Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 12. srpna 2021

Jak na správné napětí horní i spodní nitě u šicího stroje

Když se při šití smyčkuje vrchní nebo spodní nit, kolikrát jsou to nervy. To mi snad potvrdí každá švadlena. Může za to nesprávné seřízení napětí horní i spodní nitě u šicího stroje. 

Při zakoupení šicího stroje by měl být přiložen v krabici český návod. V návodu naleznete užitečné informace a je dobré si ho pozorně přečíst už před tím, než začnete šít. Každý šicí stroj se totiž něčím liší a obsluha nemusí být stejná jako u jiného šicího stroje, který znáte. Pokud návod z nějakých příčin nemáte, dá se najít na internetu.
Různé materiály, druhy i síly nití vyžadují nastavení odlišného napětí. Vždy, když se chystáte něco šít, musíte kvalitu stehů odzkoušet na vzorečku vybrané látky (i s použitím vybraných nití) a nastavení napětí případně seřídit. 

Když se při šití smyčkuje nit, chyba nemusí být v šicím stroji, ale jen v chybně seřízeném napětí horní či spodní nitě.

Tady je rychlý návod:

1. Chci šít, vezmu si zbytek látky a vyberu vhodné nitě.
2. Nacívkovanou nit vložím do pouzdra a zkusím napětí spodní nitě.
3. Navléknu si nit a odšiji rovnosteh a klikatý nebo overlockový steh.
4. Když je výsledek dobrý, přistoupím k samotnému šití. Když ne, přistoupím k bodu 5.
5. Doladím napětí horní nitě voličem napětí.

Jak správně seřídit horní nit

Šicí stroj mívá už z výroby napětí nití ideálně nastavené, obvykle bývá horní napětí nastaveno na voliči na č. 4 (při tomto nastavení se počítá se standardními sílami nití i materiálu). Změna napětí horní niti je docela častým úkonem k dosažení dokonalého stehu při šití silnějších nebo naopak příliš tenkých materiálů. Před samotným šitím se doporučuje zkusit šít na kousku použité látky a napětí nití případně seřídit. Pokud se při šití tvoří smyčky na horní straně švu, znamená to, že je napětí horní nitě příliš velké (musíte na ovladači napětí horní nitě zvolit nižší číslo). Když se naopak smyčky dělají na spodní straně šité látky, je napětí horní nitě příliš malé (musíte na ovladači napětí horní nitě zvolit vyšší číslo).

Správné napětí nití vypadá takto:

Správné provázání nití

TIP: Navlékněte do stroje odlišnou barvu horní a spodní nitě – provázání bude lépe vidět.
Horní i spodní nit mají být provázány stejně, případně horní nit může být provázána o něco víc do spodní části vrstev látky (např. u šití knoflíkové dírky je to vysloveně žádoucí). Tato horní část je lícová.


Jak správně seřídit spodní nit

Napětí spodní niti se běžně nemění, ale pokud je to potřeba, tady je návod.  Správné napětí spodní nitě by mělo být nastaveno už z výroby. Ve většině návodů regulaci napětí spodní nitě ani nenajdete. Podle typu chapače vašeho stroje jsou jen dvě možnosti, jak to udělat.

1.    Stroje s vertikálním uložením cívky - to znamená:
- stroje s kyvným CB chapačem (např. šicí stroj Lucznik 512 Paulina nebo Lucznik 555 Laura)

Kyvný CV chapač šicího stroje

- stroje s vertikálním rotačním průmyslovým chapačem Pfaff Select 3.2 a Pfaff Select 4.2.

Průmyslový rotační chapač šicího stroje

U těchto strojů poznáte správné napětí spodní nitě tak, že vložíte cívku do cívkového pouzdra a nit správně provlečete. Pak uchopíte konec nitě (podobně jako u joja) a cívkové pouzdro spustíte dolů. Nit by se měla „vysunout“ v délce asi 10 cm, respektive cívkové pouzdro by mělo po niti mírně sklouznout dolů. Podle toho, jestli se nit nadměrně z cívkového pouzdra odmotává nebo naopak jde těžko potáhnout, musíme napětí spodní niti regulovat. U těchto strojů zmenšujeme nebo zvětšujeme napětí spodní nitě pomocí malého šroubku na cívkovém pouzdře.

