Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 8. prosince 2022

Tam... v předvánoční Karviné

 

Karviná... Odvažuji se tvrdit, že je to málo známé město. Když už  jsem s někým vzdáleným mluvila, tak: "... aha, tam jsou šachty, uhlí, horníci a ... nic víc." Ti, co přijeli do lázní nebo rehabiliťáku, byli překvapeni. Je to mylná zakořeněná představa, protože se mnohé změnilo a je tam toho mnohem víc. O tom v předvánočním období psát nebudu, ale nabídnu sadu fotek, které jsme pořídili v adventním období v Karviné-Fryštátě.  

Fryštát je centrální historickou městskou částí statutárního města Karviná. Také slyšíte v tom názvu původní pojmenování Freistadt? 

Tento snímek jsem si "vypůjčila" z Deníku, protože takový záběr na půlku náměstí bych nepořídila. Je to pohled na část Masarykova náměstí a zámek Fryštát, před ním je socha TGM. Vpravo od zámku je kostel Povýšení Svatého Kříže, což je nejstarší historická památka ve městě ze 14. století. 

 

To je pohled na jednu z ulic starého Fryštátu, která ústí na Masarykovo náměstí a nese název Fryštátská, jinak se jí říká Zlatá ulička.

 
Na náměstí poblíž zámku Fryštát je každoročně instalován betlém. Na  rozsvícení vánočního stromu se přišlo podívat tolik lidí, že bylo plné náměstí.



 
 
Na snímku je hlavní budova fryštátského zámku, ve vedlejším křídle - v Lottyhausu si mohou návštěvníci v zimě prohlédnout multimediální výstavu o císaři Rudolfu II. -  "Rudolf II. ožívá" k 410. a 460. výročí jednoho z našich nejvýznamnějších i nejznámějších panovníků a celá ta výstava je moderně pojata. Jedná se o multimediální expozici kde mají různé technologie jako multi videomapping, projekci, animaci, hologramy a další. Nahlédnout můžete ZDE.

 
Průčelí a vstup do zámku

Fryštát je spojován zejména s Piastovci a rodem Larisch-Mönnichů. Za vlády obou významných slezských rodů žilo město společenským životem. Zámek ve Fryštátě hostil i několik královských a císařských návštěv.

 

 Radnice s renesanční věží. Původní radnice v r. 1511 vyhořela a musela být postavena nová. Tehdy vyhořel i zámek.


 
Kašna na náměstí je z roku 1900. Je litinová a pod vrchním kalichem jsou sošky čtyř ročních období. Kromě zimy je v kašně voda a ta vytéká ze lvích tlam, které jsou po obvodu. Vánoční osvětlení mělo to proudění vody znázornit a myslím, že se jim to povedlo.
 
 
 
 
V adventním období je připraven i kulturní program, v době naší návštěvy vystupovala skupina Poutníci.

 
Poutníci už oslavili 52. výročí kapely a tento muzikant - pan Jiří Karas Pola stál u jejího založení. Klobouk dolů! V aktuální sestavě ho doplňují Jakub Bílý, Jan Máca a Petr Vošta. A přestože někteří z nich ještě ani nebyli na světě, když se první sestava Poutníků dala dohromady, jejich publikum se příliš nemění.

"Panenka"  Poutníky proslavila 
 
Napsal jsem jméno svý na zdi, Pojďme se napít, Hvízdání nebo Panenka. To jsou hity, z nichž mnohé zlidověly, kdy je bylo slyšet od legendární sestavy Poutníků dříve v čele s Robertem Křesťanem.










 
V rámci vánočního městečka tam mají i zvířecí "koutek", jak by ne, vždyť v nedalekém parku pod zámkem chovají zvířata už desítky let a lidé tomu místu říkají "u zvířátek".

 
Karviná je i městem univerzitním, protože je sídlem Ekonomické fakulty Slezské univerzity, která sídlí v Opavě. Před univerzitní budovou mají tuto půvabnou svítící výzdobu: 

 
"... Měsíčku na nebi hlubokééém karvinském ..." 😎

10 komentářů:

  1. Hanko, přiznávám, že i moje představa Karviné jsou horníci, uhlí, šachty. Díky za pěkné fotky, náměstí se zámkem se mi moc líbí a ta osvětlená fontána, to je opravdu nádhera. Zdravím, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já se takové představě vůbec nedivím, protože jsem se docela náhodně setkala s více lidmi a ti tu byli na léčení - Darkov a pak rehabilitace. Vlastně všichni byli překvapeni, co hlavně ve Fryštátě je, vůbec netušili, že je tu krásný zámek, krásný park a další možnosti. Našinec se pousměje, ale je v tom i trocha "hořkosti".
      Děkuji a přeji příjemný pátek. ☺

      Vymazat
  2. Mám to s Karvinou jako Eva .Ovšem vánoční Karviná je krásná.Nádherná výzdoba.
    Já si s kámoškama prošla nasvícený Turnov a když jsem probrala fotky,zbylo jich pár.Já snad už i blbě vidím,ale možná bude problém s multifokálama,které nosím.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jak píšu v odpovědi Evě, je to zkreslená představa, možná daná tím, že kdysi byly v televizi jen šoty z těžby uhlí a lidé viděli horníky černé od uhlí a nic víc. To už tady není. Proto já se na blogu ke svému kraji hlásím a neskrývám, odkud pocházím, protože hlavně lidé z Čech to tady téměř neznají.
      Ty máš "štěstí", že žiješ v Českém ráji, jsi vlastně pořád na "dovolené", aniž si to uvědomuješ. Ty oči si nechej zkontrolovat, vím, co to je špatně vidět.
      Děkuji a přeji hlavně zdraví a klidný předvánoční čas. ☺

      Vymazat
  3. Karviná má spousty krásných míst v kterémkoliv ročním období. Vánoční je krásná,zítra tam bude vystupovat vnukova kapela Světlo z Havířova. 21.12. bude Světlo v Havířově. Hanko,měj pohodové dny.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, i v Karviné a okolí se dají najít krásná místa a Tobě to nemusím vysvětlovat. Snažím se na blogu náš region/kraj trochu zviditelnit. Vnukovi přeji hodně úspěchů.
      Děkuji a ať se daří ve zdraví i vám. ☺

      Vymazat
  4. Děkuji za krásnou adventní reportáž, Hani! některé prvky, třeba kašna, jsou opravdu povedené. A na Roberta Křesťana bych šla klidně i na náměstí...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji za pochvalu, vážím si toho. Ta kašna je opravdu ozdobou náměstí a určitě někdy ji na blogu ukážu, protože i za denního osvětlení je krásná. Zaslouží si, aby ji zase pár lidí navíc poznalo.
      Přeji příjemný a úspěšný páteček. ☺

      Vymazat
  5. Hani zdravím. Nikdy jsem tam nebyla, kochám se tou vánoční krásou ! Moc se mě líbí kašna, to je půvabné ! Přeju příjemný víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, jsem ráda, že se Ti moje reportáž líbí a v reálu to bylo také krásné, na náměstí byla opravdu krásná vánoční atmosféra, to nepřeháním. Do toho zněla vánoční hudba, kolem dost stánků... Karviná se, myslím, v té vánoční výzdobě vytáhla, řekla bych, že kromě vánočního stromu mají tu výzdobu lepší než v Ostravě. Také to brzy představím. Tady kromě našinců málokdo byl, tak ať vidíte, jaké to tady máme. 😎

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...