Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 30. prosince 2023

Jak se vaří vařonka

 

Silvestr klepe na dveře a kdy využít toto téma? Myslím si, že "vařonka" je záležitost našeho kraje nebo přesněji ostravského regionu. Určitě to bude i nápoj Valachů, kteří žili v podmínkách, které si vařonku "vyžadovaly". Z tohoto pohledu bych vařonku spojovala spíše s krajem drsného života předků a těžké práce. Počítám, že v mnoha oblastech, hlavně v Čechách, to vůbec neznají. Už jsem se o vařonce zmínila ZDE. Tak jako se kdysi (možná i v současnosti) např. v Praze chodilo na Štědrý den na šneky, tak se ve Frýdku a okolí chodívalo na "kelišek na zahřátí žaludku" a mj. se nabízela i vařonka. Z vlastní zkušenosti tento zvyk neznám, moji dědové na "kelišek" nikam nechodili, ale to neznamená, že pokud člověk něco nezná, že to neexistuje. 😀 

Dnes se můžete vypravit na některý z vánočních trhů, někdy se to jmenuje Vánoční městečko, ale co tam koupit? Po pravdě už hodně let si neumím představit, že bych na těch "trzích" nakoupila vánoční dárky. Doba se změnila a změnily se i nároky lidí. I když některé stánky na ostravském náměstí nabízejí třeba keramické hrnky či formy, věci z ovčí vlny nebo zajímavé věci ze dřeva. Jenže... já se tak akorát podívám, ale domů už nic takového nechci. V létě jsem mluvila s panem řezbářem ve skanzenu v Rožnově, poznala jsem ho loni na trzích v Ostravě, a ten na rovinu řekl, že jet na naše "vánoční trhy" se mu nevyplatí. Ono je to těžké, dřevěné misky, lžíce nebo vidličky jsou na pohled zajímavé i krásné, ale domácnost v městském bytě to sotva použije a věšet to jako ozdobu už také není kam. A tak naše tradice upadají... Takže, co si na vánočních trzích vždy dám, je nějaký punč či svařák, možná vás upoutá kořeněná vůně nápoje zvaného vařonka. Je to typické "slezské pití" vánočních trhů.

 https://cdn.kudyznudy.cz/files/80/809c280d-c0ed-49cf-aea0-5580b0a61c0e.webp?v=20221001102509 

Jde o typické zahřívací pití, které je vhodné právě v zimě. Vaří se ze směsi koření, karamelizovaného cukru a taky alkoholu. Ve Frenštátě pod Radhoštěm se prý pro vařonkáře koná dokonce soutěžní "klání". Vařonka je pro Frenštát hodně typická, protože na každé venkovní akci zejména v chladném počasí je to nápoj, který zaručeně zahřeje.

Vařonkářů tam mají více a co vařonkář, to jiná receptura. Každá vařonka je naprosto jiná. Sice většinou, pokud vím, se tradičně dělá z režné (nověji z vodky), ale viděla jsem v nabídce i vařonku ze slivovice, z meruňkovice, takže ty recepty jsou opravdu různé. 

Vařonka má tradici. Už kdysi dávno se babičky a dědečkové těšili, když se ochladilo, že si udělají horký nápoj. A ono se to dříve dělalo i s máslem, dokonce někdo si tam speciálně přidává i sádlo! Na Slovensku tomu říkají hriatô a u nás se tomu říká vařonka.

Na výrobu budeme potřebovat:
20 kostek cukru nebo 200 g krystalového cukru
750 ml vody
250 ml vodky (můžete dát režnou nebo rum)
celou skořici, hřebíček
kdo chce, může přidat med

Do hrnce vložíme cukr a na sucho jej na plotně začneme rozpouštět až vznikne světlý karamel.

