Tradiční velikonoční recept na pečivo, kterému se říká Jidáše. Kdysi se Jidáše pekly na Zelený čtvrtek.
Uvedené množství surovin je na asi 25 kusů Jidášů, ale záleží samozřejmě na tom, jak velké je uděláte.
A co se týče jejich tvaru, tak mají prý symbolizovat provaz, na kterém se kdysi Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše. Podle lidové pověry by se jidáše měly upéct i sníst na zelený čtvrtek ráno a kdo je sní, tak se prý bude těšit celý rok dobrému zdraví.
Suroviny:
- 60 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 300 ml smetany (12%)
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 150 g másla
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- med na pokapání
Postup:
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany
a droždí připravíme kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smícháme se
zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a
šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilejeme vlažnou
smetanu. Zaděláme těsto; pokud je třeba, podsypáváme ho moukou. Pak ho
necháme asi hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C, na plech dáme pečicí papír. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a vyvalujeme z nich válečky. Na plechu je stočíme do spirály a necháme ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a přibližně na 25 minut dáme do trouby. Horké jidáše pokapeme medem a podáváme.
ČRo
Mala by som vo štvrtok upiecť, vyzerajú nádherne!
OdpovědětVymazatPááá
Tobě se, Danko, určitě podaří výborné pečivo! Měj se pěkně. ☺
VymazatJidáše jsem už vynechala,peču mazanec a Soldru,někdo ji zná pod názvem Pecinek. Fukčarinka
OdpovědětVymazatMarti, pečeš toho dost, jsi šikovná. Mazanec my koupíme v Globusu a šoldra tu taky brzy bude. Ať se Ti pečení podaří k plné spokojenosti. ☺
VymazatLetos, stejně jako vloni, nestíhám. Mám ale naplánovaný mazání, o víkendu mám slibované volno, tak snad to vyjde
OdpovědětVymazatReni, máš náročné povolání, zejména v tak těžké době. Volno Ti přeju a klidné Velikonoce k tomu - vám všem. ☺
Vymazat