Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 11. května 2021

Příběhy slavných značek: Elite

Ze skromných poměrů vyrostl punčochářský gigant.

S nadsázkou by se dalo říci, že počátky punčochářského průmyslu v České republice stojí na páru upletených punčoch ve Varnsdorfu. Pletla je Maria Worm, byl o ně zájem a tak ji její muž, Julius Kunert, podpořil.

Zboží Marie Worm šlo dobře na odbyt, a tak si v roce 1907 koupila další stávek a zaregistrovala svou živnost na okresním hejtmanství v České Lípě. Julius Kunert při tom svou ženu finančně podpořil. V roce 1920 v sousedním městě Großschönau založil firmu Julius Kunert – „Strickerei und Krawattenfabrik“. Chtěl se tím vyhnout celním poplatkům, protože se chystal převážnou část svých výrobků prodávat na německé straně hranic. A právě v tomto bodě můžeme hledat počátek budoucího Kunertova impéria.

Kunertovo impérium

S příchodem světové hospodářské krize se ale situace na zahraničních trzích změnila a Kunert se podle toho musel zařídit. Závod v Großschönau zrušil a založil firmu novou, tentokrát ve Varnsdorfu. Tu ale zakrátko přenechal svému společníkovi a do třetice založil další firmu. Tak 23. května 1924 vznikla firma „J. Kunert a synové, továrny jemných punčoch, Varnsdorf“, nebo chcete-li „J. Kunert & Söhne, Wirkwarenfabriken, Warnsdorf“.

 
Historie firmy ELITE a.s.  začala v roce 1924 podnikem J. Kunert a synové.

varnsdorf_1934 

První provozní budovu  postavili v ulici Klostermannova roku 1924. Protože bylo jejich podnikání úspěšné, mohli již v roce 1928 postavit první výškovou budovu (č.2) na ul. Bratislavská. V následujících letech pak došlo k odkoupení továrního objektu fy Stolle na ul. Východní a r. 1929 byla na jeho pozemcích zahájena výstavba hlavního areálu firmy.

Julius Kunert uměl pružně reagovat na novinky v punčochářském průmyslu. (foto Elite a.s.)
Historie punčochářského průmyslu se v Česku začala psát počátkem minulého století.(foto Elite a. s.)

Julius Kunert senior se stal ředitelem společnosti. Jeho syn Heinrich měl na starosti výrobu, druhý syn, Julius junior, pak zajišťoval obchodní stránku firmy.

Začínali s osmnácti zaměstnanci, kteří vyrobili tři stovky párů punčoch denně, po pěti letech už u Kunertů pracovalo na osm stovek lidí a produkce stoupla na patnáct tisíc párů za den.

Odvaha v nových materiálech

 Kunertovy závody v 30. letech minulého století

Kunert uměl pružně reagovat na novinky v punčochářském průmyslu. Ve svých laboratořích vyvíjel technologické postupy výroby a způsoby zpracování nových materiálů. A tak firma jako první začala vyrábět punčochy z umělého hedvábí Bemberg.

 Závody ELITE po 2. světové válce

Kolekce punčochového zboží s vysokou kvalitou a velmi příznivou cenou nesla název Elite. Základ úspěchu spočíval v úzké specializaci v sortimentu výrobků. Řadu let firma vyráběla svůj standardní druh, sice ve stále větších sériích, ale jen ve třech velikostech a sedmi barvách.

Kolekce punčochového zboží s vysokou kvalitou a nízkou cenou nesla název Elite. (foto Elite a. s.)

Spolupráce s Baťou
Punčochy Elite se prodávaly také v síti obchodů Baťa. (foto Elite a. s.)

Dalším prozíravým, dnes bychom řekli marketingovým krokem, bylo navázání spolupráce s firmou Baťa. Kunertovy výrobky se prodávaly v síti obchodů obuvnického krále pod reklamním sloganem ,,K Batově obuvi patří Kunertovy punčochy‘‘

Když v době světové hospodářské krize razantně poklesla kupní síla domácího obyvatelstva, začala firma hledat odbyt na zahraničních trzích.

Svůj export orientovala především na Anglii a severské státy, dokonce založila pobočku v norském Oslu.

