Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 17. prosince 2023

Čím v zimě krmit ptáčky a jak udržovat krmítko

 

Mnoho ptáků odletělo do teplých krajin, někteří ale zůstávají po celou zimu. Snášejí sníh i mráz, v noci spí schouleni k sobě a vzájemně se zahřívají. Při nedostatku potravy však strádají. Rozklikněte:

Tito ptáci u nás přezimují.

Máte ve svém okolí ptactvo? U nás toho moc není, ale byla jsem nějaký čas v jiném městě a k mému údivu bylo co pozorovat.

Proč ubývá ptactvo:

  • Obrovské monokultury polí bez plevelů - přes 390 tisíc ha zemědělské půdy oseto řepkou, před 70 lety to bylo pouze 15 tisíc ha.
  • Louky sečené ve stejném časovém období či parky se sterilními trávníky vedou k postupnému zániku mnoha druhů hmyzu (nemá vodu a pyl).
  • Na polích a v parcích se používají chemická hnojiva a pesticidy.
  • Hmyz hraje klíčovou roli v potravinovém řetězci zvířat, pokud není dostatek hmyzu, ptáci hladoví.
  • Zmizely květnaté louky a pastviny, tůně, mokřady, remízky a další přirozená místa, kde hmyz žil a rozmnožoval se, chybí neobdělané plochy a remízky, které rozdělovaly nekonečné lány polí.
  • Hmyz mizí díky klimatickým změnám a intenzivnímu zemědělství (nová třída pesticidů za posledních 20 let.)
  • Tzv. "anglické trávníky" hmyzu neprospívají.
  • Živočišné druhy se nedokážou přizpůsobit tak rychlým změnám podmínek v přírodě a polích (kterou ovlivňuje negativně člověk).
  • Vymírání hmyzu a ptactva je způsobeno mimo jiné světelným, chemickým i hlukovým smogem a ztrátou biodiverzity krajiny.

U nás neuvidím strakapouda, kdežto tam se objevil pravidelně, samozřejmě straky, sýkorky a kosi. Opět po čase jsem nasypala zob do krmítka, které tam na smrček zavěsil neznámý dobrodinec. Pozorujete rádi ptáky na krmítkách a taky jim rádi sypete? Možná jste koupili zob, nasypali do krmítka a divíte se, proč tam toho tolik zůstalo. V článku zjistíte, že ptáci zobají většinou určitá semena. 

Tvar krmítka může být různý, ale mělo by fungovat tak, aby se tam udrželo to krmení a nepadalo dolů, aby dovnitř nepršelo či nesněžilo. Doporučuje se plastová miska, do které se nasype krmení.  Udrží krmení uvnitř a miska se dá vyndat, vyklepou se zbytky potravy, dá se opláchnout a vrátit zpátky. Odborník radí vyčistit misku savem a opláchnout vodou. Miska vyřeší, že potrava pak neplesniví. Čistá miska je důležitá i kvůli šíření bičenky drůbeží. Nejčastějším tvarem krmítka jsou domečky a tubusy. Pokud je krmítko  na balkoně, je to blízko oken, skleněné plochy jsou problematické, ptáci vidí krajinu za sebou. Odborníci doporučují nálepky na okna, ovšem doporučení je jedna věc, osobně okna ničím nepolepuji. 

Ptáky na krmítku přikrmujeme přibližně od listopadu do března. Je to v době, kdy ptáci nemají tolik dostupné potravy v přírodě. Vyhneme se krmení v létě, mohou se totiž změnit návyky ptáků, oni si zvyknou na potravu na krmítku a popírá to důvody pro přikrmování ptáků v zimě. Množství potravy přizpůsobujeme aktuálnímu počasí. Více krmiva podáváme za mrazů a vysoké sněhové pokrývky. Krmítko umístíme alespoň 1 a půl metru nad zemí, ideálně na závětrné a nerušené místo. Blízkost keřů, kde se ptáci mohou schovat třeba před dravci, je také dobrá.

Čím ptáky krmit?

