Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 15. března 2021

Vídeňský řízek (s jogurtem)

 

Podle historiků gastronomie byl řízek známý už zhruba od 9. století. V původním italském trojobalu byla mouka, rozšlehané vejce a strouhanka smíchaná se strouhaným parmezánem.

Důležité je vždy kvalitní maso, ale i to, na čem řízky smažíme. Populární je teď takzvané přepuštěné máslo – ghí, které se nepřipaluje a dodá jídlu zajímavou chuť.

Budete potřebovat:

  • 8 plátků kuřecích prsíček
  • 4 stroužky česneku
  • 2  vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • pikantní grilovací koření
  • pepř a sůl

Postup:

  1. Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
  2. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a pikantního grilovacího koření.
  3. Pak maso vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici.
  4. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme. Řízky jsou velmi křehké.

Tip: Do receptu se může použít i vepřová kýta, která je po této jogurtové úpravě parádně šťavnatá. (Recept Apetýtu)

4 komentáře:

  1. Řízky nikdy nezklamou, zrovna v neděli byly k obědu. Tu marinádu určitě vyzkouším, je to hodně lákavé. Díky za tip. Zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, komu nevadí smažené věci, občas se řízek hodí. ☺

      Vymazat
  2. Marinádu znám a řízkem nikdy nepohtdnu ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně mám nejradši kuřecí řízek, přítel má rád řízky naruby. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...