Dnešní příspěvek záměrně dávám s předstihem, abychom se případně mohli připravit na pečení jidášů. "Když je Zelený čtvrtek, ukliďte, nic z domu nepůjčujte a nehádejte se." To jsem nevymyslela, to je doporučení z našich tradic. 😉
Zelený čtvrtek je podle křesťanské tradice pátý den Svatého týdne. Pro úplnost připomenu Ježíšovu poslední večeři a také jeho modlitbu v Getsemanské zahradě. Mnozí znají jen název, tak raději napíšu, že tato zahrada je v Jeruzalémě na úpatí Olivové hory (jinak Olivetské hory), dnes je to poutní místo křesťanů. Podle Bible zde Ježíš se svými apoštoly bděl a modlil se tu noc, kdy byl zatčen a později ukřižován. Zahradě dominuje Kostel všech národů, známý také jako Kostel Utrpení.
Název zelený vznikl zkomolením původního německého názvu Greinendonnerstag, tedy „lkavý čtvrtek“, na Grünner Donnerstag = Zelený čtvrtek.
Křesťané si připomínají, že právě v tento den Ježíš s
učedníky, ještě než ho Jidáš zradil, povečeřel.
Na Zelený čtvrtek a Velký pátek neuslyšíte kostelní zvony, protože mezi tradiční zvyky spojené se Svatým týdnem patří také „odlet zvonů do Říma“. Ty na Zelený čtvrtek umlkají a znovu se rozezní až na Bílou sobotu při zpěvu Gloria.
Proto ke svolání k bohoslužbám lidem sloužily jiné nástroje: různé řehtačky, klapačky, mlýnky, trakářky a všechno jiné, co vydávalo rámus (s tímto zvykem se dodnes můžete setkat v oblastech na Slovácku, Valašsku či Chodsku). Jejich zvuk navíc vyhnal nečisté síly z domů a stavení.
K tomuto dni patří zelené pokrmy. V minulosti lidé jedli zelené pokrmy jako hrách nebo zelí, zvláštní význam měly zelené první jarní byliny, z nichž se vařily polévky. V moderní době na talířích obvykle převažuje špenát. A „zelené“ tradice využívají i některé pivovary, které každoročně připravují zelené pivo.
Dnes máme zelených surovin na výběr ještě víc – rukolu, avokádo, brokolici, okurky, různé bylinky, medvědí česnek… Perfektní volbou jsou také zeleninové jarní polévky.
Tradičním zvykem bylo pečení jidášů z kynutého těsta, které nemusíte dělat jen tradičního tvaru zakrouceného provazu, ale vytvoříte různá zvířátka:
___________________________
Velikonoční nekynuté tvarohové jidáše (z televize - Peče celá země)
Recept podle J. Maršálka:
260 g hladké mouky
250 g tvarohu Madeta v kelímku
50 g nasekaných sušených brusinek (nemusí být)
20 g oleje
50 g vajec
8 g kypřícího prášku
40 g moučkového cukru
1 g soli
kůra z 1 pomeranče
Na potření 1 vejce
Na potření po upečení: 50 g medu, 25 g pomerančové šťávy
V míse smícháme tvaroh, olej, vejce, sůl, cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva a na malé kousky nasekané brusinky a vypracujeme těsto. Těsto necháme 5 minut odpočinout, rozdělíme na 10 stejných kousků a upleteme jidáše.
Dáme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C asi 15 až 18 minut dozlatova. Po upečení potřeme rozvařeným medem s pomerančovou šťávou.