  • Ptákům můžete předkládat jakákoliv semena: slunečnice, proso, konopí, mák, lněné semínko i řepku. Zvláště tučná slunečnicová semena jsou spolehlivým zdrojem energie.
  • Uvítají drcená jádra vlašských a lískových ořechů.
  • Pro zpestření můžete přidat i ovesné vločky, strouhanou mrkev, a samozřejmě přírodní, neslané a neškvařené sádlo nebo lůj.

Z loje můžete vyrobit i vlastní směs, pokud jej opatrně rozehřejete a smícháte se semínky:

  • Směs lze nalít do skořápky kokosového ořechu či do menšího květináče.
  • Můžete v ní namočit i suché borové či smrkové šišky. Ptáčkům se po nich velmi dobře šplhá, když dobroty s požitkem vyjídají.
  • Při rozvěšování opět dbejte na bezpečnost, a také na to, aby sluneční paprsky na příliš osluněném místě směs nerozpustily.

V obchodech lze zakoupit přímo speciální míchané směsi pro zimní krmení ptáků, sypké či v podobě praktických lojových koulí, které lze zavěsit i jinam, nežli do krmítka. Ale pozor na kočky či kuny! Pokud je zavěšujete na větvě, volte tenké koncové, které kočku neunesou, a jsou zároveň dostatečně vysoko.

Na co koho nalákáte?

  • Olejnatá semena, jako je slunečnice, lůj a tukové směsi milují sýkory - koňadra, modřinka, babka, uhelníček, parukářka i mlynařík, a také brhlík, šoupálek a strakapoud.
  • Semena plevelů a obilovin svědčí zrnožravým pěnkavám, zvonkům, strnadům, dlaskům, vrabcům a kosům.
  • Plody nejrůznějších bobulovin i na kousky nakrájená jablka velmi ocení kosi a drozdi kvíčaly.

  • Co do krmítka patří a co ne

     

  • Do krmítka sypejte slunečnici, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs.
  • Nikdy nekrmte plesnivým či jinak zkaženým krmivem.
  • Nikdy ptákům nepředkládejte kořeněné, solené, uzené či přepálené kuchyňské zbytky.
  • Vyhýbejte se i všemu sladkému. Výjimkou je cukr obsažený přímo v ovoci –⁠ nakrájené jablko ano, doslazované rozinky, či dokonce sušenky v žádném případě.
  • Vhodné potraviny z kuchyně jsou např. neslaná vařená rýže a brambory, strouhaná mrkev, vločky, syrové maso nebo lůj.
  • Čím rozmanitější potravu v krmítku nabídnete, tím více druhů budete moci pozorovat.
  • Nezapomínejme na pítko. Vodu potřebují ptáci i v zimě.

Potrava musí být vždy chráněna před sněhem a deštěm. Krmení pravidelně doplňujeme a krmítko čistíme od trusu a slupek. Co se týče slunečnice, pak ptáci mají rádi tu černou drobnozrnnou, často bývá v prodeji směs s tou pruhovanou slunečnicí a to většina ptáků nechce. Sýkorky si nevezmou pšenici, proso a pod., kdežto vrabci, hrdličky a holubi, ti si vezmou tyto zrniny.

Pokud vidíte u krmítka ptáčka, který je načepýřený, nezobe a nevypadá zdravě, může mít bičenku drůbeží. Za hlavního hostitele se považuje holub skalní, i příbuzné druhy - hrdlička zahradní, holub hřivnáč, holub domácí zdivočelý. Zejména pěnkavovití jsou velmi citlivými hostiteli a infekce u nich bývá smrtelná.

A co vodní ptáci - kachny, labutě?
 
  https://g.denik.cz/22/09/prikrmovani-vodnich-zivocichu-u-labe-v-koline-38.jpg 
Je to problematické, samozřejmě přikrmovat, pokud je zamrzlá hladina, dávat jim neslané a ne sladké pečivo. Když si tito ptáci zvyknou na pravidelné přikrmování, že tam někdo přijde a vytáhne svačinu a hodí, zvyknou si  na ten pohyb a kolikrát spolknou háček rybáře, který nahodí a ten pohyb je podobný. Pro labutě může být rybářský háček v žaludku smrtící. Rohlíky většině běžných ptáků nevadí, pokud se jedná o ten obyčejný rohlík, ale trvale tím krmit znamená, že jim nedodáme žádné minerální látky a živiny pro  jejich vývoj. 
 
