Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 27. března 2021

Má mít stařenka větší strach z dětí než z covidu?

To, co tady popíši, se skutečně stalo, bohužel...   
Větší město (žádný zapadákov) prožívá poklidnou neděli. Je asi 13 hodin, čas po nedělním obědě a lidé jsou většinou doma. Je nouzový stav a většina lidí dodržuje doporučení, u nás tedy ano. To, co nastalo, jsem neviděla na vlastní oči, říkali nám o tom sousedé. 

Nedělní ticho narušil příjezd sanitky k domu, brzy na to přijela policie. Co se stalo?
To z vedlejšího vchodu se po obědě vydala sousedka, paní ve věku 94! let, na menší nákup do blízké večerky. I přes svůj věk paní žije sama v bytě, je stále soběstačná. To, co potřebuje, v malém obchodě mají a ona není náročná. Znám ji jen podle vidění. Na svůj věk vypadá dobře, jistě, chůze je pomalá a paní spíše kouká pod nohy, nehledí kolem sebe. Večerka, kam se vydala, je od vchodu zhruba 150 metrů, víc to nebude. Paní si nakoupí a spokojeně se vrací stejnou cestou domů. Jak říkám, dívá se pod nohy a ani si nevšimla, že je sledována.
 
V ulici parkuje dost aut, ale v tuto dobu je tam liduprázdno. To se však jen zdá. Asi po 100 metrech paní odbočuje k domu, kde bydlí. Ke vchodu to má jen kousek. Najednou k ní přiskočily dvě postavy a snaží je jí vytrhnout tašku. Paní si ani neuvědomuje, že byla přepadena, pevně svírá svou tašku s nákupem a brání svůj majetek, ale  ty dvě postavy jsou silnější - paní se ocitá na zemi. Je tam dlažba i obrubník, paní si rozbila hlavu. Když to ty "postavy v rouškách" vidí, dají se na útěk. Byla to chvilka, paní nevolá o pomoc. Nikdo prý nic neviděl, přitom tolik oken je kolem. Pak po ulici projíždí osobní auto, jeho posádka si všímá, že poblíž leží žena na chodníku. Zastavili a zavolali sanitku. Osádka následně volala policii. Paní i přes svůj vysoký věk zůstala při vědomí, prokázala i bystrý postřeh - přepadly ji DVĚ HOLKY! Samozřejmě v rouškách. Tak tohle překvapilo asi každého, tu starou ženu přepadla dvě děvčata, no, na tato dvě individua mi tohle slovo nesedí.
Samozřejmě, že mezi sousedy se to rozneslo, navíc se policie snažila zjistit nějaké poznatky. Bezvýsledně. Každý si myslel, že pachatelky nebudou dopadeny.

Paní si v nemocnici poležela pár dnů, při tom všem měla strach, aby se tam ještě nenakazila covidem a podepsala reverz.
Asi za týden mi přítel říká: "Tak ty dvě holky už mají". Nechápavě koukám. Ano, v tomto případě pomohly kamery umístěné na večerce. Pravděpodobně si "holky" svoji oběť vytipovaly už u večerky a pak ji sledovaly. Vytipovaly si starou ženu, u které předpokládaly, že nebude klást odpor. Kamery je zachytily. Holky byly dopadeny, ale co dál?
Je nouzový stav, kdy by přestupky měly být přísněji trestány. Ale napadá mě jak, když nejsou plnoleté? Těm pachatelkám je prý totiž 15 let!!  Jsem zvědavá, jak to dopadne. Kdysi ve městech býval pranýř, kde byl provinilec určenou dobu vystaven veřejnosti a tak byl zostuzen. Nechci středověk, ale něco to mělo do sebe. Dnes, když se hledá pachatel, jeho obličej je rozmazán, aby se, proboha, neporušila jeho práva!
 
Jak byste tyto dvě pachatelky potrestali vy? 


