Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 23. března 2023

Miletínské modlitbičky ve velikonoční úpravě


 

Blíží se Velikonoce, připomeneme si je několika recepty, protože v některých rodinách se opět peče. I když modlitbičky nejsou typické velikonoční cukroví, můžeme si je upravit. Možná vám to připadá složité, podle uvedených surovin na těsto. Jistě, není to dát tři hrnky surovin do mísy a zamíchat, upéct. Tady se dělá perníkové těsto, ale kdo dělal někdy vánoční perníčky (dělávala jsem spousty i na Velikonoce s jarními vykrajovátky), ten to zvládne "levou zadní". 

Klidně mohou mít i  "velikonoční tvar vajíčka", které se jako vykrajovátko prodává. Pokud pečeme pro děti, můžeme použít vykrajovátko kuřátko, zajíček atd. Tvar si můžeme upravit podle svého. Pak budou vypadat podobně:

 https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/velikonoce-peceni-pernicky/Zml0LWluLzk3OHg5OTk5L2ZpbHRlcnM6cXVhbGl0eSg4NSk6bm9fdXBzY2FsZSgpL2ltZw/5665340.jpg?v=0&st=ekOtoBCXlEnH0ymQTR__KYGnF7vHIVTDZfk6ZvVcLW8&ts=1600812000&e=0 https://img.primadoma.cz/w_2/5d/89/column/5d89942e6e4c9949aa11fe4ffe6597e6_4225655-velikonocni_vajicka_z_lineckeho_testa.jpg

Možná vám ještě zbyly ořechy a tak proč nevyzkoušet nápad z Miletína. 😉 Modlitbičky se tam pečou  asi 150 let. Psala jsem o nich ZDE.  

Miletínská modlitbička je zdobená perníková cukrovinka pojmenovaná podle města Miletín. Je spjata s rodinou Erbenů, z níž pocházel známý básník Karel Jaromír Erben.

Miletínské modlitbičky jsou po odležení dva vláčné plátky perníkového těsta spojené ořechovou nádivkou, ozdobené plátky mandlí a přelité rumovou polevou. Je to voňavá a sytá svačinka v podobě originálního sendviče. Postup je na videu.

 
Náročnost snadné, Dezert
  • Ingredience
    • Ingredience na 12 kusů:
    • Na těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 45 g moučkového cukru
    • 100 g medu
    • 1 menší vejce
    • 50 g másla
    • půl lžičky vanilkové esence nebo vanilkový cukr
    • půl lžičky mleté skořice
    • 1 lžička perníkového koření
    • půl lžičky jedlé sody
    • půl lžičky kypřicího prášku do perníku
    • Na náplň:
    • 125 g mletých ořechů vlašských
    • 3 velké lžíce meruňkové marmelády
    • 1 velká lžíce jahodové marmelády
    • půl lžičky mleté skořice
    • 1 vanilkový cukr
    • Na polevu:
    • 55 g moučkového cukru
    • 1 lžíce horké vody
    • 2 lžíce rumu
    • Na ozdobu:
    • 1 bílek
    • 1 hrst loupaných mandlí

Postup

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přisypeme moučkový cukr a přidáme med. Potom přidáme vejce a povolené máslo. Těsto ochutíme vanilkovou esencí, mletou skořicí a perníkovým kořením. Přisypeme kypřicí prášek do perníku a jedlou sodu. Ze všech surovin vypracujeme ručně pevné hladké těsto a necháme jej 1 den odpočívat v chladu.

Druhý den pomoučíme vál a začneme vyvalovat placku silnou asi 5 mm. Pomocí obdélníkového tvořítka 7x5 cm se zaoblenými rohy vykrajujeme jednotlivé kousky, jako kdybychom vykrajovali karty.

Polovinu vykrájených kousků, které budou tvořit horní část, potřeme bílkem a ozdobíme oloupanými mandlemi, které jsme rozřízli podélně napůl, abychom získali rovnou plošku k posazení na modlitbičky. Vždy dáváme 4 mandle do středu, aby vytvořily "motýlka".

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 ˚C asi 12 minut dozlatova. Po vytažení z trouby jsou perníčky měkké. Necháme je zchladnout a ztuhnout na mřížce.

