Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 31. srpna 2021

Příběhy slavných značek: Tesla


Při slově Tesla se nám vybaví jednotka indukce magnetického pole a pak možná střídavý proud nebo vysokonapěťový transformátor, rádio či bezdrátové dálkové ovládání, případně vize bezdrátového přenosu energie. Ale skutečný život inženýra a vynálezce se neskládá z čekání na den, kdy náhle změní svět a poté již následuje jen sláva a bohatství. Když se blíže podíváme na střídavý proud, tak Nikola Tesla vyhrál svoji válku mezi rozvody stejnosměrného a střídavého proudu... 👍
Dnešní značku jsem znala od útlého dětství, aby ne, když strýc pracoval v Tesle Rožnov a tak se při návštěvách o tom často mluvilo. V té době jsem o tom nepřemýšlela a sama jsem toto jméno zaregistrovala víc, než v hodinách fyziky, při návštěvě Prahy, kde je ulice jeho jména a Tesla tam má také památník: 

Motivem pomníku je stylizovaný „výboj“, tedy elektrický výboj jako hybná síla a základní kámen Teslových vynálezů a jako nástroj jeho proslulých prezentací, kdy mu byly tehdejší veřejností přisuzovány až nadpřirozené schopnosti. Bronzový odlitek s nápisem NIKOLA TESLA 1856 – 1943, je zevnitř prosvícený, sloužící zároveň jako večerní podsvícení plastiky. Rozměry jsou 270 x 495 x 225 centimetrů. Autory pomníku Nikoly Tesly jsou akademický sochař Stefan Milko a ing. architekt Jiří Trojan.
 
Monopolní výrobce především televizí a rozhlasových přijímačů v bývalém Československu původně nesl jméno po chorvatském géniovi Nikolu Teslovi. Ten ale soudruhům začal v 60. letech vadit, proto vymysleli tuto „geniální“ zkratku – TEchnika SLAboproudá.

Kdo byl Nikola Tesla? 

Dovíte se o něm v audiu, ale uvedu aspoň základní informace. Na foto v r. 1893:

Nikola Tesla byl geniální vynálezce srbského původu. Byl průkopníkem na poli fyziky především v té době začínající elektrotechniky. Mimo jiné vynalezl indukční motor a objevil vícefázový střídavý proud, který přispěl k všeobecnému rozšíření elektřiny. Je po něm pojmenována jednotka magnetické indukce tesla. 

Mimo jiné studoval  filozofii na Pražské Karlově-Ferdinandově univerzitě a pobýval v letech 1936–1937 v tehdejším Československu. Možná i proto jsem objevila ulici Nikoly Tesly v pražských Dejvicích. 

Pamětní deska Nikola Tesly na domě Ve Smečkách 603/13 v Praze
 

Cílem Nikoly Tesly byl bezdrátový přenos elektřiny, tedy možnost napájet všechny spotřebiče bez použití vodičů. Pracoval na využití a zdokonalení principů, na nichž je založen např. rádiový přenos (včetně televize), automobilové zapalování, telefon, nebo výroba a přenos střídavého proudu.


Historie jednotlivých předchůdců Tesly, jak ji známe, je mnohem delší.

Elektra

Jeden z prvních elektrotechnických podniků, který vznikl na území tehdejšího Československa v lednu 1921, výhradně s českým kapitálem. Škála jeho výrobků sahala od žárovek, elektronek, radiopřijímačů, přístrojů pro vojenské účely až po rozhlasové a televizní vysílače. Později se stal majetkem koncernu Philips. Zhruba ve stejnou dobu začaly vznikat společnosti, které se zaměřovaly na oblast telefonního spojení.

Elektromechanický závod

Vznikl v květnu roku 1919 a šlo o akciovou společnost, která byla majetkem bratranců Prchalových. Ti se zaměřovali na výrobu součástek pro československou poštu, licenční výrobu anglických radiopřijímačů a telefonních přístrojů, vyvíjeli i výrobu vlastních zařízení. Po deseti letech vstoupili do společnosti koncernu Ericsson, a tak továrna dostává nový název: Prchal, Ericsson a spol.

Telegrafia

Ještě o pár měsíců mladší akciová společnost, která vznikla z iniciativy ministerstva pošt a Živnobanky. Šedesát procent akcií v ní vlastnil stát. Společnost v mateřském závodě v Roztokách u Prahy a v pobočkách ve Velešíně a v Jablonném nad Orlicí vyráběla telefony a telegrafy. Když dosavadní prostory přestaly stačit, firma se přesunula do nového areálu v Pardubicích a výrobu rozšířila o telefonní ústředny, reléová zařízení a také zajišťovala budování telefonní sítě. Dál přišly na řadu radiopřijímače, elektronkové zesilovače, rozhlasové ústředny, rentgeny...

Microphona

V dubnu 1926 založili bratři Antonín a Ludvík Knotkové v Praze na Letné podnik s názvem Microphona, Bratří Knotkové, tovární výroba a zařizování telefonů. Na počátku 30. let přesídlili do Strašnic, přibrali výrobu radiopřijímačů a změnili název firmy na Mikrofona, Bratří Knotkové, telefonní a radiotechnická továrna. A když už bylo i v novém areálu těsno, založila továrna pobočku ve Valašském Meziříčí, kde se vyráběly i potřeby pro sluchově postižené.

