Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 8. června 2021

Příběhy slavných značek: Laktos

 

Laktos: Od puten s mlékem přes první ovocný jogurt až k nostalgické vzpomínce na polárku v mléčném baru

Značku Laktos si dala zaregistrovat Obchodní společnost mlékařských družstev už v roce 1936. Její kořeny jsou ale mnohem starší a doprovází ji historie řady pražských mlékáren, které položily základy národnímu podniku Laktos. A že jich bylo!

První pražská mlékárna vznikla v roce 1872 na velkostatku Karla Kirschnera. Jmenovala se Parní mlékárna správy statku Radlice.

Karl Kirschner byl majitelem statku v Lochkově a nájemcem velkostatku Johanna Adolfa knížete Schwarzenberka. Od správy schwarzenberského panství koupil budovu statku v Radlicích a přestavěl ji na soukromou mlékárnu.

Radlická mlékárna v r. 1923 (klikněte na fotografie pro zvětšení)

Napřed zpracovával mléko ze svých dvorů, pak přibral i mimopražské statky a začal dodávat mléko po Praze a přilehlých obcích. A tak se stalo, že kapacita mlékárny brzy přestala stíhat poptávku.

Pomáhali koně

Jeho syn Karl Otto, který převzal otcovo podnikání, proto nechal na samém konci 19. století vybudovat nový mlékárenský objekt. Nikoliv už v Radlicích, ale na okraji tehdy ještě samostatného Smíchova v tehdejší Zbraslavské, dnešní Nádražní ulici naproti vlakovému nádraží.

Mléko se vozilo do Prahy vlakem, ručně se konve přeložily na povozy a převážely přes ulici do mlékárny. Pomáhali koně, kteří byli ustájeni přímo v prostorách mlékárny. Zůstali až do roku 1953!

Kotlové vozy na mléko

Největšímu odbytu se mlékárna těšila ve 30. letech minulého století. Tehdy byl totiž přijat zákon o povinné pasteraci mléka. V důsledku toho ale musela svou činnost ukončit řada malých, nedostatečně vybavených mlékáren. U Kirschnerů ovšem nové moderní technologie měli.


A zrodil se ovocný jogurt!

V roce 1933 přišla mlékárna s velkou novinkou, takřka světovou – začala vyrábět ovocné jogurty! Vzniklo to trochu jako znouzectnost. Bílé jogurty plněné do skleniček s netěsnými uzávěry se totiž rády kazily, nevydržely déle než tři dny. Vrstvička ovocného džemu s jahodovou či meruňkovou příchutí nahoře měla omezit kyselost jogurtu a zamezit vzniku plísní.

Ovocný jogurt byl uveden na trh pod názvem Jovo. Mlékárna si ho nechala patentovat a jeho licenci koupily další mlékárny v Československu – bylo jich na sto dvacet. Licenci zakoupily i podniky v patnácti zemích Evropy.

Sklenice od jogurtu Jovo

Po zavedení pasterace, když už plísně na povrchu jogurtů hrozit přestaly, se začala džemová vrstva dávat na dno jogurtových sklenic – vypadalo to lépe, protože barevný džem nestékal dolů po stěnách. Jovo se vyrábělo do roku 1962, potom jej nahradily jogurty plněné do plastových kelímků.

Koncern Laktos

Po znárodnění se závod stal součástí národního podniku Pražské mlékárny a později koncernu Laktos. K němu mlékárna patřila až do roku 1989.

Jedna z nejstarších mlékáren u nás, ze všech největší a úspěšná přes sto dvacet let, vyráběla máslo, smetanu, sýry, jogurty a tvaroh. Přežila dvě světové války, velkou hospodářskou krizi, znárodnění i cestu k socialismu. Nakonec ji takřka ze dne na den pohřbila takzvaná „neviditelná ruka trhu“. Roku 1992 byla výroba zastavena.

Vost Laktos a.s., což  je úspěšný obchodní subjekt, který navázal na tradici z r. 1936. Zabývá se zahraničním obchodem, výrobou a distribucí mléčných výrobků do velkoobchodních i maloobchodních sítí, a to jak v rámci Evropy, tak i na trzích v Asii a Jižní Americe. Svým klientům nabízí mléčné výrobky nejvyšší kvality.

Firma Laktos, a.s. je také vlastníkem úspěšných značek, které jsou na českém trhu již několik desítek let, a proto stále si zachovávají svoji popularitu a poptávku (např. Smetánek, Jovokoktejl, Imperiál, Radlík či Laktosan).

Společnost Laktos, a.s. disponuje dvěma výrobními závody v Krásné Hoře nad Vltavou, okres Příbram. Jeden z nich se nachází na náměstí obce (č.p. 125) a je zaměřen zejména na výrobu tavených a čerstvých sýrů, smetanových krémů a specialit. Výrobní závod prošel v roce 2018 rekonstrukcí, přičemž byla pořízena moderní zařízení na výrobu tavených a termizovaných mlékárenských výrobků.

