Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 16. dubna 2025

Tradice Zeleného čtvrtku a recepty na jidáše

Dnešní příspěvek záměrně dávám s předstihem, abychom se případně mohli připravit na pečení jidášů. "Když je Zelený čtvrtek, ukliďte, nic z domu nepůjčujte a nehádejte se." To jsem nevymyslela, to je doporučení z našich tradic. 😉

Zelený čtvrtek je podle křesťanské tradice pátý den Svatého týdne. Pro úplnost připomenu Ježíšovu poslední večeři a také jeho modlitbu v Getsemanské zahradě. Mnozí znají jen název, tak raději napíšu, že tato zahrada je v Jeruzalémě na úpatí Olivové hory (jinak Olivetské hory), dnes je to poutní místo křesťanů. Podle Bible zde Ježíš se svými apoštoly bděl a modlil se tu noc, kdy byl zatčen a později ukřižován. Zahradě dominuje Kostel všech národů, známý také jako Kostel Utrpení.

Poslední večeře je nástěnná malba z 15. století, jejímž autorem je Leonardo da Vinci. Nachází se v refektáři dominikánského kláštera u milánského kostela Santa Maria delle Grazie. Z pravé strany obrazu sedí nejdál od Ježíše Matouš, Juda Tadeáš a Šimon. V blízkosti Ježíše sedí (nevěřící Tomáš) Tomáš, Jakub větší a Filip. Nejedná se o fresku, je to vaječná tempera.

Název zelený vznikl zkomolením původního německého názvu Greinendonnerstag, tedy „lkavý čtvrtek“, na Grünner Donnerstag = Zelený čtvrtek.

Křesťané si připomínají, že právě v tento den Ježíš s učedníky, ještě než ho Jidáš zradil, povečeřel. Z Kristova příkladu se k Zelenému čtvrtku váže hostina a středověký obřad umývání nohou starcům. Zelený čtvrtek má být den milosrdenství a obdarovávání.

Na Zelený čtvrtek a Velký pátek neuslyšíte kostelní zvony, protože mezi tradiční zvyky spojené se Svatým týdnem patří také „odlet zvonů do Říma“. Ty na Zelený čtvrtek umlkají a znovu se rozezní až na Bílou sobotu při zpěvu Gloria.

Proto ke svolání k bohoslužbám lidem sloužily jiné nástroje: různé řehtačky, klapačky, mlýnky, trakářky a všechno jiné, co vydávalo rámus (s tímto zvykem se dodnes můžete setkat v oblastech na Slovácku, Valašsku či Chodsku). Jejich zvuk navíc vyhnal nečisté síly z domů a stavení.
________________________________
Když se na Zelený čtvrtek zavazují zvony, má se třást se stromy v zahradě, aby se do ovoce nedali „chroboci“. Kdo pojí trošku medu, toho neuštkne had. Až do úterka po Veliké noci nesmělo se prát za pomocí pístu, ženy mohly máchat prádlo jedině v rukou.
Také se v tuto dobu nesmělo hýbat se zemí, orat ani jiné polní práce nebyly přípustné. Každý má pojíst něco zeleného – zelí s mladými kopřivami, salát z „jiskerek“, tedy sedmikrásek, nověji se jí například špenát. 
Ve Frýdku kluci na Zelený čtvrtek kolem farního kostela honili Jidáše, tento zvyk byl velmi rozšířen v Čechách a v některých vsích se dodnes dodržuje.
Při obřadu kolem oltáře stáli mladí, desetiletí až dvanáctiletí hoši a jak kněz obřad započal, jeden z nich zprudka vyběhl ven a ostatní se za ním hrnuli s řehtačkami a klepačkami a při tom zpívali: „My Jidáše honíme, klekání zvoníme a při tom se modlíme.“ 
 https://g.denik.cz/68/91/velikonocni-hrkaci-velke-pavlovice-07.jpg

K tomuto dni patří zelené pokrmy. V minulosti lidé jedli zelené pokrmy jako hrách nebo zelí, zvláštní význam měly zelené první jarní byliny, z nichž se vařily polévky. V moderní době na talířích obvykle převažuje špenát. A „zelené“ tradice využívají i některé pivovary, které každoročně připravují zelené pivo.

Dnes máme zelených surovin na výběr ještě víc – rukolu, avokádo, brokolici, okurky, různé bylinky, medvědí česnek… Perfektní volbou jsou také zeleninové jarní polévky. 

Tradičním zvykem bylo pečení jidášů z kynutého těsta, které nemusíte dělat jen tradičního tvaru zakrouceného provazu, ale vytvoříte různá zvířátka: 

 
tyto recepty i s návody najdete ZDE.

Kynuté těsto je pro někoho problém, i když pekárna vám ho připraví bez námahy a vy jen vytvarujete tvary a upečete. 
Vybrala jsem i nekynutou variantu - těsto s práškem do pečiva, což je rychlejší:

___________________________

Velikonoční nekynuté tvarohové jidáše (z televize - Peče celá země)

Recept podle J. Maršálka:

260 g hladké mouky
250 g tvarohu Madeta v kelímku
50 g nasekaných sušených brusinek (nemusí být)
20 g oleje
50 g vajec
8 g kypřícího prášku
40 g moučkového cukru
1 g soli
kůra z 1 pomeranče

Na potření 1 vejce
Na potření po upečení: 50 g medu, 25 g pomerančové šťávy

V míse smícháme tvaroh, olej, vejce, sůl, cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva a na malé kousky nasekané brusinky a vypracujeme těsto. Těsto necháme 5 minut odpočinout, rozdělíme na 10 stejných kousků a upleteme jidáše.

