Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 24. dubna 2023

O Floře po Floře

 

Co se vám vybaví, když někdo řekne Flora? Mně naskočí dvě možnosti: jednak bohyně Flora, což podle pověstí byla římská, původně sabinská, bohyně květů a jara. Její jméno vychází z latinského flōs „květ“ a její kult byl údajně zaveden Titem Tatiem, římským králem. Mezi známé obrazy, na kterých se Flora objevuje, patří i Rembrandtova Flora na obrázku. 

Rembrandt, celým jménem Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Flóra (1634)

V pak to druhé - našem kraji téměř každý zná zahradnické výstavy Flora Olomouc, které se pravidelně pořádají v tomto hanáckém městě. Tyto výstavy mají mnohaletou tradici, vždyť se pravidelně konají už od roku 1967!  Na svoje první návštěvy Flory si pamatuji, jezdili jsme tam ještě s rodiči. Nejvíc mě tehdy uchvátily krásně obsazené sady v areálu výstaviště a pak skleník s kaktusy. Původně se tam výstavy konaly jen v lichých letech, protože v sudých je pořádala Bratislava. Tradice velkých květinových výstav ale začala v Olomouci už v roce 1958. Zrovna včera skončila jarní výstava. 

Na této zatím poslední výstavě jsme nebyli. Navštívili jsme těchto květinových výstav už nepočítaně, raději se v květnu, tedy po Floře, vydáme do Olomouce na dovolenou, abychom si opět prohlédli památky, kterými je Olomouc bohatě obdařena a navštívili muzea. Máme zajištěn pobyt v hotelu a jen si přejeme dobré zdraví a počasí. 

Pro představu, ale také jako pozvánku do Olomouce, jsem vybrala fotografie z květinové výstavy konané před několika lety. 















8 komentářů:

  1. Hani to je ale nádherných květů. Určitě v by se mi tam líbilo a neodjela bych s prázdnou. Děkuji za krásnou podívanou a přeji Ti příjemné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, je fakt, že mnozí, hlavně ti, kteří mají zahradu, odjíždějí z Flory ověšeni nákupem různých keříků, stromků, cibulek a semen..., prostě nabídka tam byla vždy velká.
      Děkuji za zájem a také přeji příjemný závěr dubna. ☺

      Vymazat
  2. Hani,úžasné,nádhera.Tolik krásných květů.My jsme chtěli aspoň na výstavu do Lysé nad Labem,ale něco nám do toho prišlo.Olomouc je dost daleko,ale zvládli bychom to.Chtěla bych vidět Floru někdy na vlastní oči.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je jasné, že ta dálka je mnohdy překážkou, sama to znám. Já jsem zase nikdy nebyla v Lysé n. Labem, ale v Olomouci na Floře možná 20x i více. ☺ Navíc České dráhy mívaly na dny výstavy speciální zpáteční jízdenky za velmi výhodnou cenu, v podstatě jedna cesta zdarma, což bylo skvělé, protože se nemuselo jet autem.
      Děkuji a přeji hezký den. ☺

      Vymazat
  3. Hani, zdravím. Na Flóře jsem byla v Olomouci několikrát, mám květiny moc ráda. Objednali jsme si vždy ubytování v hotelu Flóra, zůstali tam tři dny a cestovali po okolí. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ahoj..., to je perfektní, zajistit si tam v době výstavy ubytování, hotel Flora je tedy luxusní. Pokud se už člověk vydá dost daleko, je dobré poznat i okolí. My jsme se letos rozhodli pro jarní dovolenou v Olomouci, ale po Floře, abychom si zase a bez davů prošli památky, už mám v plánu toho dost. ☺
      Děkuji a také posílám pozdrav do Čech.

      Vymazat
  4. Hani, na Flóře v Olomouci jsem byla jako dítě. Pochopitelně bych se ráda znovu podívala, trochu mě odrazuje ten dav lidí. To se prostě musí překousnout...
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na Floru jezdí davy, v sobotu večer v televizi hlásili, že už návštěvnost překročila 20 tisíc a to ještě pokračovalo v neděli. Jezdí tam samozřejmě milovníci květin, ale hlavně ti, kteří mají zahradu, ti si tam vždy nakoupí, prostě je to ráj zahrádkářů. ☺ Od doby covidu mně taky vadí davy, proto jsme letos nejeli a raději si vybrali jarní dovolenou v Olomouci, ale v květnu. Dost to ale vždy ovlivní počasí, tak uvidíme.
      Děkuji a přeji příjemné a úspěšné úterý.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Zavedu vás do muzea, když je ten svátek...

18. květen je Mezinárodní den muzeí. „Umění se učíme v muzeu.“ —   Auguste Renoir, francouzský malíř Jen na málo místech najdeme tolik no...