Druhý výrobní závod se nachází na okraji obce v blízkosti zemědělského družstva (č.p.279) a je rozdělen na dvě výrobní části. V jedné z nich se nachází porcovna sýrů, kde se vyrábí především plátky, bločky a strouhané sýry. Tato část byla vybudována v roce 2017. Druhou výrobní část tvoří mlékárna, která byla otevřena na začátku roku 2018. Zde se vyrábí zejména Allami – sýr na grilování typu Halloumi. Jedná se o unikátní produkt na trhu s mléčnými výrobky. Nadstandartní kvalita výrobku je dána technologií výroby, která je jediná v České republice, a značným podílem ruční práce.

autoři: Jitka Škápíková, Magdalena Šorelová, zdroj Laktos, a. s.

13 komentářů:

  1. Já s nostalgií vzpomínám na jogurty ve sklenici.Ty s jahodovým džemem byly mé oblíbené. Dodnes jím jogurty převážně jahodové. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, tyto jogurty byly asi nejlepší. Někdy je možno koupit jogurty v malých skleničkách v Globusu, ale nevím, jestli to dělá Laktos. Jsou dražší, ale výborné. ☺

      Vymazat
  2. Hezky napsané a sdílím názor se Zdenkou..jogurty ve sklenici s papírovým víčkem a skleničky byly vratné...tak že se vlastně šetřila i příroda. Stál tehdy 1,30 Kč. Ještě si mnohé ceny z té doby pamatuji, protože jsem jako dítě chodila nakupovat. Je fakt, že zase byly jiné platy...kolem pěti až šesti stovek měsíčně ti lepší a kolem 300 Kč brali ty hůře placené profese. Byla jiná doba, jiné hodnoty a padesátá léta...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Děkuji, Jari. Máš dobré vzpomínky a věřím, že to tak bylo. Já vzpomínám na krém v kelímku, u nás se říkalo Ostraváček, ale v Čechách to byl Pacholík. Možná byl s vanilkovou příchutí, tehdy jsem to neřešila, ale chutnal mi ☺. Tak i vzpomínka na babičku, ona to kupovala. ☺

      Vymazat
  3. Další známá značka.Mléčné výrobky mám ráda,ale jogurty moc nejím.Poslední asi v dětství ty ve sklenici.Teď už mi tak nechutnají.
    Děkuji za zajímavý článek.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Jituš, ono to nejsou jen jogurty, mají široký sortiment. Já to mám takové nárazové, je období, kdy to kupuji a pak mám přestávku, že mi to nechutná.
      Díky a měj také hezký den. ☺

      Vymazat
  4. Děkuji, Haničko! Přinutila si mě k zamyšlení, kolik letitých firem přežilo i budování socializmu a pak se zprivatizovaly, rozprodaly (a nebojím se napsat i rozkradly) a zanikly.Škoda, dobrá značka se přece buduje spoustu let.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc Ti děkuji! Máš plnou pravdu, já sama jsem překvapená, kolik dobrých značek máme nebo jsme měli, na tak malý stát to ukazuje, jak naši podnikatelé byli šikovní. Také je mi smutno kolikrát z toho, když pak vidím, jak to zaniklo nebo je prodáno do zahraničí. Těch našich značek tady bude ještě dost.
      Také přeji hezký den, Heli, ☺.

      Vymazat
  5. Úplně jsem se vrátila do dětství,milovala jsem jogurt ve skleničce,dnes teda už ho nejím,prostě my nechutná a pitíčko jsem měla ráda v kelímku,když jsme jeli k našim,tak jsme si ho vždycky kupovali na cestu a k tomu krásnou a chutnou hvězdičkovou housku,to jediné tedy piji,ale už ve flaštičce . Měli jsme moc dobré výrobky a někde ještě drží tradice,ale to, co se prodalo a prokradlo to už stojí za prd, i když výroba jede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tak jsem Ti článkem připomněla dětství a věřím, že to jsou krásné vzpomínky. Naše výrobky byly kvalitní a dobré. V této rubrice si to, co píšeš, člověk často uvědomí.

      Vymazat
  6. Hani,jogurty ve skleničce mě moc chutnaly. Hani, tolik známých firem tu bylo a není...Jen u nás v Kostelci byla zámkárna FAB, pobočka vánočních ozdob ze Dvora Králové, mlékárna,výrobna lahůdek, pobočka Stuhy...Nic z toho už není. Díky za článek. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ty jogurty ve skleničkách vzpomíná dost lidí. Někdy se dají koupit v Globusu, ale nevím, který výrobce je dělá. S těmi firmami máš pravdu, ale ruka trhu zapracovala a dost značek bylo prodáno, některé se možná v konkurenci neudržely. Myslím, že tak je to po celé republice.
      Měj se hezky. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...