Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 11. listopadu 2023

Výlov rybníka Bezruč v Jistebníku

 

Už jste se někdy zamysleli nad tím, kolik je u nás rybníků? Nevelký stát svou rozlohou a když jsem chtěla zjistit počet rybníků u nás, našla jsem, že v ČR máme téměř 24 000 rybníků a vodních nádrží o celkové ploše kolem 52 tisíc hektarů! A podle výzkumů je to  jen asi třetina z odhadovaného počtu z počátku 17. století. Pravda, nyní v tom počtu budou započítány i přehrady, ale těch zase u nás až tolik není.  Na více než 41 tisících hektarech jsou u nás chovány ryby. 

Myslím, že každý z nás by byl schopen "z fleku" vyjmenovat pár rybníků, třeba ze svého okolí a nemusí jít hned o ty největší. 

Z Moravy bych připomněla Záhlinické nebo Lednické rybníky, ale z opravdu velkých rybníků je nejblíž jistebnický Bezruč. Rybníky mají různou funkci, bývají chovné, retenční nebo rekreační, na březích některých jsou kempy. Voda lidi přitahuje. Zajímavý je i pohled na mapku: 

 
Zdroj: Přírodovědecká fakulta UP Olomouc

V Jistebníku probíhal od pátku 3. listopadu výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji. Jistebník a rybníkářskou soustavu jsem nedávno představila ZDE

Vlakem z Ostravy a ze směru od Studénky před týdnem v sobotu přijížděly školní děti, aby zažily atmosféru výlovu a poznaly různé druhy ryb. Návštěvníků postupně přibývalo. Bylo to poznat ve vlaku a nádraží bylo plné lidí. Fotím pokud možno s co nejméně lidmi. 


Výlov rybníka Bezruč je vždy třídenní od pátku do neděle a největší zájem lidí bývá v sobotu. Rybník má rozlohu 75 hektarů a je to největší rybník v Moravskoslezském kraji. Zároveň jde o největší rybník, na kterém se rybářsky hospodaří, to znamená, že jde vypustit. Bezruč se loví každý rok, voda z řeky Odry se do něj dostává pomocí náhonu.

V rybníce se chovají běžné druhy ryb, kromě ryb lososovitých. " Hlavní rybou" je kapr, ale také candát, okrajově tolstolobik, amur, sumec, lín a štika. Během výlovu je zajištěn i prodej ryb a kromě kapra si lidé mohli odnést  i candáta nebo lína. Kapr se letos v Jistebníku prodával za 109 Kč/kg. Kromě čerstvých ryb byly k dispozici i stánky s občerstvením nebo smaženými kapřími řízky a hranolkami. 

Candát

Asi nejvíce navštěvovaným místem při výlovu je „manufaktura“ na samém břehu rybníka. Je to pastva pro oči. Rybáři vytvořili stažením sítí "jezírko", v němž se mrskají stovky ryb. Mechanismy a dopravníky nabírají a probírají ryby a vyklápějí je do velkých nádob a van, z nichž některé plní automobily, jiné slouží k dopravě do prodejních míst. Menší ryby se dávají do komorového rybníka.

Odhad byl vylovit za ty tři dny pět set metráků ryb, letošní ryby váží v průměru mezi 2,70 a 2,80 kg. Podle rybníkářů počasí bylo letos poměrně slušné. "Bylo teplo a pro nás bylo poměrně pozitivní to, že ryba pěkně jedla. Bohužel byly i nějaké výpadky vlivem kyslíkového deficitu, kdy ryby najednou třeba čtrnáct dní nežraly, takže váhový přírůstek na průměru je menší, než jsme předpokládali". 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10 komentářů:

  1. Úžasná atmosféra a podívaná. Mockrát jsem se chtěla na podobnou akci podívat a zatím nevyšlo. Také asi to na menších rybnících probíhá trochu jinak. Děkuji za skvělou reportáž. Parádní fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti moje zpracování líbí. Je fakt rozdíl malý a velký rybník, i když podstata toho výlovu je stejná. Zkus si to příští rok naplánovat, je to fakt podívaná, kterou jen tak nevidíš.

      Vymazat
  2. Nádherně zdokumentováno. U nás byl také výlov rybníku Cihelna. Největší rybník Racek je také plný ryb, ale ten je určen pro sportovní rybaření, a ani si nepamatuji, že by se někdy dělal celkový výlov. Navíc se tam mnohé chaty proměnily přestavbami na domy k trvalému bydlení a protože tam není kanalizace, tak si myslím, že je voda kontaminovaná odtokem z trativodů a tím pádem asi ani ryby nebudou vhodné k jídlu. Měj se moc pěkně Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Dívala jsem se, že i v severních Čechách je dost rybníků, ale na každém se výlovy nedělají. Pak nezbývá než zajet někam dál, většinou se to ohlašuje s větším předstihem.
      Měj se také moc pěkně, Jaruš. ☺

      Vymazat
  3. Před pár lety jsme byli pozváni na výlov, bohužel nám to nevyšlo a dost jsem toho litovala.
    Děkuji za parádní reportáž, Haničko a přeji hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vy jste dost mobilní, tak by šlo zajet i někam dále a nečekat na pozvání. Tady se mi líbilo, že tam bylo i dost školních dětí, jeli ve skupinách vlakem a byl to pro ně zážitek.
      Moc děkuji za pochvalu a přeji úspěšné úterý. ☺

      Vymazat
  4. Krásné reportáž.My jsme byli na výlovu Žabakoru,ten má rozloha 50 ha,tak není zase o tolik menší,ale výlov byl mnohem menší a bylo tu i pár lidí.Také mě zajímalo kolik ryb se vylovilo,ale nikde jsem to nenašla.
    Já tam byla hlavně kvůli volavkám.U vás je zase hodně racků,to jsou úžasné fotografie,všechny.
    Hani,hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, ten "váš" Žabakor je dost známý a určitě tam byl výlov zajímavý. Je zvláštní, že se o tom nějaké údaje neobjevily.
      Vodního ptactva je na rybnících hodně a byla jsem překvapena, že i tady v Jistebníku, protože jinde uvidím pár labutí a na přehradě jednu-dvě volavky. Jsem ráda, že se Ti moje fotografie líbí, potěšilo mě to od takové znalkyně a zkušené fotografky.
      Přeji hezké dny příznivé na cestování. 👍

      Vymazat
  5. Hanko,👍 fotoreportáž , letos výpravu k výlovu rybníků jsme vzdali. Tak snad příště.Preji pohodové dny.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji za pochvalu mé reportáže, hlavně se dej zdravotně do pořádku, přeji příjemný a zdárně probíhající lázeňský pobyt. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Od Fefrovských rybníčků: Dravci a houby

Co mám ráda na nějakém výletním místě? V poslední době uvítám, když se tam něco dozvím, nebo je tam nachystáno něco informativního - pro dět...