Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 21. prosince 2023

Přednést přípitek u slavnostní tabule neumí každý

 

S blížícími se Vánoci si dovolím otázku: Je u vás v rodině zvykem si před štědrovečerní večeří připít? Já jsem to zažila už v dětství, kdy jsme stolovali i s prarodiči. Děda Valentin vždy přišel nejen s babičkou, ale i s lahví vína vlastní výroby, protože na zahradě pěstoval rybíz. 🍷 Takže jeho "rybízák" se naléval, i když štědrovečerní večeři vždy předcházely gratulace právě dědovi. Byl totiž narozen 24. prosince jako poslední a jedenácté dítě svých rodičů. Pokaždé pak dostal láhev rumu (další dárky pod stromek), protože si v zimě s babičkou rádi cvrnkli do čaje. Jinak se nepilo.

U kamarádky zvyk přípitku neznali a zavedl to její manžel, který se přiženil. Takže v každé rodině to nemusí být zvykem.

________________________

Už jste někdy pronášeli přípitek? Tím nemyslím, že jste někde u chalupy zahalekali: "No, tak, bandooo, kde jste? Něco vypijem, neee? " 😻

Mám na mysli přípitek mimo úzkou rodinu, kdy se neřekne jen "Na zdraví". Slavnostní přípitky neodmyslitelně patří k Vánocům i k Silvestru. Každý má však jiné představy a záleží, jaké máte spolustolovníky. Také chci podotknout, že článek bychom měli brát jako "návod, nápad", protože ani u přípitku bychom neměli být sešněrováni pravidly natolik, že bychom působili jako dokonalý robot. 🙅

Několikrát jsem byla svědkem na větších akcích, kdy manželka řekla něco ve smyslu: "No, tak táto, něco řekni." Možná, aby měl pocit, že je hlava rodiny, ale někdy to vypadalo spíše trapně. Ono to není jen tak postavit se uprostřed širší společnosti a promluvit, aby zraky všech přítomných směřovaly na vás a vy musíte mluvit spatra a být i vtipní. Párkrát jsem takový přípitek zažila na oslavách z pracovního kolektivu a když se toho ujal náš šéf (jinak lidsky i jako nadřízený OK) a dal se do řeči, začali jsme po sobě pomrkávat, protože "nezklamal". Promluvil, ale takzvaně blekotal a všichni byli rádi, že tohle už máme "za sebou". Přípitky mu zkrátka nešly, ne každému je "dáno" pronést přípitek. Ovšem, jsem-li hostitel, je to můj úkol, na který se mám připravit.

Přípitek je vlastně krátká forma projevu, pronášený při slavnostních chvílích. Mívá vtipnou formu. Připíjíme na narozeninách, na nová setkání, na nový rok, při narození dítěte a různých jiných oslavách.

Kdo pronáší přípitek a jak dlouho by měl trvat?

Přípitek by měl vždycky pronést hostitel a je jedno, jestli je to muž nebo žena. Ale důležité je, aby ten člověk uměl mluvit spatra, a rozhodně nesmí přípitek číst. Čtou se jenom přípitky na státních večeřích, kde záleží na každém slově a to se nás asi netýká.

Přípitek se tedy pronáší spatra a neměl by trvat déle než dvě, maximálně tři minuty. Přípitek by měl být vtipný, protože hosté nepřijeli na konferenci. Těší se na společnou přátelskou večeři a ten přípitek, jeho vtip a odlehčenost by měly předznamenat to přátelské posezení, které nás právě čeká.

Platí tedy tři zásady dobrého přípitku: Musí být vtipný, krátký a spatra.

Můžeme zacinkat na prázdnou číši, zklidnit auditorium. Pak se postavíme a začneme hovořit. Všichni zmlknou a sledují nás. Když přípitek skončí, pozvedneme číši. Hosté povstanou, zvednou číše a symbolickým gestem naznačí přípitek. Společně si připijeme, usedáme a můžeme začít servírovat první chod. 

Jelikož se během Vánoc a Silvestra podávají samé lahůdky, je dobré vybrat víno lehčího typu, které se bude hodit k pokrmům i slavnostní náladě. Z toho důvodu na štědrovečerní tabuli se doporučuje vybrat bílé a suché víno. Rovněž by se mělo jednat spíše o jemnější odrůdu. 

Ať obsahuje jen okolo 12,5 % alkoholu, ale klidně i méně. Kromě nižšího obsahu alkoholu je důležité i to, že má méně zbytkového cukru. Ač tento druh běžně podáváme k lehkým a bezmasým pokrmům, na Štědrý večer (a na ostatní následující svátky) udělejte výjimku. Přeci jen se podávají celkem těžká jídla a dlouho se posedává.  

Typickým je právě suché bílé víno, např.:

  • Sauvignon

  • Ryzlink rýnský

  • Pinot Grigio 

    Ťuknout bychom si měli pouze po prvním přípitku, a to výhradně s vínem či sektem. Abychom slyšeli krásný zvuk sklenic a zbytečně si nápoj nezahřívali, tak pohár držíme za nožičku. NA ZDRAVÍ!

8 komentářů:

  1. Hanko, můj děda také občas dělal rybízák a s manželem na něj máme nezapomenutelný zážitek 🍷 Přeji klidné svátky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak váš rybízák měl asi potřebné "grady", že je to zážitek nezapomenutelný. No, síla rybízáku mnohdy překvapí (?).
      Klidné svátky i vám. ☺

      Vymazat
  2. Rybízak, pokud na dně sklenky, dá se
    Hanko, píšeš o přípitku a proslovu k němu. Souhlasím krátce ať se neunaví hosté a my se neztrapnime . Přípitku na oslavách klubových jubilantů jsem pronesla za těch 13 let hodně .🥺🥂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já byla tehdy v době rybízáku děcko, takže jsem to neochutnala. Ostatní to "přežili". Je vidět, že na klubové oslavy ráda vzpomínáš.
      Ať se daří i po návratu domů. 😻

      Vymazat
  3. Hani, tak u nás na Štědrý večer krátký proslov před přípitkem je. Má ho manžel, většinou je to poděkování pro mne a pochvala pro děti za to, co se jim v uplynulém roce povedlo.
    Oba pracujeme s lidmi a když na to náhodou dojde, nemám problém před auditoriem promluvit (manžel často školí, ta je zvyklý).
    Kamarádi dělají rybízák a taky znám veselé příhody :o)
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, u vás to je podle všech regulí i s pochvalou a vy byste mohli školit i v tom "přípitku".
      Zdravím do závěrečného finiše, přeji klid a pohodu. ☺

      Vymazat
  4. Hani i u nás na Štědrý večer je přípitek a přejeme si nahlas všichni společně, abychom se ve zdraví zase za rok všichni sešli... Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to musí být hezké a srdečné...
      Přeji Ti, aby i letošní Vánoce vyšly podle představ a přání. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Zlepšíte si náladu vtipem?

Znáte to pořekadlo, které tvrdí, že s úsměvem jde všechno lépe ?  Nebo se o někom říká, že je "veselá kopa". Spíše je mi sympat...