Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 5. listopadu 2023

Podzimní foto-výzva 8: Hranická propast je nejhlubší

 

V podzimní foto-výzvě jsem dosud uváděla málo známá místa našeho kraje, ale dnes - na závěr, udělám výjimku. Jednak se dnešní výlet odehrává v Hranickém krasu, který je v okrese Přerov a to je Olomoucký kraj. Nevím, jestli je známo, že poblíž řeky Bečvy se nachází přírodní útvar Hranický kras.

Není to velké krasové území, má jen rozlohu asi 5,5 × 4 km poblíž města Hranice na Moravě (protože jsou i Hranice v Čechách) a tvoří ho tam několik ostrůvků devonských vápenců vystupujících na povrch. Nejznámějšími částmi Hranického krasu jsou Hranická propast a Zbrašovské aragonitové jeskyně. Už J. A. Komenský to znal a tu propast počátkem 17. století zaznamenal do mapy Moravy. Musíte se dostat do lázní Teplice nad Bečvou a od lázeňského areálu pak vede značená turistická cesta k Hranické propasti, která je součástí přírodní rezervace Hůrka u Hranic. 

Dnešní přírodní "zvláštnost" patří nejen k našim, ale světovým "nej". K hranické propasti směřují turisté a většina jich má základní poznatky o místě, kam jdou. Totiž, pokud nejste potápěč, přijdete tam a na pohled je to "jen" díra v zemi asi 75 metrů. Chci upozornit, abyste ty naměřené hodnoty, které uvádím, brali s rezervou, protože záleží, z kterého roku máte údaje. Téměř každoročně se provádějí nové průzkumy a díky přístrojům se odborníci dostávají do větší hloubky. Použila jsem údaje z května letošního roku. Už neplatí ani metry ponoru na obrázku, ale je to zajímavé srovnání:

 

Zdejší podloží tvoří především vápenec. Tedy pozůstatky malinkých tvorečků, kteří po miliony let ukládaly své schránky jednu na druhou, až z toho vznikly vápencové vrstvy tlusté až tři a půl kilometru.

A právě silné vápencové vrstvy jsou ideální pro tvorbu takzvaných hydrotermálních krasů. Hydrotermální kras vzniká tak, že voda naleptává struktury vápence zespodu díky tomu, že jsou tam obsažené minerály a kyselky, které vápenec rozpouští. A dochází k tomu, že jeskyně je nahlodávána zespodu. U propasti se nahlodala až do té míry, že propadl strop, to je vlastně to, kam míří spousty turistů. Kdo navštívil pár jeskyní, toho propadnutí stropu nepřekvapí. Můžeme to vidět v nedaleké jeskyni Šipce ve Štramberku, nejznámější je propast Macocha.

 

Tady se mluví o nejhlubší propasti světa a stejně není tak populární jako naše nejznámější propast Macocha. Svou hloubkou už léta přitahuje nejen turisty, potápěče, vědce a dobrodruhy, ale i sebevrahy. Tomu lze těžko zabránit. Při našem letním pobytu v Brně jsme plánovali výlet na Macochu, jenže večer před návštěvou všechny zprávy uváděly, že toho dne do propasti skočila matka se dvěma dětmi, určitě jste to také četli. Tak jsme ani neměli chuť tam jet a vybrali jsme si jinou jeskyni. Hranická propast je nejhlubší propastí v Česku i střední Evropě. Nachází se na kopci nad vlakovým nádražím v Teplicích nad Bečvou. Je také součástí naučné stezky Hůrka.

První písemné zmínky o ní existují již v 16. stol.  Oficiální hloubka nezatopené části propasti měří 69,5 metru. Maximální naměřená hloubka zatopené části je 519,5 metru, aniž bylo dosaženo dna.

Zbytek, u kterého se předpokládá hloubka 700 - 800 metrů, je pod vodou. Voda v propasti je minerální a obsahuje oxid uhličitý. Viditelnost je velmi proměnlivá, od 1 do 50 metrů. Teplota se pohybuje od 16,5° C  na hladině do 19° v 50metrové hloubce.

 

Podle pověsti do ní na koni skočil moravský kníže Mojmír II., aby totéž v noční temnotě udělali jeho pronásledovatelé z řad zrádných velmožů ohrožujících Moravu. Hranická propast, jinak také Kmotrova tůň, Kmotrův Důl, Kavčí nebo Teplická propast stále čeká na své přesné změření a je zahalena tajemstvím. 

Výstup na kopec je nejlepší zahájit přímo na vlakovém nádraží Teplice nad Bečvou. Projdete podzemním průchodem pod nádražím a po stezce se vydáte do kopce. Cesta se brzy dělí na dvě - jedna vede k Hranické propasti serpentinami do kopce, druhá pokračuje k hradu Svrčov a vyhlídkám na Teplice nad Bečvou - jsou na fotkách.  
Zdroj: denik.cz, Bělotín
  
Fotografie byly pořízeny v Teplicích nad Bečvou a u Hranické propasti 25. října 2023.

 

 

 


10 komentářů:

  1. Moc hezké fotografie Hani. Výlet jste si užili se vším všudy. Hranická propast známá je, ale nebyli jsme tam. Děkuji ti za hezké fotografie a účast ve výzvě, kterou dnes končím. Měj se moc pěkně a uživej si příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Jari. Hranická propast je zajímavé místo a docela navštěvované turisty. Je tam velmi dobré značení.
      Také přeji pohodové listopadové dny. ☺

      Vymazat
  2. Hani,zajímavé místo a nádherné fotografie.
    Měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Jituš, že se Ti můj příspěvek líbí. Místo je to opravdu zajímavé a stojí za návštěvu.
      Přeji Ti příjemnou středu. 🍀

      Vymazat
  3. Hani, o propasti pochopitelně vím, ale nikdy jsem tam nebyla. Se zájmem jsem si početla a prohlédla fotky!
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, od vás je to dost daleko. Ale do Teplic nad Bečvou, odkud se k propasti chodí, je dobré spojení i veřejnou dopravou. Je to dosti navštěvované místo.
      Měj příjemnou středu. 🍀

      Vymazat
  4. Nedávno mě od Hranické propasti poslala pozdrav dcera. Sama jsem tam nebyla,určitě pěkná lokalita.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je fajn, tak o propasti také víš. Ten chodník, co je na fotografiích, vede pořád do kopečka, celkově ta propast je na kopci nad nádražím Teplice n. Bečvou. Je dobré to spojit i s návštěvou lázní. ☺

      Vymazat
  5. Hani já navštívila jen Macochu. Vše jsem u Tebe přečetla, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, podobně jako Helenka to máte dost daleko. My jsme chtěli jet na Macochu v létě, jenže den předtím tam skočila žena s dětmi, to nás odradilo. Šli jsme jinam, někdy to dám na blog.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

K Mezinárodnímu dni muzeí - Slovácké muzeum Uherské Hradiště

  18. květen  je Mezinárodní den muzeí. Článek dávám v předstihu, aby si zájemci mohli případnou návštěvu promyslet. Osobně mám muzea moc r...