Dáme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C asi 15 až 18 minut dozlatova. Po upečení potřeme rozvařeným medem s pomerančovou šťávou.

Přeji vám, aby se velikonoční pečení povedlo a všem chutnalo! 👍 🌺

 
Úplně nejjednodušší způsob k upečení jidášů je použití listového těsta, to zvládnou i děti. Fantazii se meze nekladou, klidně bych použila velikonoční vykrajovačky - zajíček, vajíčko, ptáček...

zdroj: Wikipedie, česká televize - Peče celá země, manželé Poláškovi
elený čtvrtek patří k důležitým dnům předvelikonočního pašijového týdne. Tento den byl ve znamení modliteb, ale také celé řady lidových pověr, které měly zajistit hlavně pevné zdraví a dostatek peněz.

Více na https://prozeny.blesk.cz/zeleny-ctvrtek-velikonoce?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Zelený čtvrtek patří k důležitým dnům předvelikonočního pašijového týdne. Tento den byl ve znamení modliteb, ale také celé řady lidových pověr, které měly zajistit hlavně pevné zdraví a dostatek peněz.

Více na https://prozeny.blesk.cz/zeleny-ctvrtek-velikonoce?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

18 komentářů:

  1. Hanko, díky za připomenutí tradic, zelený čtvrtek dodržujeme, snad i Jidáše kynuté budou, špenát určitě. A to další,s dobrou náladou a pohodou je den hned lepší. Řehtače, klepače na ty si pamatuji
    Měj pohodové dny 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jidáše ano a mám špenát na mrazáku, jenže jsme měli objížďku hřbitovů na čtyřech místech, takže ho udělám až po Velikonocích. Na Zelený čtvrtek jsme měli zelenou okurku a prožili jsme pěkný den, protože na hřbitovech moc lidí nebylo a bylo kde zaparkovat. Počasí výborné, tak jsem i fotila, co si přát víc. ☺
      Přeji hezké velikonoční dny. 🐓 🐣

      Vymazat
  2. Hani, první letošní jidáše jsem pekla včera, recept tradiční, kynuté těsto. Povedly se a udělaly radost - nesla jsem je na návštěvu, jsou tam tři malé děti :o)
    Přeji krásnou škaredou středu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, viděla jsem u Tebe na blogu moc pěkné jidáše, z toho kynutého těsta jsou nejlepší. Občas děláme vánočku, tak to je podobné.
      Mějte krásné Velikonoce! 🐓 🐣

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Omlouvám se za smazané komentáře...Jidáše jsem ještě nepekla. Možná, že je zkusím z toho listového těsta. To mi přijde docela jednoduché a dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, vím, že každý jidáše nepeče, ale je to lepší z kynutého těsta, což je vlastně vánočkové, takže na snídani se hodí. Použití listového těsta je rychlé a dá se to změnit podle fantazie. ☺
      Pěkné Velikonoce přeji. 🐓 🐣

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Ano, když se upeče, je to pak i dobrá snídaně. ☺
      Pěkné Velikonoce přeji. 🐓 🐣

      Vymazat
  7. Asi to celé zachrání zeleninový salát se zelenou natí. Krásné Velikonoce přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Salát je dobrý nápad a my jsme nakonec měli zelenou okurku a stačilo. ☺
      Přeji i u vás krásné Velikonoce. 🐓 🐣

      Vymazat
  8. Velikonoce nijak zvlášť neprožívám, ale bylo to zajímavé počtení. Ano, hned mi při čtení na mysl vyskočilo zelené pivo, to je v tyto svátky dost rozšířené. Jinak pokrm zelené barvy si dám ráda kdykoliv :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to chápu, Lili. Když se zamyslím, také jsem z Velikonoc dost slevila, ve svém okolí to také pozoruji. Zelené pivo jsem zatím neochutnala, ale hlávkový salát, brokolice nebo okurky jsou taky zelené. ☺☺
      Přeji příjemné sváteční dny. 🐓 🐣

      Vymazat
  9. Zdravím, Hanko, po delší době. Jidáše se u nás nepekly a tak je ani já nedělám, ale mohla bych je zkusit z toho listového těsta. Z kynutého budu dělat mazance a z míchaného beránky. Přeji krásné svátky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, vítej po delším čase. ☺ Zvyky a tradice jsou v rodinách různé, u nás to podporovala babička a pak to převzala maminka, měla "knedlíkárnu", i když pak pracovala v jiném oboru. Právě z kynutého těsta bys mohla zkusit pár jidášů, je to velmi jednoduché.
      Krásné svátky přeji i u vás. 🐓 🐣

      Vymazat
  10. Možná je to zvláštní, ale z rodiny jidáše neznám, u nás se nepekly, takže jen někde na návštěvě. Já už nepeču dlouho, spíš výjimečně. Všechno dodá "omladina" a mají to dobré. Přeji krásné Velikonoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu výše, v každé rodině mají různé zvyky. Jidáše jsou vlastně z vánočkového těsta a tak se dají použít i k snídani. Pokud se omladině daří takové věci vyrobit, je to jen na pochvalu, protože jsou i mladí, kteří nedělají "nic". ☺
      Také přeji krásné Velikonoce. 🐓 🐣

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Jak se obouvaly naše prababičky

Máte představu, jak se obouvali lidé ve 2. polovině 19. století? Rozdíly budou nejen podle krajů, ale hlavně v jaké společenské vrstvě ten d...