Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 23. června 2021

Pět receptů vonících jahodami

 

Jahody červenají, třeba se vám na zahrádce urodily nebo si je koupíte. Syrové samozřejmě jezte jen tehdy, nemáte-li alergii na jahody. Vykouzlit se z tohoto sladkého ovoce dají s trochou práce velké dobroty. Můžete vyzkoušet některý z receptů.

1. Větrníky s jahodami


Odpalované těsto bývá pro mnoho začínajících kuchařek strašákem, podobně jako kynuté těsto. Vyzkoušejte větrníky podle receptu a přesvědčte se, že příprava není tak složitá.

Suroviny:
200 g hladké mouky
100 g másla
4 vejce
špetka soli
Náplň:
300 ml mléka
100 g cukru krupice
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
100 g másla
asi 200 g jahod

Do kastrůlku nalijeme asi 250 ml vody, přidáme máslo, sůl a přivedeme k varu. Přisypeme mouku, snížíme teplotu a mícháme, těsto bude lepit, ale vařečkou ho nadzvedáváme a mícháme tak, aby se přestalo lepit. Nakonec vmícháme vejce.

Cukrářským sáčkem nastříkáme na vymaštěný plech větrníky a pečeme asi na 200°C, až se nafouknou a zrůžoví. Po vyndání z trouby propíchneme nožem, aby mohla unikat pára. Vychladlé větrníky rozkrojíme.

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém. Přetáhneme potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup. Po vychladnutí přidáme máslo. Krémem naplníme cukrářský sáček, nastříkáme na spodní část větrníku, poklademe nakrájenými jahodami a přiklopíme.   

2. Jahodová zmrzlina

V horkých letních dnech osvěží zmrzlina. Můžete si ji z několika surovin připravit sami doma a nebudete potřebovat ani zmrzlinovač.

Suroviny:
300 g čerstvých jahod
130 g cukru krupice
1 lžíce citrónové šťávy
150 ml smetany
50 ml mléka

Jahody rozmixujeme, přidáme ostatní přísady a zamícháme. Pokud máme výrobník zmrzliny, vše nalijeme do výrobníku a zamrazíme. Pokud ne nalijeme do umělohmotné misky a dáme do mrazáku asi na tři hodiny a občas zamícháme, aby se netvořily krystaly ledu.

3. Jahodová roláda

 

Lehká jako obláček, plněná šlehačkou a jahodami. Skvělá tečka za dobrým obědem.

Suroviny:
5 vajec
1 vanilkový cukr
120 g polohrubá mouka
3 lžíce teplé vody
Na náplň:
250 g jahod
400 ml smetany na šlehání
3 lžíce moučkového cukru

Vyšleháme bílky se špetkou soli, mezitím utřeme žloutky s oběma cukry do světlé pěny. Přidáme olej a teplou vodu, přisypeme po částech mouku a opatrně zamícháme.

Vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Ještě horkou roládu přesuneme i s pečícím papírem na vlhkou utěrku a svineme, necháme vychladnout.

Připravíme si krém: smetanu vyšleháme s cukrem dotuha, přidáme nadrobno pokrájené jahody. Roládu rozvineme, potřeme krémem a srolujeme. Před podáváním pocukrujeme.

4. Letní jahodový nápoj

 

Jahodový koktejl připravíte za pár minut. Přidat můžete i další ovoce, skvěle bude chutnat s malinami, nebo když přidáte kousek banánu.

Suroviny:
2 hrníčky jahod nebo 5 lžic jahodové marmelády
750 ml mléka
1 lžička citrónové šťávy
2 lžíce medu

Jahody rozmixujeme v mléce, přidáme citrónovou šťávu a med. Necháme v chladničce vychladit a podáváme.

5. Pavlova

 

Suroviny:
4 bílky
200 g jemného cukru krupice
lžička kukuřičného škrobu
lžička bílého vinného octa
500 ml smetany
ovoce (jahody, maliny)

Troubu předehřejeme na 175°C. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, po částech do něj přisypáváme cukr a škrob, nakonec přilijeme ocet. Na plech vyložený pečícím papírem lžícemi tvoříme kupičky, které uprostřed prohloubíme, aby v nich lépe držela šlehačka. (Můžeme taky udělat jednu velkou pusinku a Pavlovu podávat jako dort).

