Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 1. ledna 2024

Na Nový rok hudební perlička - Hymna 🎶

 

Dnes je Nový rok. Den sváteční a jedinečný už tím, že je nejen první v roce, ale je určitým přelomem, kdy člověk vstupuje do dalšího roku svého života a tím vlastně děkuje, že se dalšího roku dožil. Říká se - "Jak na Nový rok, tak po celý rok". 

Nad dnešním příspěvkem jsem dlouho přemýšlela, to se přiznám. Většinou se ty nápady nabízejí samy, proto i blog se jmenuje Kaleidoskop. Ale co dát na Nový rok? Den, kdy máme za sebou "šňůru" návštěv, možná procházek a samého chystání z vánočních svátků a už je tady Silvestr. Den bouřlivý (jak u koho), který někdo má rád, jiný zuří kvůli ohňostrojům a jsou takoví, kteří nějaké bilancování nesnášejí. K tomu bude jiný článek, dnes se to nehodí. Tak co dát na blog? Přiznám se, že vložit "nějaké PF" mi nepřišlo moc originální, měla bych to "bez práce" a tak jsem si přání vložila přímo do záhlaví. Kdo chce, ten si všimne. Jaký příspěvek dát ten první den, kdy většina lidí vstane po probdělé noci (jistě, jsou výjimky, mnozí už v době psaní tohoto článku stojí na Lysé - což je hora v Beskydech, kde se pořádají novoroční výstupy. Tam mě na Nový rok nehledejte, tyto masové akce nevyhledávám. 😍) a možná zase přijde návštěva na oběd, tak je třeba zase chystat a vařit. Takže moc času na blogy není a tak dnešní příspěvek "musí" být krátký, neboť pořád spěcháme a děláme si to sami, ten spěch myslím. Všechno musí být "tip ťop". To je třeba si na Nový rok uvědomit. 

Nápad přišel sám, přesně o silvestrovské půlnoci. Byla jsem doma sama, přítel o půl dvanácté odešel do města točit ohňostroj 👍, takže my dva jsme si ťukli 🥂 už před jeho odchodem. Dala jsem si chlebíček, dolila vínka a televize byla puštěná, spíše jako kulisa, protože nevím jak vy, ale já jsem tam něco příliš zábavného a silvestrovsky originálního neviděla. Najednou odbila půlnoc a tak jsem opět - spíše symbolicky, zvedla číši a připila světu, aby už konečně "dostal rozum". A pak se ozvala hymna, jako každý rok. A v tu chvíli mi bylo jasné, jaký příspěvek tady dnes bude. 

Nebojte se, nebude tu historický vývoj hymny, ale na Nový rok by to mělo být kultivované. Možná někdo chodí na novoroční koncerty nebo třeba dostal vstupenky pod 🎄. Proto jsem zvolila Hudební perličky Pavla Šporcla, který v ukázce mnohé vysvětlí i předvede. Protože já mám nejraději příspěvky, u kterých se mohu poučit nebo to poučení nabídnout a které mě k něčemu vedou. Proto vás dnes zvu k ukázce, která trvá pět a půl minuty a uvádí to přední český houslový virtuos pan Pavel Šporcl.

 
V den Nového roku přeji nám všem, aby ten "domov můj" byl v bezpečí, abychom potkávali jen dobré lidi a vlastenectví nebylo jen slovo na papíře.

Pro duše poetické novoroční báseň: 
 

7 komentářů:

  1. Hani, děkuji za přání! I tobě přeji aby se nový rok vydařil.
    Pana Šporcla mám moc ráda, párkrát jsem se měla možnost osobně poznat nejen jeho mistrovství, ale i jeho samotného a vždycky to bylo příjemné.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, kéž by ten nový rok byl lepší - ještě bude článek. Pana Šporcla jsem vybrala, protože trochu se poučit od odborníka není nikdy na škodu. ☺
      Přeji úspěšný vstup do nového roku. 👍

      Vymazat
  2. Hani,hezké zamyšlení a pana Šporcla mám ráda a tak jsem si ho i ráda poslechla.
    Zrovna tak mám ráda i verše Jaroslava Vrchlického.My jsme Silvestra strávili při dechovkách.Byl s námi švagr,sestra je v Londýně u dcery a druhá dostala covid,on je velkým milovníkem dechovek.A nakonec to bylo moc hezké a hodně jsme si i zavzpomínali.Chodili jsme od mládí až do nedávna společně tancovat.
    Měj hezké dny nového roku,hlavně v klidu a zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Jituš, že se Ti líbí moje zamyšlení i hudební perlička. Stejně tak báseň, mám ty starší básně raději. Je vidět, že jste měli správného Silvestra, třeba jste to vytáčeli i doma. 👍
      Díky za přání a také u vás přeji klid, spokojenost a zdraví. ☺

      Vymazat
  3. Děkuji za přání Hani. Také Ti přeji krásné všechny dny roku 2024 hlavně ve zdraví a pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, také Ti přeji, aby ten nový rok proběhl v pohodě a hlavně ve zdraví. 👍

      Vymazat
  4. Moc hezký příspěvek. Na koncerty pana Šporcla jsem se vždy těšila. Tak ať se nám v tom novém roce 2024 daří přežít ty "přešlapy" kolem. ♥ Fukčarinka

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".