Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 17. května 2023

Olomouc: Hotel Senimo je dobrá volba

 

V posledních letech jezdíme na jarní dovolenou, ještě před začátkem té hlavní sezóny. Hlavně proto, abychom se vyhnuli sezónnímu náporu, čím méně lidí při prohlídkách nebo v muzeích, tím lépe.  Letošní pobyt jsem dostala jako dárek k narozeninám od přítele. Mohla jsem si vybrat místo podle svého gusta. Nemusela jsem uvažovat dlouho, jak už bylo řečeno, zvolila jsem Olomouc. Někteří si možná řeknou: Do města na dovolenou? 😄 Ano, jsem už městský člověk a ve městě se cítím jako ryba ve vodě. Loni o tom čase jsme byli v Jeseníkách, letos tedy město, které je po Praze naší druhou největší památkovou rezervací. Tohle u mne rozhoduje. 👍 

Už jsem tu byla mnohokrát, ale nikdy na pobyt. Ráda se do Olomouce vracím. Od dětství se jezdilo na Floru, přesněji na Flory, protože ony jsou jarní, letní a podzimní. Když se jede na otočku, tak se kromě výstavy květin toho moc nestihne, člověk se chce i najíst a restaurace plné. A navíc - vždy něco nesete. To je pak stylem "kuk na dóm sv. Václava" a rychle na nádraží. Máme do Olomouce výborné spojení. Pendolino je tam zhruba za 50 minut (1 zastávka) a žlutým vlakem se tam dostaneme také pohodlně, jen on má o několik zastávek více. Kde je psáno, že na dovolenou musím cestovat čtyři hodiny, ne-li půl dne? Původní záměr jet vlakem dostával trhliny, až přítel pravil, že raději pojedeme autem. Takže opět jsem nevyužila výhod jízdy po železnici. Snad příště. 😉

Z auta jsem fotila, protože občas mě to baví. Připomínalo mi to rozhlasový rozhovor s fotografem, který chystal výstavu a v ZOO fotil chodidlo krokodýla. Tam také musí vyčíhnout moment a cvaknout, protože některá zvířata opakování nedovolí. A podobně se fotí z jedoucího auta. Tady mým "krokodýlem" byla sice moravská krajina, ale při jízdě také nemohu rozmýšlet jako "Hanák", musím bleskově zmáčknout spoušť a buď to vyjde nebo ne. Tak buďte shovívaví při hodnocení mých záběrů z auta. Také si všimněte oblohy, jak jsme se blížili k cíli, nebe měnilo barvy do odstínů šedé a jen jsme vynesli věci na pokoj, začalo pršet. Klasika.












V těchto místech je to "co by už kamenem dohodil", kolem restaurace Mačák, no a Bělidla jsou hned nad hotelem. Po zralé úvaze jsme si vybrali Senimo. Že jste takový název ještě neslyšeli? My do té doby také ne. 😎

Tady jsme poprvé "náš" hotel viděli v reálu. Foceno z auta, první záběr jen takové cvaknutí. Ubytovaní hosté mají parkování na vymezeném parkovišti v ceně ubytování. 

Nevybíráme hotel podle toho, jestli na něm vlají vlajky nebo že by se nutně musel tyčit do výše. Rozhodující je jeho poloha ve městě, aby byl poblíž zastávky Mhd, protože pro pohyb ve městě je to výhodné. Parkování ve městech není jednoduché, využívali jsme autobusovou nebo tramvajovou dopravu. Naším hlavním požadavkem je pobyt se snídaní, což každý hotel neposkytuje. Na dovolené si rádi vybereme ze švédského stolu a nabídka tam byla velmi dobrá. Však mnohé suroviny dodává zemědělské družstvo. 

Vybrali jsme si hotel Senimo, který nabízí dva druhy pokojů, my jsme zvolili pokoj s klimatizací. Tyto pokoje jsou ve 2. patře, výtah také pobyt zpříjemní. Na pokoji fén, malá lednička, varná konvice, co víc potřebuji. 

Název vznikl podle majitele, jak je vidět na fotografii - Zemědělské družstvo Senice na Hané (Moravě), tedy Senimo. Družstvo je majitelem obchodního domu stejného názvu, který je v těsné blízkosti hotelu. Kdysi tam byly dobytčí trhy, později objekt koupilo senické ZD, provedlo přestavbu a vedle vybudovalo hotel. V obchodním domě je široký sortiment. Atmosféra v hotelu byla příjemná, personál na recepci i v restauraci přátelský, vše řešeno s úsměvem a snahou vyjít hostům vstříc.