Vložíme do spodní části trouby a teplotu ihned snížíme na 100°C a pečeme asi hodinu a půl. To pečení je dlouhé, já vím. Po upečení necháme pusinky vychladnout, zdobíme šlehačkou a ovocem a ihned podáváme.

zdroj: rozhlas.cz, foto Pixabay

20 komentářů:

  1. Hani,
    mňam, všetko by som ochutnala, skvelé recepty :-) milujem jahody.
    Pekné leto,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Adi, jahody a jejich chuť má rád asi každý, kromě alergiků. Také přeji pěkné léto. ☺

      Vymazat
  2. Super recepty Hani. Některé určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  3. Hani, ty mi ale děláš chutě! Nadchla jsem se pro tvůj první recept a určitě ho co nejdříve vyzkouším. Jahody mám ráda ve všech podobách. Měj se pěkně. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, myslím, že Tobě odpalované těsto dělat problém nebude, tak přeji, aby se to povedlo a byla jsi spokojená.
      Měj se hezky ☺.

      Vymazat
  4. Hanko,jahody mám nejraději jen tak. Pokud budou ještě v pátek,slíbila jsem manželovi tvarohové knedlíky a navrch čerstvé rozmačkané jahody. Těsto pouze tvaroh,vejce,strouhanka a tuším i trocha mouky a krupice. Už jsem je dlouho nedělala,musím nahlédnout do receptů. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jahody "jen tak" chutnají, ale já si to musím hlídat, od dětství mám alergii, tak jen pár kousků a pozoruji, co to udělá. Ty knedlíky jsou určitě výborné, to si pochutnáte - dobrou chuť! ☺

      Vymazat
  5. Hani, já miluju jahody ve všech podobách a dělám z nich všechno možné, abychom si jejich krátkou sezónu co nejvíc užili. Kupuju je jen v létě, české z nedaleké jahodové farmy.Tvoje recepty jsou prima, ochutnala bych všechno. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, viděla jsem na blogu, co vyrábíš a tak nepochybuji. Jestli máte možnost nakoupit z farmy, to je výborné!
      Děkuji a zdravím ☺.

      Vymazat
  6. Hani, děkuji za báječné recepty. 🍎 Před chvílí jsem dorazila ze zahrady s mísou jahod a přemýšlela, co z nich udělat. Muž hlásil, že by si dal ovocné knedlíky, ale předminulý týden jsme měli meruňkové, tak abych mu nezadělala na diabetes.
    Měj hezké a pohodové dny.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů, vy máte svoje jahody, ze zahrady musejí být skvělé! Ovocné knedlíky jsou dobrá volba, ale my nějak doma sladké obědy neděláme. Tak třeba pohár se šlehačkou by šel, ne?
      Měj hezké jahodové dny. ☺

      Vymazat
  7. Jahody mám ráda, chystám se na knedlíky z tvarohového těsta, mňam 😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knedlíky z tvarohového těsta jsou výborné, to je přímo moučník. Mňam ☺

      Vymazat
  8. Hani,samé dobroty.Jahody se prodávají na každém rohu.Už jsem pár dobrot doma dělala a hlavně zmrzlinu,stejnou,jako máš v receptu.Udělám určitě i další dobroty.Jahody máme rádi.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, že jahody prodávají, teď to dozrává, tak je třeba toho využít. Ať vám chutnají! Dobrou chuť. ☺

      Vymazat
  9. Haničko, jahody miluji a nikdy jich není dost 😀!
    Samé dobroty! Ještě moc ráda dělám nepečený dort ze zskysané smetany a tiramisu.
    Měj krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, jahody jsou lákavým ovocem. Nepečené dorty také občas dělám, je to celkem jednoduchá příprava a chutnají výborně.
      Přeji příjemně prožitý den. ☺

      Vymazat
  10. Ajaj,tak rto ještě asi vyběhnu před dům do truhlíčků na pár jahůdek.Takovou jsem na ně dostala chuť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tak jestli máte na záhonku zralé jahůdky, můžeš i v neděli něco zobnout nebo nějakou dobrotu připravit. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...