slupkou)
  • 50 g cukru
  • 140 g másla
  • 190 g hladké mouky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 g mleté skořice
  • 1 g soli
  •  
  • Na ozdobení:
  • jedlé třpytky

Postup

Do mísy nasypeme cukr, mouku, mleté ořechy (případně mandle, vlašské ořechy nebo i pistácie v kombinaci s citronovou kůrou), přidáme mletou skořici a sůl. Vše promícháme.

Potom přidáme studené máslo a rukama vypracujeme kompaktní těsto. Musí zůstat studené. Nezpracováváme ho tedy dlouho, patří mezi křehká mastnější těsta.

Poté rovnou tvarujeme rohlíčky. Vezmeme si kousek těsta do dlaně (asi 10 g na větší rohlíček), párkrát těsto zmáčkneme mezi sevřenými prsty a pak v dlaních vyválíme váleček. Váleček stočíme do tvaru rohlíčku (podkovy) a odložíme na plech s pečicím papírem. Klademe v rozestupech, protože je tam hodně tuku a během pečení rohlíčky lehce nabydou.

Pokud chcete mít rohlíčky exkluzivní, použijte na odvážení jednotlivých kousků digitální váhu. Na jeden menší rohlíček budete potřebovat asi 8 g těsta, na větší přibližně 10 g.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 ℃ asi 12–15 minut na horkovzduch.

Po vytažení z trouby Josef rohlíčky necukruje, ale sprejuje stříbrnými potravinářskými třpytkami. Můžete je samozřejmě obalit v moučkovém cukru s přidáním pravé vanilky, nebo vanilkového cukru. Ale pozor, nikdy rohlíčky v cukru neobalujte ještě horké, aby se vám nerozpadly. Počkejte, až na plechu vychladnou.

 

Josef Maršálek

Prvorepublikový recept má po své prababičce. Ta sloužila ve 20. letech 20. století v Praze u bohaté měšťanské rodiny a rohlíčky dělala z poctivých surovin – z lískových oříšků a pravé vanilky. 
Zdroj: pardubice.rozhlas.cz

9 komentářů:

  1. Chystám se na ně a recept mám asi podobný.Máme je hodně rádi.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Receptů je hodně, já dělám ty z Vlasty, jsou osvědčené a každý, kdo je ochutnal, pravil, že se rozplývají na jazyku. ☺

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Omlouvám se za smazání komentáře původního. Podobné a bez vajec peču také jen nastrouhané oříšky mírně opražím a nepřidávám skořici, jen vanilku. Jsou také moc dobré a nelámou se. Neobaluji je v cukru, jen mírně posypu. Třpytky na cukroví mít nemusím. To mi připadá moc umělé. Krásný advent Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá máme svůj oblíbený způsob a recept. Já jsem to popsala už v úvodu, třeba kamarádka a kolegyně mají rohlíčky tvrdé, bohužel, samy mě na to upozornily a kamarádka říká, jak to, že ten tvůj se rozplývá na jazyku? Přitom dávám jeden žloutek a používám jemně mleté mandle, nepražím. Také žádné třpytky bych nedávala, to mi na těchto "nových" receptech vadí, už bylo vše vymyšleno, tak jdou do "zbytečností". ☺

      Vymazat
  4. Hanko,tak nějak zřejmě tyto rohlíčky zkusím, dnes se budou u nás pect linecké a kokosové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušet se to může, je to od mistra cukráře, který si své místo vydobyl i pečením v Anglii a prý v Indii, tak kdo nám má lépe poradit. Já mám recept, kde se do jedné dávky přidá 1 žloutek, tak ho tam dám. Ovšem u nás se z "provozních důvodů domácnosti" bude péct v příštím týdnu.
      Tak přeji, aby se Ti to povedlo a chutnalo!

      Vymazat
  5. Hani vanilkové rohlíčky nesmí u nás na Vánoce chybět,to je klasika. Peču podle babičky, problém s nimi není žádný. Děkuju za inspiraci,Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pravda, Leni, bez vanilkáčů by to nešlo. Ovšem u nás jsem pečení omezila, hlavně z důvodu omezení sladkostí, takže to množství "zkrouhnu" na polovinu. Tyto recepty pana Maršálka jsem tu dala opravdu pro inspiraci a třeba to někomu i pomůže. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...