Zdroj: ireceptar.cz, Záchranná stanice Bartošovice, YouTube, voda235

8 komentářů:

  1. Strakapoud nám kdysi prokloval pod střechou v podkroví díru. A vehementně kloval do staré meruňky, tak bylo jasné, že je už nemocná. Na zahradě máme krmítka dvě, sypeme slunečnici, ořechy a věšíme lojové koule. Jen už nemáme možnost ptáčky pozorovat. Ale vše je vždy snězeno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strakapoudi tohle dělají, podobně jako sršni "vyžerou" díru v polystyrénu na zateplení fasády. Na zahradě je určitě ptáčků více, tipuji, že ve vaší oblasti je těch opeřenců podstatně více. ☺

      Vymazat
  2. Hani, na našem krmítku jednoznačně vede slunečnice :o) Koupená směs pro zahradní ptactvo prý není nic moc :o) Přidám občas vločky, křížalu nebo ořech - to je taky OK!
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je škoda, že i odborník řekne, že koupená směs ptáčky moc neláká. Tam je chyba a pak vyzývají, aby lidé krmili ptactvo! Je fajn, že to máš vyzkoušeno, co jim "jede", v Bartošovicích také hodně doporučovali jablko nebo ořechy.
      Měj pěkný předvánoční finiš, už se to krátí. ☺

      Vymazat
  3. Ptáčky krmím pořád,ale je jich čím dál méně,zůstávají hlavně sýkorky.Je zajímavé,že jich létalo více v létě,nechtěla jsem je krmit,jenže mi rozhrabávaly hlínu v kytkách v lodžii a úplně mi zničily netřesk.
    Těch sýkorek bylo tak deset.Teď sotva polovina a to jim podstrojuji vším možným.Strakapoud nám rozkloval síť na okně,než je manžel odnesl přes zimu do sklepa.Kde jsou ty časy,kdy bylo na krmítku více druhů ptáčků.
    Já sice u okna nestojím,ale má to za úkol manžel,který vidí na krmítko z gauče,když přiletí jiný ptáček,zavolá mi.Mám tam připravený stativ s foťákem.
    Hani,měj hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozorně to, Jituš, čtu. A hned mě napadne - to si uvědom, že vy žijete v Českém ráji, kde je jistě super ovzduší na rozdíl od naší průmyslové oblasti... To je zkrátka nezvrátitelný fakt a přitom i u vás jsou ty rozdíly v počtu druhů nebo množství ptáčků poznat. Přitom, i když bývám u přítele, je tam u nich více ptactva než u nás.
      Děkuji za názor a poznatek a také přeji dobrý předvánoční finiš. ☺

      Vymazat
  4. Hani já krmím pravidelně každý rok. Mám na oknech dvě krmítka. Vždy je nechám vyprázdnit a před novým doplněním je pečlivě umyji horkou vodou a ošetřím Arpalitem pro ptactvo a po usušení teprve znovu doplním. Jedno mám klasické a druhé plastové, které se udržuje mnohem lépe a hlavně se tam nedostane trus jako do těch dřevěných. Ke slunečnici, prosu, lesknici a dalším směsím přidávám občas i oříšky. Denně dávám i čerstvou vodu. Ptáčků je tu hodně druhů a tak je ráda pozoruji, jen teď nemám dost času. Mám jiné povinnosti. Měj se moc pěkně a přeji krásné a spokojené Vánoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, vím, že jsi příkladným "přikrmovačem" a zároveň znalkyní ptáků. Je to obětavé, já tohle dělat nemohu, když u nás ptáků hodně ubylo. Jsi obětavá a určitě Ti to přináší hodně radosti.
      Přeji i Tobě klidné a ve zdraví prožité Vánoce a všechny povinnosti zvládni v pohodě. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Zlepšíte si náladu vtipem?

Znáte to pořekadlo, které tvrdí, že s úsměvem jde všechno lépe ?  Nebo se o někom říká, že je "veselá kopa". Spíše je mi sympat...