Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 1. června 2023

Olomouc velkolepě oslavuje svatou Pavlínu

  

O tomto prvním červnovém víkendu proběhnou v Olomouci Svátky města, ale začne to už v pátek. Letos si na oslavách Olomoučané dávají hodně záležet, těch výročí je více.

Jak jsem zmínila, letošní oslavy jsou pojaty velkolepěji, protože se připomíná 400. výročí od  patronátu sv. Pavlíny ve městě. Patronkou města je od doby, kdy město sužovala těžká morová epidemie a uspořádaný prosebný průvod s jejími ostatky pomohl mor zažehnat. Tak se to po staletí traduje. Ostatky sv. Pavlíny jsou uloženy v chrámu sv. Mořice, kde se nachází její oltář. Průvod ku cti svaté Pavlíny je pořádán každoročně a je součástí Svátků města. 

Jak se ostatky do Olomouce dostaly? Přinesl je tam jezuita P. Mikuláš Lancicius roku 1623 z římských katakomb. Toho roku se ve městě šířil mezi lidmi už výše zmíněný mor, který si vyžádal přes 7000 obětí. Městská rada uspořádala na návrh dómského arcijáhna Juila Caesara Gianniniho de Pisauro v neděli 8. října 1623 prosebný průvod s ostatky sv. Pavlíny. Průvod šel z jezuitské koleje do chrámu sv. Mořice v naději, že světice vyprosí zažehnání šířící se epidemie. Z vděčnosti, že se tak stalo, zvolila městská rada 23. října 1623 sv. Pavlínu za patronku města Olomouce. 👍 

V době našeho pobytu v Olomouci jsem tyto plakáty viděla na několika místech, fotografie vznikla na zastávce Mhd.

Největší průvod s ostatky sv. Pavlíny se konal v roce 1715 za zuřícího moru, na který ještě dnes upomínají dva sloupy – čestný sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí a Mariánský morový sloup na Dolním náměstí.

Relikviář pro ostatky svaté Pavlíny vznikl v letech 1639-1640 pravděpodobně v dílně olomouckého zlatníka Kryštofa Šimšického. Pro historiky měla velký význam událost z roku 1786, kdy byly ostatky sv. Pavlíny přeneseny do olomoucké katedrály a právě při této příležitosti vznikl totiž důkladný soupis nejen předávaných relikvií, ale i jejich schránek. Právě díky tomuto soupisu se podařilo celý relikviář po téměř sto letech znovu sestavit. 

  

Kompletní sestava barokního relikviáře svaté Pavlíny, patronky města Olomouce, i s luxusní vitrínou z počátku 18. století. Autor: Muzeum umění Olomouc

 
Relikviář svaté Pavlíny, patronky města Olomouce.

 
Figura z relikviáře svaté Pavlíny

 
Relikviář svaté Pavlíny.

 
Lebka svaté Pavlíny.

Relikviář se skládá z velké prosklené pozlacené skříně, která má tři části. Ve dvou bočních částech spočívají ve zdobených truhlicích kosti světice. Uprostřed se nachází prosklený jednoposchoďový chrám se stříbrnou kopulí, ve kterém je uložena lebka sv. Pavlíny. Lebka je obklopena pozlacenou svatozáří s korunou. Celá lebka je adjustována v textilním obalu, který je zdoben draceonovou krajkou. Na textilním obalu jsou adjustovány tzv. exvota = votivní dary věřících za přímluvu svaté Pavlíny. Pocházejí z různé doby, od 17.-19. století. Sv. Pavlína jich měla daleko více, ale při stěhování ostatků, bohužel, o některé z nich "přišla".

Svatá Pavlína byla mladičká dcera žalářníka Artemia a jeho ženy Kandidy v Římě. Při pronásledování křesťanů za císaře Diokleciána dostal Artemius za úkol hlídat uvězněné křesťany Petra a Marcelina. Ti modlitbami Pavlínu vysvobodili z posedlosti zlým duchem, přičemž celá žalářníkova rodina s nadšením uvěřila v křesťanského Boha a přijala křest. Krátce nato byli Artemius s Kandidou i Pavlínou kvůli své nové víře umučeni. Pavlína byla se svou matkou vhozena do jámy a zasypána kamením. Psal se rok 302 po Kristu.

Nová ochránkyně města byla uctívána každoročním procesím s jejími ostatky (od roku 1640 v krásném novém relikviáři), vedeným o jejím svátku, dne 6. června.

Průvod ke cti svaté Pavlíny 2023:

Společně s připomínkou svaté Pavlíny se budou v krajské metropoli slavit další dvě významná výročí. Univerzita Palackého si připomene 450 let od založení, letos uplyne 300 let od vysvěcení mariánského sloupu na Dolním náměstí.


Z hromady písku vzniká pod rukama sochařů Václava Lemona a Mariana Maršálka socha sv. Pavlíny.


Pěší průvod vyrazí pátek v 18 hodin z Horního náměstí k mariánskému sloupu na Dolním náměstí. U mariánského sloupu budou ostatky položeny a lidé si na místě připomenou význam letošního výročí. Poté se průvod vydá do zmíněného kostela, kde budou ostatky patronky města opět uloženy. 
Zdroj: idnes, M. Herold, temata.rozhlas.cz




6 komentářů:

  1. Hani, četla jsem o oslavách článek, zdaleka ne tak rozsáhlý a informativní, jako ten tvůj.
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Olomouc jako město se určitě snaží o propagaci a já jim přeji, aby do města jezdili návštěvníci, nejen na Floru.
      Děkuji a příjemný den přeji i Tobě. 👍

      Vymazat
  2. Tak to bude veliká sláva. Vše jsem si se zájmem přečetla. Hani, přeju hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, velká sláva tam jistě bude a ta socha sv. Pavlíny je prý odolná i vůči kroupám a bude stát na náměstí celou sezónu, tak uvidíme.
      Měj pěknou neděli. 👍

      Vymazat
  3. Poslední dobou se slaví různá výročí a je dobře,že o tom Hani píšeš. Přeji pohodové dny🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Marti, že Tě články tohoto druhu zajímají. Pořád je co objevovat. Děkuji a pohodové dny přeji i vám. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...