Správné navinutí nitě v cívkovém pouzdře kyvného chapače

Podívejte se také na video:



2. Stroje s horizontálním uložením cívky -  to znamená stroje s horizontálním rotačním chapačem (např. šicí stroj Lucznik 2060 Helena, Lucznik 2070 Malwina, Juki HZL - DX 7, ...)
U těchto strojů zmenšujeme nebo zvětšujeme napětí spodní nitě opět pomocí malého šroubku, který vypadá takto:

Cívkové pouzdro pro rotační chapač

Správné navinutí nitě v cívkovém pouzdře rotačního chapače

a) Ke šroubku je přístup otvorem z čelní strany stroje po odsunutí schránky s příslušenstvím.

Čelní přístup k cívkovému pouzdru rotačního chapače

b) Když stroj nemá čelní otvor, ke šroubku se dostanete z horní strany po odšroubování stehové desky. (Postupujte podle návodu ke svému šicímu stroji!)

Horní přístup k cívkovému pouzdru rotačního chapače

U strojů s rotačním chapačem nelze poznat správné napětí spodní nitě. Musíte se řídit citem, aby tah nitě nebyl ani moc malý ani moc velký.

Upozornění: Buďte při utahování i povolování šroubku opatrní, otáčejte jen o čtvrt až půl otočky - závity šroubku se snadno strhají a je potom nutné zakoupit celé cívkové pouzdro nové. 
 

zdroj: ráj šití

8 komentářů:

  1. Velmi užitečné informace, Hani. Díky za ně,to se může kdykoliv hodit. Už jsem si se strojem díky informaci na internetu jednou pomohla a nemusela jsem za opravářem.
    Přeji pěkný den i dny příští :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Alenko, já neskromně řeknu, že to také považuji za užitečné, proto to na blog zařazuji a další budou následovat. Opravář někdy není výhra - přítel dal stroj do opravy a je otázka, jestli tohle považuje za opravu. Argumentů má plno, ale člověk spokojen není.
      Měj i Ty příjemný zbytek týdne. ☺

      Vymazat
  2. Tohle se opravdu může hodit, skoro se modlím, aby můj stařeček stroj nic takového nepotřeboval...
    Haničko, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já také šiju na starém stroji po mamince a myslím, že šije lépe než dva roky starý stroj, co koupil přítel. Staré stroje hodně vydrží a je to poctivá práce. Tak uvidíš, že Tvůj "stařeček" toho zvládne ještě dost.
      Přeji Ti hezký pátek, když je toho 13. ☺

      Vymazat
  3. Hani, díky za článek. Takové info se hodí vždycky. Kdybych něco měla se svými stroji,šup k Haničce na blog... Hezký víkend. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Leni, tak jsem to zamýšlela - bude tady rubrika Šicí stroj stále a články tam budou přibývat. Kdo potřebuje, může pak nahlédnout.
      Tobě také přeji co nejlépe prožitý víkend. ☺

      Vymazat
  4. Hani,za tento příspěvek moc děkuji.Musím si ho uložit.Bojuji s tím pořád.Mám stroj už spousty let a nedávno jsem ho měla v opravě,protože jsem ho asi zavařila šitím roušek.Teď jsem ho musela opět odstavit se stejným problémem,nejde mi nařídit spodní a horní niť.Nakonec jsem si vypůjčila stroj od dcery,má ho asi dva roky a zatím vše perfektní.Zkusím nitě na svým stroji nastavit podle tvého návodu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, opravdu vím, co to je za problém a jak dovede potrápit. Jen je třeba si uvědomit, že tovární nastavení stroje úplně nového nevydrží navěky. Jde o to, jaké látky šijeme - jak jsou silné, jaké nitě používáme a podle toho bychom měli i jehly vybírat. Také je třeba, aby horní i spodní nit byla stejná - myslím stejné kvality. Já před šitím oděvu vždy odzkouším na odstřižku, nejlepší je mít stejnou látku a podle toho pak napětí upravuji.
      Přeji, aby se Ti to povedlo nastavit a stroj nezlobil. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...