Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 1. října 2023

Koala připomíná plyšáka, ale medvídek to není

 

Koalu zná určitě každý, ale asi málokdo ho viděl na vlastní oči. Pokud se podíváte do Slovníku spisovné češtiny na jmenný rod tohoto slova, budete možná překvapeni. Ve spisovné češtině je totiž koala rodu mužského životného. Správně je tedy ten koala, nikoliv ta koala. Proto můžeme říci:

Malý koala, kterého jsme viděli, se narodil v Austrálii.

Koala medvídkovitý je vačnatec s jemnou srstí.

Řeklo by se, že toto zvířátko bude mít poklidný život, když vypadá jak na hraní, ale bohužel, pravda je jiná. Říká se jim "koala medvídkovitý", ale druh medvěda to není. Je to vačnatec žijící v Austrálii. A dobře, že je v zoologických zahradách. Hrozí jim vyhubení a jedna organizace koaly už prohlásila za funkčně vyhynulé. Na začátku 20. století byli hojně loveni pro svoji kožešinu. Jako varující příklad se uvádí měsíc lovu - srpen v r. 1927, kdy tam ulovili na 600 000 koalů! Dnes jim škodí mnohé nemoci, ale hlavně velké požáry, útoky psů nebo také hynou pod koly aut. Je to smutná pravda.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Koala_Range.jpg/1280px-Koala_Range.jpg 
Výskyt koaly v Austrálii 
 
Měla jsem možnost vidět koalu v ZOO Schönbrunn, která je jednou z mála zoologických zahrad v Evropě, které koaly chovají. Nafotila jsem dost fotek, ale po pravdě, koala se dobře fotí. Není neposedný jak jiná zvířata, která jsou pořád v pohybu. Koala je pomalý, takže "ideál pro fotografa". Jejich potrava je jednotvárná, jedí jen listy blahovičníků - eukalyptů, těch je sice na 680 druhů, ale koalům vyhovuje jen 22 druhů.
 
Větévka blahovičníku kulatoplodého 
Větévka blahovičníku kulatoplodého

Koala pije velmi málo, většinu vody získává z potravy. Zbytek doplňuje lízáním vody, která při dešti stéká po kůře stromů.



Teď se zmíním o blahovičníku neboli eukalyptu, kterého tam ve výběhu má dost a když pořád "papá", říkáte si, to bude pro něj lahůdka, když na tom tak ujíždí. Je to trochu jinak a souvisí vývojem druhů, jak říkal Darwin, s evolucí.

Možná udiví, že blahovičníkové listí není ani výživné, ani zdravé. Řeknete si, člověk také konzumuje potraviny, o kterých ví, že zdravé nejsou. Jenže my máme stravu pestrou, ale koala požírá jen blahovičník! Koaly jedí asi 22 druhů eukalyptů, oni si prý vybírají druhy s menším množstvím toxinů. Ale proč to koala tedy dělá? Vědci to vysvětlují tím, že tento živočich obsadil volný ekologický stupeň v přírodě, v němž mu takřka nikdo nekonkuruje. Pochází z Austrálie, kde toho na výběr moc nebylo a ostatní býložravci se blahovičníkům z výše popsaných důvodů vyhýbají. Díky tomu, že příjem energie z blahovičníkového listí je extrémně malý, koala s tou energií moc neplýtvá a raději spí - až 12–22 hodin denně.



Na to, že koalové moc rychlí nejsou, doplatili také při požárech. Jenže nebylo kam utéct. V r. 2020 byla část Austrálie v plamenech, které tam zahubily asi miliardu savců, ptáků a plazů! Podívejte se na video z té doby, jsou tam i záběry, jak dopadli koalové:

 

 
Klokaní ostrov - Kangoroo Island na jihu Austrálie

Asi nejhorší situace byla na Klokaním ostrově, kde oheň spolykal až 155 000 hektarů buše. Třetí největší australský ostrov obývaný klokany, ptakopysky či tuleni byl jednou z nejhůře postižených oblastí. Na snímku popálený koala, vybrala jsem "snesitelnou" fotku:

          Zachráněný medvídek koala. Klokaní ostrov je zřejmě nejvíce zasaženým místem požáry sužované Austrálie.

Na Klokaním ostrově se před požáry dařilo koalům, kterých zde žilo asi 50 000. Od 20. let, kdy sem byli dovezeni z australské pevniny, se tak rozšířili, že je někteří místní považovali za škůdce a vláda připravovala program na redukci jejich počtu. 

Požáry tento problém vyřešily. Experti odhadují, že asi polovina koalů na ostrově při požárech zahynula.