Když budete mít karamel hotový vezměte vodu a vlijte ji do hrnce - vlévejte opatrně, klidně mimo plotnu. Reakce karamelu s vodou způsobí lehké prskání a dým.
Vytvoří se vám krystaly karamelu, které se však při dalším vaření rozpustí.

Nyní přidáme skořici a hřebíček a přivedeme do varu. Poté přilijeme vodku (režnou nebo rum) a prohřejeme. 
Přecedíme a podáváme. Komu se zdá málo sladká, může přidat med.
Nápoj se musí podávat horký, já ho dávám do termosky, ať nemusím pořád přihřívat.

Po návratu ze zimní procházky vám vařonka jistě přijde vhod. Ovšem pití pro 18+

Zdroj: Použila jsem recept a fotografie od Sati

12 komentářů:

  1. Fukčarinka - Hani, vařonka není nic pro mě, to raději grog, ale ochutnala jsem. S těmi vánočními trhy máš pravdu, pokochat se, dát si punč, či grog ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my, co moc nepijeme, si to neužijeme. Mě zase neuhostíš grogem, já si na trzích dám nejspíš svařák nebo punč. Domů doneseme většinou jelito či jitrnici a spíše sledujeme ten kulturní program. 😄

      Vymazat
  2. Hanko, tak tohle pití neznám, ale špatné to určitě nebude 😄 Měj se hezky a užij si poslední dny tohoto roku 🥂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, dá se předpokládat, že vařonka do Prahy nedorazila, a kdyby ano, možná by ten název chtěl "pseudonym" jako mají někteří zpěváci, protože ve stověžaté by už vařonka "nezněla". Kdyby tam dostala nejlépe englický název, možná by na ni stáli fronty. 😄 Chechtám se u toho.

      Vymazat
  3. Tetkapernikarka
    Hani, pěkný zahřívací článek😄
    Vařenku neznám, u nás jsou svařáky z vína a receptů je různých. Každý ochutí podle svého😄 Měj se pěkně 😊🍀 Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu článku, Ali, ale podle Tvé "vařenky" soudím, že nejsi děvucha ze severní Moravy či Slezska, protože u vás, kdyby to vařili, určitě by tomu dali jiný název. 😄 To se musí říct pěkně "po naszymu". 😊
      Přeji všechno dobré v novém roce. 🍀

      Vymazat
  4. Tak to opravdu neznám,ale určitě pěkně zahřívací nápoj.V zimě,když jsme dělali tůry na běžkách jsme si na každé chajdě dávali grog.Vždy mně po něm bolel žaludek.Co nepiju,mám pokoj.
    Hani,hezký rok 2024

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, nepochybuji, že do Č. ráje vařonka nedorazila. No, pro každého to není, já si také dávám svařák nebo punč. To jsou pro mne vánoční trhy.
      Jituš, přeji Ti úspěšný a ve zdraví prožitý nový rok. 🍀

      Vymazat
  5. Hani, asi je to dobré, ale my už alkohol vůbec nepijeme, tak u nás vše jistí horký čaj. Přeji Ti krásné poslední dny tohoto roku a v novém roce hlavně hodně zdraví, štěstí, lásky, pohody a spokojenosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, chápu, že v určitém věku už mnohý nepije. Můj přítel nepije vůbec, takže naše spotřeba alkoholu je minimální, já si občas koupím červené suché. V restauraci kolikrát sranda, číšník nese kofolu a pivo/víno a přede mne staví kofolu. 😊 Se smíchem vždy upozorním, že kofola je pro pána.
      Jaruš, přeji vám oběma klidný a spokojený nový rok, hlavně zdraví. 🍀

      Vymazat
  6. Hani, o vařonce vím několik let díky Haničce, valašské hospodyni. Do té doby jsem neměla tušení :o)
    Přeji krásný poslední letošní den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, Helenko, jak jsou ty blogy užitečné, to by mnozí ani tu vařonku neznali. 😄
      Přeji úspěšný a hlavně ve zdraví prožitý nový rok. 🍀

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....