Elektrotechna

V roce 1930 byla založena akciová společnost pro slaboproudou techniku Elektrotechna Praha. Sídlila v Karlíně v areálu po elektrotechnickém závodě Františka Křižíka a od počátku byla úzce propojena s koncernem Siemens-Halske. Vyráběla telefony, telefonní ústředny a další slaboproudá zařízení včetně zabezpečovacích zařízení pro železnice.

Radio Zenit Přelouč

Za dalším předchůdcem Tesly se podíváme do Přelouče. Tam v roce 1921 založil místní rodák, soukromý podnikatel J. V. Myslík-Hyršovský malou továrničku. Její původní název zněl Radiozávody Přelouč – J. V. Myslík-Hyršovský a spol.. Vyráběl vojenskou spojovací techniku a kromě ní i krystalky a sluchátka. Brzy přibral společníka a změnil název na Radio Zenit Přelouč. Ovšem nedostatek financí majitele koncem 20. let přinutil firmu odprodat německému koncernu Siemens-Halske.

A byl tu nový název – Radiotechna. A protože se radiopřijímače rychle dostaly do módy, nový majitel rozšířil areál i výrobu. Zpočátku přebral výrobu německé firmy Telefunken a přizpůsoboval ji vkusu českého zákazníka. Časem začal vyrábět i své vlastní typy přijímačů, od těch obyčejných až po luxusní skříňové modely, a dokonce i radiogramofony.

Televizor Ametyst je stále funkční

 

V Tesle se vyráběly i luxusní hrací skříně 

Tímto přístrojem mnozí u nás začali sledovat televizní vysílání: Tesla 401A - první československý televizor 1953 

 

Orlík - jediný typ autorádia vyráběný v Tesle Přelouč

Radiopřijímač Tesla ve venkovském muzeu v obci Pořežany

 

Radiopřijímač Tesla

 

Tranzistor T59 vyráběný pro Tuzex

 

Příručka magnetofonu B 115 

Soukromé muzeum sběratele Petra Schejbala v Přelouči mapuje kompletní sortiment pardubické a přeloučské Tesly 

 

Od poloviny 30. let se montáží vysílačů dle dokumentace firmy Marconi začala zabývat Radioslavia a během války pak firma Mikrofona. Po 2. sv. válce se výrobou vysílačů zabýval i národní podnik Tesla (foto Národní technické muzeum Praha)

Kapesní rádio Tesla Zuzana

 

Československý 8bitový počítač Tesla PMD 85-1

 

Magnetofon Tesla Sonet duo 

zdroj: Č. rozhlas, Osobnosti.cz, drobnepamatky.cz

8 komentářů:

  1. Jé Hani dostala jsi mě do dětství a mládí, kdy nás značka Tesla provázela snad všude měli jsme tranzistorové rádio, hlavně můj taťka ho nosil i k práci na zahradě a maminka se vždycky rozčilovala, že mu to za zadkem pořád řve....hihi. První televizor jsem viděla u sousedů a my s manželem jsme měli kotoučový magnetofon B5, kam jsme si nahrávali první slovíčka našeho prvorozeného syna a samozřejmě písničky z rádia. Měli jsme i první televizi Tesla, Tehdy jiné snad ani k dostání nebyly, až později Orava, ale to byla slovenská. Děkuji za zajímavé nahlédnutí do minulosti této firmy. Přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, máš krásné vzpomínky. Také si pamatuji, že sousedé měli dříve TV a párkrát jsme u nich byli. Tranzistorák jsem dostala k narozeninám, už nevím, kolik mi bylo, ale magneťák jsme neměli. Já si pak koupila dvojče, ale to už je jiná značka.
      Jsou to příjemné vzpomínky, že? Děkuji a přeji také co nejlépe prožité dny> ☺

      Vymazat
  2. Taky jsem se dostala ke vzpomínkám na mládí.Jeden kamarád(tajný nápadník)byl první,který chodil pyšně po ulici s radiem(obrázek z Přelouče-béžový).Nechápali jsme,proč s tím běhá.Radio je doma(televize taky měl jen někdo).Venku jsme si měli pořád co povídat i bez rádia.Stejně dětství tehdy bylo nádherné...
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Evi, tehdy se kluci chlubili tranzistorákem, dneska se prohánějí na elektrické koloběžce a jsou ztetovaní. Chtěl na to asi balit holky, ten kluk ☺. Souhlasím, že dětství tehdy bylo nádherné, lidé udržovali více kontakt, ten živý a ne na sociálních sítích.
      Děkuji a měj se parádně. ☺

      Vymazat
  3. Hani,to je zajímavý příspěvek.No,některé výrobky jsme měli samozřejmě doma.Když vidím ta radia,televizi a i počítač.Je to pěkná připomínka.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Jituško, že se ti příspěvek líbí. Člověk si připomene věci - přístroje, které byly doma a jsou už pozapomenuté...
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  4. Těžko najít v mém rodném městě někoho, kdo by neměl alespoň jednoho člena rodiny, který pracoval v pardubické Tesle. Tesla měla i vlastní učiliště, střední elektrotechnická škola byla ve své době vyhlášená...
    Děkuji za další vhled do historie, Haničko.
    Přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Tesla Pardubice - to byl pojem, kdo by to neznal. Tady u nás spíše Tesla Rožnov, strýc tam pracoval, tak se při návštěvách o tom mluvilo, ale já tomu tehdy nerozuměla.
      Joo, historie to je moje, tak děkuji a přeji úspěšné dny. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...