Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 23. července 2024

Skřítek Rašeliníček nás provede Soumarským rašeliništěm

Nejdelší česká řeka Vltava pramení pod jihovýchodním svahem Černé hory na Šumavě. Pramen najdete v nadmořské výšce 1172 m. 

Na snímku z Wikipedie je vidět, jaké meandry tvoří Teplá Vltava.
Tok Vltavy začíná pramenem, který se jmenuje Černý potok. Potok od pramene teče jako Teplá Vltava směrem ke Kvildě.  A pak směrem přes Borovou Ladu a Lenoru k Mrtvému luhu. Tam se spojuje s dalším hlavním pramenným tokem - Studenou Vltavou. V tom místě vzniká Vltava. Říká se, že pramen má léčivé účinky. Vykazuje vyšší přítomnost stříbra. Traduje se, že voda vyvěrá z nějakého důlního středověkého díla. Kolem pramene je pro návštěvníky vybudován dřevěný ochoz se zábradlím. Pod hladinu vody lidé házejí drobné mince. Zřejmě z důvodu pověry o opětovném návratu.

 

Rašelinišť je u nás více, my jsme naposledy byli před dvěma lety na Mechovém jezírku v Jeseníkách. Na rašeliništi se chodí po povalovém chodníku. Dnešní příspěvek navazuje na minulý článek o Soumarském mostě. Naučná stezka Soumarské rašeliniště se nachází nedaleko Volar v okr. Prachatice, je to na území Národního parku Šumava. Procházka po vytyčené trase má délku přibližně 1,5 km. Musíte přidat další kilometr, když se napojíte na okruh zpět.

Tím, že se chodí po rovině po dřevěném chodníku, není to náročné a naučná stezka má 6 zastavení, kde si jednak odpočinete, ale z tabule se i něco dozvíte. Průvodcem po Soumarském rašeliništi je skřítek Rašeliníček, který nejen informuje, ale celé to tam hlídá, aby tam neukáznění návštěvníci netropili "neplechu". Hned za vstupní bránou je tabule, která vysvětluje, že soumaři byli, řečeno moderním jazykem, dopravci zboží, hlavně však soli na hřbetech koní a mezků, protože touto oblastí vedla Zlatá stezka. Trasu měli stanovenou, aby s koňmi a svým nákladem nezapadli do bažin.

První zastavení s názvem Osud rašeliniště popisuje vznik a vývoj údolního vrchoviště v místě zvaném Vltavský luh. Přirozený vývoj rašeliniště o rozloze 85 hektarů přerušila těžba rašeliny, která tu probíhala od přelomu 19. a 20. století a nejintenzivněji asi 30 let až do roku 2000.

Procházíme březovým lesíkem s příměsí borovice, který připomíná lesy dalekého severu. Je tu vlhko, okolo povalového chodníku jsou bochníky mechu ploníku obecného, roste tu i rašeliník. Slyšíme zpívat ptáky.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

         

 

 

 






Tady se měří mocnost rašeliny a hladina podzemní vody.

Dřevěná rozhledna, na kterou vede 31 schodů, poskytuje z ochozu ve výšce 6 m rozhled do okolí. Nejvyšší vrch, který je trochu vidět, je Stožec. Je to hora o výšce 1065 m nedaleko Volar mezi Teplou a Studenou Vltavou. Škoda, že rozhledna není trochu vyšší.
 







11 komentářů:

  1. Mechové jezírko v Jeseníkách znám je to tam úžasné.Toto je něco podobného.Zajímavé čtení a nádherné fotografie.Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji za pochvalu příspěvku, hlavně těch fotografií a přeji klidný a podařený den. 👍

      Vymazat
  2. Hani, moc nás ta procházka po chodníčku bavila. Krásné místo!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helenko, je dobré toto rašeliniště navštívit, jen mě mrzelo, že věž není o patro vyšší. Okolní stromy totiž dorůstají.
      Příjemný den i Tobě přeji. 👍

      Vymazat
  3. Hani moc hezký článek. Rašeliniště tak zvláštně voní. Vybudovat ty chodníky muselo být docela náročné, ale zase procházka těmito místy by bez nebyla možná. Stačí pár kroků vedle a je to "bezedná past".. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Jari, rašeliniště má celkově zvláštní atmosféru. A také jsme si vzpomněli na Krále Šumavy a různé převáděče přes bažiny. Jinak jsem četla, že to dřevo a všechno potřebné ke stavbě povalového chodníku nosili ti lidé na zádech, takže doslova ruční výroba.
      Také Ti přeji krásné dny. 👍

      Vymazat
  4. Krásné. Procházka je moc příjemná, krásné fotky. Tam by se mi také líbilo. Zatím jsem se přišla jen dvěma podobnými rašeliništi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, celkově v tom okolí Teplé Vltavy je příjemná procházka a pokud jste toto rašeliniště nenavštívili, jeho návštěvu vám doporučuji.

      Vymazat
  5. Hanko, podívali jste se do krásných míst Šumavy.

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé povídání a super fotky!!! Místo určitě krásné, pro mně však vzdálené, takže jsem se ráda "mrkla" alespoň takto. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám Tě na blogu! Děkuji za pochvalu příspěvku i fotek. I pro mne jsou ta místa na Šumavě vzdálená, proto tam občas jedeme na dovolenou. Pobyt tam doporučuji všem, protože každý si něco najde - přírodu i města.
      Přeji příjemný víkend. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 191. schůzka: Husův boj o život

  „Nemám odvahy říct jako svatý Petr, že se nikdy nepohorším nad Kristem, byť se všichni pohoršili, neboť mám nesrovnatelně menší horlivost...