Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 22. prosince 2022

Socha v sadu připomíná dnešních 71 Věry Špinarové

  

Představovat na blogu paní Věru Špinarovou je zbytečné. Ona patří k těm, kteří to nepotřebují. Tak jen stručně:

Byla to populární zpěvačka, fanoušky nazývaná česká Tina Turner nebo Janis Joplin. Hudbě se věnovala již od dětství, hrála na housle a na kytaru a zpívala. Spolupracovala s hudebními skupinami Flamingo, Majestic a Speciál. Po roce 1989 odešla na čas do ústraní, po návratu vystupovala s méně známými malými skupinami a se skupinou svého syna.

 

 Zdá se to neuvěřitelné, ale zpěvačka Věra Špinarová by dnes měla 71 let 👍. Narodila se 22. prosince 1951 v Pohořelicích, ale většinu života strávila v Ostravě a nepřeháním, když napíšu, že Ostraváci ji brali jako "naši rodačku". Asi i proto jí bylo posmrtně uděleno čestné občanství města Ostravy.

Kořeny zapustila v Porubě, kde zpočátku žila a v kulturním domě Poklad vlastně začínala. To byly její začátky: 

To je kulturní dům Poklad v Ostravě-Porubě, ale v takové podobě ho VŠ neviděla, dům je po rekonstrukci.

A takhle nějak si ji pamatuju z koncertů, dnů horníků apod. Ty její ruce... 

 

Andromeda z r. 1972 a Všímej si víc - duet s Karlem Černochem 

Věra zemřela  26. března 2017, takže brzy to už bude 6! let. Neuvěřitelné, jak ten čas letí...

Vztah Ostravanů k "Věrce", jak ji tu nazývali, se projevil i na jejím pohřbu v ostravském krematoriu. Na poslední rozloučení se zpěvačkou přišlo neuvěřitelných čtyřicet tisíc lidí. Většina byli "domácí", ale i tak do Ostravy tenkrát dorazily tisíce lidí. Paní Špinarová byla výsostnou zpěvačkou, ale pro někoho i přesto "jen" z Ostravy. Takový nápor lidí do ostravského krematoria do té doby asi nedorazil. 

Tady vidíme motorkáře, kteří se přijeli s paní Věrou rozloučit. 


Věra je interpretkou nesmrtelné skladby Jednoho dne se vrátíš, dočetla jsem se, že právě tuto píseň hrají i na pohřbech. Původně se jednalo o westernovou melodii. Jak píseň vznikala? 

"Pod názvem Un Jour Tu Reviendras píseň nazpívala v roce 1974 francouzská zpěvačka Mireille Mathieu. Tklivého hitu si všimli i producenti v tehdejším Československu a nechali jej přezpívat Věru Špinarovou, která měla podobný hlasový rozsah jako Mireille Mathieu. Český text napsal Zbyšek Malý, přičemž se volně inspiroval textem francouzské interpretky. Název Jednoho dne se vrátíš je pak doslovným překladem francouzského názvu písně. Zajímavé je i to, že většina Čechů neví, že se skladba Věry Špinarové jmenuje takto a mají ji v paměti zapsanou pod jménem Den se v růži skryl, což jsou ve skutečnosti první slova českého textu."

 Píseň Jednoho dne se vrátíš poprvé zazněla v hudební estrádě Ring volný, kde umělci vystupovali v boxerském ringu.

Ostraváci brzy chtěli postavit Věrce sochu a vybrali pro ni (podle mne) docela dobré místo - Husův sad. Denně tudy prochází a do centra k náměstí míří plno lidí. Jenže... nevím, jestli byl špatně vybrán sochař nebo v čem je důvod, že se "nám" socha zdá nepodařená a od začátku se nelíbí. Možná jste o tom také četli. Ale už jsme si zvykli. Vždy, když sadem procházím, nasměruji své kroky tak, abych prošla "kolem Věrky", zrakem "zkontroluji" sochu a květiny na podstavci, někdy ji vyfotím. Naposledy před pár dny v adventním čase vánočních trhů. Proto je tam vidět ty stánky v pozadí. Fotografie si rozklikněte:




 

 K dnešnímu výročí zapaluji paní Věře virtuální svíčku a děkuji za všechny ty zážitky, které lidem u nás přinášela. 

  Patří ji právem hudební nebe !

Zdroj: www.denik.cz

6 komentářů:

  1. Hani, Špinarku jsem měla moc ráda, jak už pro její úžasný zpěv, tak pro její osobnost. Byla vždy sama sebou a nic nepředstírala. No a k té soše. Ještě jsem ji neviděla "naživo", ale stále nechápu, proč se nelíbí. Možná že ji lidi chtěli mít, takovou, jaká byla za mlada, ale v životě to také neměla lehké a to se podepsalo na její vizáži a také už nebyla nejmladší. Myslím, že ji pan sochař dobře usochal, mně se líbí. Věrko, díky za to, že jsi byla...

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, měla jsem ji moc ráda. Její hlas byl nenapodobitelný. Dnešní mnozí obdivovaní mladí " zpěváci" generaci těchto zpěváků s dokonalým hlasem nesahají ani po kotníky. Někdy se to jejich kňučení nedá ani poslouchat. Kvalita i se vytrácí a arogance mnoha těch zpěváčků je přímo neskutečná. Přeji ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  3. Je ji škoda,odešla příliš brzy.Její písně jsou nezapomenutelné.
    Trochu nechápu,co se dělo kolem její sochy.Nikdy nemůže socha úplně vystihnout daného člověka.
    Mně se líbí.
    Hani,přeji Tobě i Tvé rodině krásné Vánoce a v novém roce štěstí,lásku a hlavně zdraví

    OdpovědětVymazat
  4. Byla to paní zpěvačka a co se týká sochy, mě se líbí i když na živo jsem ji ještě neviděla. Na pohřbu si přála zahrát píseň od paní Špinarové maminka, bylo to splněno ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné připomenutí, Hani. Je pravda, že Morriconeho píseň v jejím podání ji udělala téměř nesmrtelnou a nezapomenutelnou. Socha je velmi diskutovaná...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Odpověď všem: Zpěv paní Špinarové je jasný, ale socha opravdu ne. Je dobře, že se vám na fotkách socha líbí, každý může mít jiný názor. Ale vůbec se nedivím synovi Adamu Pavlíkovi, že žádal její odstranění. Beru, jak je tu psáno, že paní Š. se dožila 65 a nemůže vypadat jako ve 30. Má to být socha v životní velikosti, to asi je, ona byla malé postavy. Stojí na "gramofonové desce". Ovšem, když jsem ji viděla poprvé "naživo" a to už bylo po té kritice, čekala jsem opravdu něco jiného. Letos jsem tam poprvé zavedla přítele, ale když "ji" viděl, jeho slova byla - "tak to není Špinarka!" Takhle reagovala spousta lidí. Když bych brala tělo, ale hlava měla být jinak a obličej opravdu je jiný. Nejsem znalec sochařství, ale diskusím a kritice se nedivím. Kdybych nevěděla, koho socha zpodobňuje, asi bych ji nepoznala.
    Ovšem inspirovalo mě to k dalšímu článku, ale ten tu bude až "někdy". Díky a mějte se všichni fajn. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 173. schůzka: Viklef, Viklef, nejednomu ty hlavu zvikleš...

Asi tak čtyřicet let předtím, než přišel na svět v Husinci synek Jan, narodil se poblíž anglického Richmondu v hrabství Yorkskire jeho jme...