12 komentářů:

  1. Smutný príbeh... doba je sama o sebe divná a mládež už nevie, čo od "dobroty". Asi by som im dala povinnú brigádu aspoň na jeden deň v Domove pre seniorov a pod..
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, děkuji za komentář, dobře jsi to charakterizovala. Když si takto mládež troufá na staré a bezbranné, svědčí to o špatném stavu společnosti. Také přeji pěkné dny. H. ☺

      Vymazat
  2. To je šílené, že se někdo nestydí okrást důchodce :( Holky bych poslala někam pořádně makat, dělat těžkou práci, zlodějky jedny!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš, Eliss, naprostou pravdu. Jenže doba je taková, že někdy je právo spíš na straně útočníka, jen aby se nenarušila jeho práva a kdoví, jestli v tomto případě je naděje na jejich nápravu. Seřezat by zasloužily, jenže...

      Vymazat
  3. Tak to je fakt síla. Holky si byly jisté, že stará paní nebude klást žádný odpor, ale proboha, co je to za svět? Jak píše Aďka, poslala bych je na brigádu do domova důchodců, ale ne jenom na jeden den. I když v tomhle případě si nejsem jistá, jestli by to nebyla pomsta pro ty seniory ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, souhlasím s tebou, holky si ji vyhlédly jako bezbrannou oběť, šly najisto. To, co píšeš o "pomstě" je pravda, u takových se nedá nějaká úcta k starším očekávat.

      Vymazat
  4. To je síla, je to pár týdnů, co se stalo něco podobného unašeho domu. Paní šla na autobus, podotýkám, že ve večerních hodinách, spletla si totiž večerní stmívání z ranním svítáním a jela tudíž "brzo" ráno na odběr krve. Co čert nechtěl, zajímali se o její tašku dva výrostci. Výsledek, povalili paní na zem, sebrali tašku a pryč. Paní zachtránili kolejdoucí a zavolali záchranku, byla také potlučena.
    Co bych navrhovala za trest - seřezat na holou a dát je na měsíc makat na hodně úmornou brigádu. samozřejmě postih ve formě pohovoru s rodiči a docházení na společnou terapii. Je to velmi smutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za názor, je vidět, že tento náš případ není ojedinělý, což je ještě horší, protože to vypovídá o stavu společnosti. Senior to odnese nejen okradením, ale ještě má zranění a třeba skončí v nemocnici. S tím trestem, co navrhuješ, souhlasím. Tělesný trest (seřezat) je na místě, ale jestli je náprava možná, u mnohých pochybuji.

      Vymazat
  5. Hani, vždycky, když slyším něco podobného tak mi je z toho neskutečně smutno. Byla bych pro tvrdší postihy, aby si to každý rozmyslel. Jak píše Ellis, tvrdou makačku na ně. Mého taťku 85 let přepadl na podzim
    chlapík za bílého dne před Penny na parkovišti u auta pro tělesně postižené. Ukradl mu peněženku a utekl. Bylo mi taťky strašně moc líto, o to víc, že se to stalo týden po tom, co zemřela jeho žena - moje maminka.Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, dík za osobní příběh, když se to stane blízkému člověku, navíc v tak smutné situaci, je to o to horší. Taťka se určitě také vylekal, pak se bude obávat sám někam chodit. Je vidět, že ani parkoviště u obchodních řetězců nejsou bezpečná. U nás jsem zažila, že při vykládání nákupu z vozíku, obchází různá individua a když vidí, že dáváš pozor, sami žadoní o peníze. Pak je nebezpečí, že ti vezme celou peněženku, no je to obraz doby. Nic radostného. Měj se pěkně. ☺

      Vymazat
  6. To je děs. Minimální trestni odpovědnost mají, tak bych jim napařila nějaké veřejně prospěšné práce, na dlouhou dobu. A záznam do trestního rejstříku! Bez milosti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám na to podobný názor jako ty. Jenže skutečnost bývá jiná, vždyť jsou to "děti".

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...