V Londýně si solidní odbytovou základnu zajistila tím, že navázala úzké obchodní spojení s firmou Marks and Spencer. A vyvážela své zboží i za oceán. Julius Kunert senior se brzy mohl honosit titulem ,,největší evropský výrobce punčoch‘‘. Výrobu punčochového zboží na čas omezily události 2. světové války. Část výrobní kapacity byla převedena na válečnou výrobu, na které pracovali převážně váleční zajatci a totálně nasazení (celkem okolo 500 osob). Bratři Kunertové pak připravují rozšíření výroby punčochového zboží po skončení válečného konfliktu. Nakupují nové kotony, připravují projekty pro stavbu další výrobní budovy určené pro provoz na zušlechťování umělé příze. Přišel však konec války a s ním i konec firmy Kunert ve Varnsdorfu.

29. 8. 1945 byla firma J. Kunert a synové dána pod národní správu. Její název pak byl „J. Kunert a synové, národní správa“. Prvním (prozatímním) národním správcem byl jmenován Dr. Andělín König z Prahy. Ještě téhož roku, dne 24.10. pak byla tato firma znárodněna. Prvním ředitelem byl jmenován Vladimír Matulík, hlavním inženýrem pak Josef Zmatlík. Téměř všichni zaměstnanci firmy byli německé národnosti a většina z nich byla zařazena do odsunu. V závodě však zůstalo veškeré strojní vybavení, včetně ještě zakonzervovaných nových kotonů. Znovu rozběhnout výrobu ale bylo právě pro nedostatek odborných zaměstnanců velice obtížné. Velkou posilou proto byl příchod 120 odborníků z punčocháren firmy Baťa ve Zlíně a celé jedné třídy absolventů Baťova učiliště v Třebíči. Na konci roku 1945 pak pracuje ve varnsdorfském závodě již 2 769 zaměstnanců.

Vyhláškou MP ČSR č. 126/1947 z 10.11.1947 byl podnik přejmenován na ELITE, sdružené továrny punčoch, národní podnik, Varnsdorf. Pod ELITE bylo k tomuto datu začleněno na 12 znárodněných firem, vesměs ze západních a severních oblastí republiky. Další 3 podniky byly do ELITE včleněny po únoru 1948. Tím byla, s výjimkou 150 kotonů u firmy Baťa (z celkového počtu cca 1 000 strojů v celé ČSR) veškerá výrobní kapacita jemného punčochového zboží soustředěna do jedné firmy. 

Nebyla tedy takovým problémem poválečného období výroba (za rok 1947 se již vyrobilo 8,7 mil. párů kotonových punčoch), ale dostatečný přísun kvalitního materiálu a hlavně udržení poválečných odbytišť. Jistou výhodou byla možnost navázat na obchodní kontakty firmy J. Kunert a synové. Navíc výrobky se značkou ELITE byly stále v povědomí bývalých obchodních partnerů. Firma také využila dosud trvající výhody přímého obchodu se zahraničím. Povedlo se jí navázat dobré vztahy s renomovaným výrobcem kvalitní příze a vybudovat novou síť svých obchodních zástupců. 

Dalším úspěchem byl vývoj a následná výroba punčoch z PERLONU. Daleko dříve, než byl chemický průmysl v Evropě schopen dát tento materiál na trh ve větším množství, dokázali pracovníci podnikové laboratoře vyřešit způsob zpracování válečných zásob „padákového hedvábí“ na punčochové výrobky a to včetně barvení a úpravářských procesů.

Dne 10. listopadu 1947 vzniká „ELITE, sdružené továrny punčoch, národní podnik“.

V závodě 2 – Krásná Lípa pak byla zahájena výroba tzv. vrchního ošacení (pánské a dámské pulovry, halenky a polokošile z jemné příze). Tím se rozšířil výrobní sortiment firmy o další, na trhu velmi žádaný druh ošacení. Již v roce 1957 bylo do obchodů dodáno na 40 tis. ks výrobků tohoto druhu.