Náplní je slepujeme další den. Na náplň dáme do mísy mleté ořechy, přidáme tři lžíce meruňkové a jednu lžíci jahodové marmelády. Přidáme trochu mleté skořice a vanilkového cukru. Náplň má být jako hustá pasta, aby nevytékala a zároveň ji mohly modlitbičky nasát, proto jí dáváme hodně.

Vždy spojujeme dva kousky k sobě. Na spodní díl bez mandlí naneseme nožem dostatek ořechové náplně a rozetřeme ji do krajů. Na to položíme dílek s mandlemi a lehce přitlačíme. Vytlačenou ořechovou náplň zahladíme na krajích nožem. Vytvoříme tak pomyslnou modlitební knížku.

Na rumovou polevu smícháme moučkový cukr, lžíci horké vody a dvě lžíce rumu. Vše vymícháme metličkou. Polevou potíráme vršky modlitbiček pomocí štětce nebo mašlovačky a necháme zaschnout.

Miletínské modlitbičky necháme uležet do druhého dne.

Miletínské modlitbičky se pečou i jako cukroví na vánoce. Originální recept uchovává rodina Erbenů v Podkrkonoší. S nápadem péct modlitbičky přišel pan Erben poprvé v roce 1864. 
 
 http://eshop.oplatky-trubicky.cz//data/product/16_39.jpg
https://g.denik.cz/35/35/cukrarskou-tradici-erbenu-udrzime-veri-vyrobce-miletinskych-modlitbicek_denik-galerie-800@2x.jpg
https://g.denik.cz/1/d6/karel-jaromir-erben-08.jpg
Zdroj: hradec.rozhlas.cz

11 komentářů:

  1. Hanko, péct je teda nebudu, ale dala bych si ráda. Přeji pěkný den, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to vůbec nevadí, ty modlitbičky se dají péct po celý rok, stačí normálně nožem nakrájet tvary. Ale dá se to i koupit, jsou opravdu dobré.
      Měj pěknou sobotu. ☺

      Vymazat
  2. Mám je hodně ráda,ale už dlouho jsem na ně nikde nenarazila.Pustím se do všeho,ale modlitbičky dělat nebudu,zdají se mi až moc složité.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, dají se koupit, to vím. U Tebe mě překvapuje, že se Ti to zdá složité, ty pečeš často a jsi zručná. Ale každý máme jiný názor, to vůbec nevadí.
      Měj se také hezky. ☺

      Vymazat
  3. Hani, recept jsem si stáhla a uložila a příležitostně vyzkouším. 👍👍 Já na Velikonoce peču mazance, věnec a linecká vajíčka, v podstatě kolečka ve tvaru vajíček. Perníčky jsem také dělávala.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, pečeš hodně a velmi dobře, to jsem viděla na fotkách. I ty modlitbičky jsem zamýšlela péct ve tvaru vajíček. Jednu výhodu to má - dá se to péct po celý rok, jako ty "kartičky".
      Děkuji a přeji příjemný víkend. ☺

      Vymazat
  4. Hanko, to je nádhera. Já cukroví nepeču, ale perníčky, mazance a beránka ano. Ale tyto modlitbičky chtějí uležet, tak nevím, jestli už není skoro pozdě. Podívám se na to zevrubněji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já už také peču méně. Ale pokud máš zkušenosti s perníčky, to je vlastně velmi podobné, jen to slepíš tou náplní. Pokud jde o uležení perníčků, jsou recepty, kdy se uležet nemusí, ale týden před svátky by mohlo stačit.
      V každém případě se tyto "modlitbičky" dají péci celoročně, jako svačinka na zahradu - výborné. ☺

      Vymazat
  5. Hani, péct je nebudu. Velikonoce budou celkem komorní, musí být mazanec, linecké slepičky, tak toho bude až dost... Modlitbičky znám, dokonce jsem je několikrát pořizovala jako prezent do zahraničí.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to víš, že jsem nemyslela, že se do toho spousta lidí hned dá. Ale chtěla jsem tento recept mít na blogu a úpravy jsou jistě možné. Když jsi to kupovala jako dárek do zahraničí, jistě je to výborné a reprezentativní. 👍
      Děkuji a přeji příjemnou sobotu. ☺

      Vymazat
  6. Hani, moc Tě zdravim. Modlitbičky jsem pekla společně s babičkou, ve tvaru modlitební knížky s mandlemi, přesně tak jak to tady ukazuješ ! Tak Ti moc děkuju za takový příspěvek, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...