Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 8. dubna 2021

Waterloo - ABBA slaví 47. výročí

 

Dnešní hudební okénko nebudu věnovat jednomu člověku, ale rovnou čtyřem. Dvěma mužům a dvěma ženám, kteří dohromady tvoří švédskou skupinu ABBA - Agnetha Björn Benny Anni-Frid.

Právě 6. dubna  tato čtveřice slaví 47. výročí od chvíle, kdy zvítězila v anglickém Brightonu na Velké ceně Eurovize. Tehdy tam na sebe poprvé výrazně upozornila písní Waterloo, a i díky ní se kapela stala slavná po celém světě.

Björn Ulvaeus: Zbohatl jsem z muzikálu Mamma Mia! 

Jako první Švédové dobyli hitparády v Británii, USA, v Kanadě, Irsku, v Jižní Africe, Austrálii, na Novém Zélandě. Ostatně ABBA byla jednou z mála světových kapel, jejíž desky vyšly i v totalitním Československu. Nic z toho všeho by se ovšem nestalo, kdyby nezazářili jako největší hvězdy na Eurovizi 6. dubna 1974.

V hlavním městě Švédska Stockholmu bylo v roce 2013 otevřeno muzeum věnované legendární švédské skupině ABBA. 

Mezi exponáty je mimo jiné mnoho kostýmů, které známá čtveřice v době své největší slávy v 70. letech nosila. A můžete si se skupinou ABBA i zatancovat - vedle vás budou zpívat jako 3D hologramy.

Věděli jste, že ABBA byl také název jedné švédské firmy na rybí konzervy, která si svůj název zaregistrovala už v roce 1906? V roce 1973 souhlasila s tím, aby hudební skupina nesla její jméno. 

Videa Youtube

Více ZDE


autoři: Jan Kovařík, Monika Valentová

10 komentářů:

  1. ABBA má krásné písně,jednu dobu jsem jimi žila.Ale občas si pustím i teď nějakou jejich desku.Je neskutečné,co jich prodali.Film Mamma Mia jsem viděla,dávali ho i nedávno v telce.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to jedni z nejúspěšnějších Švédů, jejich hudba oslovila milióny lidí a vstoupili do dějin hudby. Zdravím, Jitko. ☺

      Vymazat
  2. Hani, ABBA to je moc pozitivní muzika. V dětství brácha nahrával jejich písničky na magnetofon B 55 a společně jsme je rádi poslouchali. Film Mamma Mia jsem viděla, mám ráda Meryl Streep a líbil se mi ten řecký ostrov, kde to natáčeli. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, výstižně jsi to napsala, právě Mamma Mia je zase připomněla pro nové generace. Je to výborná muzika. Také zdravím. ☺

      Vymazat
  3. Anonymní09.04.21 0:24

    ABBA,kdo by je neznal. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  4. ABBA, to je nadčasová a nestárnoucí klasika. Mám jejich písničky ráda. I oba díly muzikálu Mamma Mia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jak píšeš, Reni, je neuvěřitelných těch 47 let! Mám i jejich desku, to je dnes už klasika. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...