15 komentářů:

  1. Já se na dovolené také ubytovávám v některém městě, které nám pak slouží jako výchozí k paprskovým výjezdům nebo výšlapům do okolí. Je to vlastně nutnost, kvůli veřejné dopravě. Takže si užijeme město i přírodu. Olomouc si určitě zaslouží hlubší prohlídku. Je to nádherné město. Ubytování jste sehnali dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, máš to prostě promyšlené a to je potřeba. Také jsem to tak léta dělala. Pro mne je město jistota. Kdo říká, že ve městě není příroda, ten ho nepoznal, ale těžko to někomu takovému vysvětlovat. S přítelem jsme došli k názoru, že ve větším městě je daleko lepší pohyb veřejnou dopravou než autem. Parkovat na odlehlejším parkovišti, protože v centru je plno, rozhodně výhra není. O Olomouci tady budu mít celý seriál článků, už to vypuklo. 🌞

      Vymazat
  2. tetkapernikarka
    Děkuji za tip, Hani. Olomouc je pěkné město, byla jsem tam několikrát, ale zdaleka ne vše pochodila. A i od nás je celkem dobré spojení vláčkem, takže bude výlet :-))
    Z reportáže je vidět, že jste si to pěkně užili.
    Měj se hezky :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, do Olomouce je dobré spojení a tam se dostaneš tramvají nebo busem po celém městě. My jsme si pobyt užili a totéž přeji i vám, tedy pokud tam pojedete. Olomouc není jen Flora, tam je možností velmi mnoho.
      Děkuji a přeji krásný zbytek května. 🌞

      Vymazat
  3. Hani, děkuji za tip na ubytování v Olomouci.👍👍👍 Snad to někdy vyjde. Už je to spousta let, kdy jsem tam byla. Sice to máme lán světa, ale mohli bychom to na podzim spojit s pobytem v Tatrách, který jsme dostali pod stromeček.
    Měj hezké dny. 🍀🌞

    OdpovědětVymazat
  4. Hanko, určitě jste si pobyt v Olomouci užili. Ubytování vhodně zvolené je výhrou. Fukcarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, do Olomouce jsme jezdili vždy jen na otočku během jednoho dne, ale chce to pobyt, aby se město dalo opravdu užít a nelítat "jak moucha v lucerně", však to jistě znáš po našimu.
      Přeji pěkný závěr měsíce května. 👍

      Vymazat
  5. Hani, my spíše hledáme ubytování blízko nádraží, protože auto už nemáme. Jen pokud jedzdima na dovolenou se synem, tak tam už hledíme spíše na pohodlí. Vždy vybíráme ubytování i podle hodnocení návštěvníků. Těším se na fotografie z města Olomouce. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, tento hotel je v dosahu hl. nádraží v Olomouci, jedna zastávka autobusem od nádraží, bus zastaví přímo pod okny hotelu. Víš, ale přesvědčila jsem se, že lidé jsou fakt "různí" a ne vždy napsané hodnocení odpovídalo skutečnosti. Články s fotografiemi průběžně zveřejním.
      Měj pěkný víkend. 👍

      Vymazat
  6. Je to tak, i my musíme zohlednit několik parametrů, často jezdíme se psem, tak aby byl hotel "dog friendly" ...
    Je to radost, když ubytování splní naše očekávání, je to první krok k hezké dovolené.
    Hani, těším se na další reportáže.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, chápu, že vyhledáváte i něco pro Aaronka. Za dobu našeho pobytu jsem si nevšimla, že by tam někdo měl pejska. Pro nás je hlavní snídaně v místě, zatím to klaplo.
      Děkuji a další reportáže už jsou postupně zveřejněny. ☺

      Vymazat
  7. Fukcarinka - výstavae připomněla dětství 👍

    OdpovědětVymazat
  8. Hani, to je dobře, že jste byli s ubytováním spokojeni. Děkuju za tip, poznamenávám si, to se vždycky hodí. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Leni, jak jsem psala, hotel pro nás nemusí mít x pater a vlající vlajky. Důležitá je ta člověčina, přístup k hostovi a také dobrá poloha u Mhd. Senimo vše splňuje. ☺
      Měj se pohodově, Leni.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".