Doslova revoluční převrat do výroby punčochového zboží přinesl nový materiál – polyamid a ruku v ruce s ním i nová technologie pletení. Byly zakoupeny nové, jedno systémové okrouhlé pletací stroje, na nichž byla započata výroba bezešvých punčoch. V roce 1958 se vyrobilo prvních 593 tis. párů. Tento rok také došlo ke změně názvu firmy na ELITE, výroba punčoch, národní podnik, Varnsdorf.

Dalším druhem výrobků, o který podnik rozšířil r. 1963 svůj sortiment, bylo dámské spodní prádlo. V prvním roce po jeho zavedení do výroby bylo na náš trh dodáno 42 tis. ks tohoto zboží.

Významnou událostí pak byla i likvidace punčochové výroby v n.p. Svit (bývalá firma Baťa) ve Zlíně. Tím se stává n.p. ELITE monopolním výrobcem punčochového zboží v Československu. V této době je v ELITE zaměstnáno na 4 000 zaměstnanců.

Zvratem ve výrobě byl rok 1966, kdy spolu s módou minisukní přichází na svět jemné punčochové kalhoty. ELITE reaguje zavedením jejich hromadné výroby. V roce 1985 jsou instalovány pletací stroje řízené mikroprocesory. Roku 1989 byl národní podnik ELITE zrušen a na jeho místě vznikl ELITE, státní podnik, Varnsdorf.

Současně s tím byl delimitován závod 03 – Chrudim, z něhož byla vytvořena EVONA, a.s., Chrudim. Poslední velká změna pak proběhla k 1.1.1994. K tomuto datu byla ze státního podniku vytvořena ELITE, akciová společnost, Varnsdorf.

Zároveň, v rámci tzv. velké privatizace, byl majetek závodu 2 – Krásná Lípa privatizován firmou NOVIA, s.r.o., Krásná Lípa.

K 1. lednu 1994 byl ze státního podniku vytvořena ELITE a.s. 


Současná akciová společnost ELITE disponuje kvalitní propracovanou technologií a moderním zařízením umožňujícím flexibilně reagovat na poptávku trhu. ELITE a.s. produkuje celý sortiment jemného punčochového zboží – punčochové kalhoty, punčochy, podkolenky, ponožky a ťapky. Společnost bedlivě sleduje módní trendy a spolupracuje s předními českými módními návrháři na vývoji nových výrobků.

                                  vyroba

 šicí dílna II

Bývalá textilka je už přes 20 let prázdná (foto J. Jelínek, Český rozhlas)
autoři: Jitka Škápíková, Magdalena Šorelová

Zdroj: Elite.cz

6 komentářů:

  1. Historie tohoto podniku je pro bývalé zaměstnance nezapomenutelná a dokázala se prosazovat i v zahraničí. Dnes je řada takových zaběhnutých podniků zlikvidována, a budovy zbořeny. Zboží se raději nakupuje ze zahraničí, někdy i s menší kvalitou. Článek je moc hezky rozpracován, a taková historie by se neměla opomíjet.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, Mirku, za pochvalu článku ☺. Je pravda, že mnohé podniky u nás jsou už minulostí a vstoupily do historie. U mnohých, o kterých píšu, je to smutné, ale tak jak píšeš, levný dovoz např. z Číny, mnohé změnil. Někdy je to smutný pohled na budovy, které zatím stojí a připomínají naše podniky.

    OdpovědětVymazat
  3. Veľká škoda, že už fabrika nefunguje, mala výborné výrobky. Pre mňa je nepochopiteľné toto naše súčasné hospodárstvo, nič sa nám nevyplatí vyrábať, radšej všetko dovezieme cez celú zemeguľu, kvalita biedna, a my robíme len montáž autíčiek, smutné!
    Pááá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danka, ta původní fabrika nefunguje, ale ta výroba běží dál, je to v závěru článku. Myslím, že některé ty změny nepřijímáme s nadšením.

      Vymazat
  4. Hani, ráda jsem si přečetla Tvůj článek o historii Elite. Já si pamatuji, když jsem bydlela v Hradci ještě na opravnu punčoch. Dnes když uteče oko na punčoše,každý je vyhodí...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Leni, já myslím, že Elite je hlavně ženám blízké. Opravy punčoch byly, dnes je to nepředstavitelné, no řekni, kolik by taková oprava stála? Asi jako u budíků - stojí to víc, než nový budík. Také zdravím. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...