Přeji vám, aby se velikonoční pečení povedlo a všem chutnalo! 👍 🌺
Více na https://prozeny.blesk.cz/zeleny-ctvrtek-velikonoce?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Více na https://prozeny.blesk.cz/zeleny-ctvrtek-velikonoce?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Hanko, díky za připomenutí tradic, zelený čtvrtek dodržujeme, snad i Jidáše kynuté budou, špenát určitě. A to další,s dobrou náladou a pohodou je den hned lepší. Řehtače, klepače na ty si pamatuji
OdpovědětVymazatMěj pohodové dny 🍀
Marti, jidáše ano a mám špenát na mrazáku, jenže jsme měli objížďku hřbitovů na čtyřech místech, takže ho udělám až po Velikonocích. Na Zelený čtvrtek jsme měli zelenou okurku a prožili jsme pěkný den, protože na hřbitovech moc lidí nebylo a bylo kde zaparkovat. Počasí výborné, tak jsem i fotila, co si přát víc. ☺
VymazatPřeji hezké velikonoční dny. 🐓 🐣
Hani, první letošní jidáše jsem pekla včera, recept tradiční, kynuté těsto. Povedly se a udělaly radost - nesla jsem je na návštěvu, jsou tam tři malé děti :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásnou škaredou středu. Helena
Helenko, viděla jsem u Tebe na blogu moc pěkné jidáše, z toho kynutého těsta jsou nejlepší. Občas děláme vánočku, tak to je podobné.
VymazatMějte krásné Velikonoce! 🐓 🐣
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatOmlouvám se za smazané komentáře...Jidáše jsem ještě nepekla. Možná, že je zkusím z toho listového těsta. To mi přijde docela jednoduché a dobré.
OdpovědětVymazatJari, vím, že každý jidáše nepeče, ale je to lepší z kynutého těsta, což je vlastně vánočkové, takže na snídani se hodí. Použití listového těsta je rychlé a dá se to změnit podle fantazie. ☺
VymazatPěkné Velikonoce přeji. 🐓 🐣
zajíček vypadá skvěle :-)
OdpovědětVymazatAno, když se upeče, je to pak i dobrá snídaně. ☺
VymazatPěkné Velikonoce přeji. 🐓 🐣
Asi to celé zachrání zeleninový salát se zelenou natí. Krásné Velikonoce přeje Večernice.
OdpovědětVymazatSalát je dobrý nápad a my jsme nakonec měli zelenou okurku a stačilo. ☺
VymazatPřeji i u vás krásné Velikonoce. 🐓 🐣
Velikonoce nijak zvlášť neprožívám, ale bylo to zajímavé počtení. Ano, hned mi při čtení na mysl vyskočilo zelené pivo, to je v tyto svátky dost rozšířené. Jinak pokrm zelené barvy si dám ráda kdykoliv :-)
OdpovědětVymazatJá to chápu, Lili. Když se zamyslím, také jsem z Velikonoc dost slevila, ve svém okolí to také pozoruji. Zelené pivo jsem zatím neochutnala, ale hlávkový salát, brokolice nebo okurky jsou taky zelené. ☺☺
VymazatPřeji příjemné sváteční dny. 🐓 🐣
Zdravím, Hanko, po delší době. Jidáše se u nás nepekly a tak je ani já nedělám, ale mohla bych je zkusit z toho listového těsta. Z kynutého budu dělat mazance a z míchaného beránky. Přeji krásné svátky.
OdpovědětVymazatMaruško, vítej po delším čase. ☺ Zvyky a tradice jsou v rodinách různé, u nás to podporovala babička a pak to převzala maminka, měla "knedlíkárnu", i když pak pracovala v jiném oboru. Právě z kynutého těsta bys mohla zkusit pár jidášů, je to velmi jednoduché.
VymazatKrásné svátky přeji i u vás. 🐓 🐣
Možná je to zvláštní, ale z rodiny jidáše neznám, u nás se nepekly, takže jen někde na návštěvě. Já už nepeču dlouho, spíš výjimečně. Všechno dodá "omladina" a mají to dobré. Přeji krásné Velikonoce.
OdpovědětVymazatJak píšu výše, v každé rodině mají různé zvyky. Jidáše jsou vlastně z vánočkového těsta a tak se dají použít i k snídani. Pokud se omladině daří takové věci vyrobit, je to jen na pochvalu, protože jsou i mladí, kteří nedělají "nic". ☺
VymazatTaké přeji krásné Velikonoce. 🐓 🐣