Koalí kroky ve větvích vědce překvapily. Končetiny používají diagonálně – pravou přední a levou zadní se přidržují, zatímco levou přední a pravou zadní vykračují vpřed. V dalším kroku je vystřídají. To jim na větvi zaručuje dokonalou stabilitu. Udržet se jim pomáhájí dva palce na předních končetinách, říká se jim dva protistojné prsty. 

Někdy ale koaly podávají překvapivé výkony – zdánlivě nemotorný vačnatec přeskočí z větve na větev na vzdálenost větší než metr a má takovou sílu, že se klidně zavěsí za zadní nohy hlavou dolů.

Gravidita trvá u nich 35 dní, pak se narodí zpravidla jedno mládě, které váží méně než 1 gram. Vyškrábe se do vaku, ve kterém zůstane asi půl roku. Pak se už do vaku nevejde a matka ho nosí na zádech. 




Zajímavost na závěr: Koalové mají podobné otisky prstů jako člověk, a to natolik, že je od lidských nerozezná ani mikroskopická analýza. Podobnost papilárních linií lze podle vědců vysvětlit evolučně: důvodem je patrně způsob, jakým koalové uchopují listy, jimiž se živí. Jejich kůže se přizpůsobila podobným způsobem jako lidská – hmat člověka a koaly se podobá.  
Zdroj: Wikipedie, idnes






Už mě neotravuj s tím foťákem, já chci spááát... 😚

18 komentářů:

  1. Krásný článek i fotografie. Myslím, že je to jediná ZOO ve Střední Evropě, která je chová. Měj hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Jari, dole je odpověď pro Fukčárinku, tam jsem uvedla ZOO, která je chovají.
      Přeji hezký začátek října. ☺

      Vymazat
  2. Sympatický tvor a je mi jich líto, ty požáry jim dávají zabrat. Dík za obsáhlý článek. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nemluv, ta Austrálie je těmi požáry sežehnutá a jen z r. 2020 se uvádí miliarda zvířat. Jsem ráda, že Tě to zaujalo. ☺

      Vymazat
  3. Roztomilý je koala opravdu. Zajímavé postřehy z jeho života. Moc pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu fotek a jsem ráda, že Tě článek zaujal. ☺

      Vymazat
  4. Koala je opravdu nádherný plyšáček. Hezké fotky, díky za ně 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti líbí koala, ale také fotky. Měj se hezky. ☺

      Vymazat
  5. Jsou krásní a roztomilí.Na video jsem se nepodívala,drásá mi to srdce.Možná jsem stejné video už viděla.
    Fotografie jsou nádherné
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, s tím videem je to tak, ale taková je skutečnost v Austrálii, kde je jejich domovina. Moc děkuji za pochvalu fotek. ☺
      Přeji pěkný den, u nás je slunečno.

      Vymazat
  6. Moc krásné fotky a poučné čtení!
    Děkuji, Hani a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Helenko, že se Ti můj příspěvek líbí. ☺
      Děkuji za pochvalu a přeji úspěšné úterý.

      Vymazat
  7. Koalu jsem viděla naživo ve Zlínské Zoo, visel ve větvích a spal. Co by také jiného,zajímavé informace o jejich životě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, omlouvám se, ale to nemohla být koala. U nás v ZOO se vůbec nevyskytuje a chová ho pár ZOO v Evropě, právě nejbližší je ta vídeňská. Možná si to pleteš s pandou červenou (?). Schválně jsem to našla: V Evropě Lisabon, Duisburg, belgická zoo Planckedael a francouzská zoo Beuval. Dále jsou koaly i v zoo v Edinburghu a Madridu. Koaly jsou k vidění v zoo Dráždany - tedy, pokud se situace nezměnila. ☺

      Zdroj: https://martincermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=454832

      Vymazat
    2. Hani,🙈😱 já placám, byl to lenochod🙈

      Vymazat
    3. Marti, to neva, ale přiznám se, teď jsem se "chechtala". Ale lenochoda jsem taky nafotila, ale tolik fotek nemám - on jak je tak lenošný, tak se pověsí a skoro se nehne, takže ty záběry byly "furt" stejné. 😉

      Vymazat
  8. Ahoj Hani, koala je moc roztomilý. Je mi líto všech zvířat, co trpí a že jich je... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jak vidím videa a sbírám poznatky, v té Austrálii to zvířata vůbec nemají jednoduché. Jsou sice dobrovolníci, ale ti zachrání pár kusů, jejich práce je i nebezpečná, ale přijít během požáru asi o miliardu živočichů je hrozné.
      Měj se moc hezky. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".