Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 19. září 2021

Brusné: Penzion Brusenka - interiéry

V minulém příspěvku jsem představila penzion Brusenku a její venkovní prostory, dnes budu pokračovat, zaměřím se na interiéry, i když některé snímky budou i z venku. 

Manželé Kubečkovi, majitelé Panského mlýna zhruba před sto lety, žili  společenským životem a udržovali styky se známými lidmi té doby. Proto je na několika místech připomínka patrně nejvýznamnější návštěvy této budovy, tehdy poslance, později prvního prezidenta T. G. Masaryka. V zádveří je fotografie z vítání této osobnosti na holešovském nádraží. 

Z dalších osobností, které mlýn navštívily, uvedu prof. Táborského, známého průkopníka národopisu (o něm ještě bude řeč), malíře Jana Urubu nebo spisovatele Františka Sokola Tůmu, jehož knihy jsou vystaveny ve společných prostorách v 1. patře. Ze známých osobností novodobé historie je uváděna návštěva polského prezidenta Lecha Walensy, dále skupina Boney - M, E. T. C. Vladimíra Mišíka nebo zpěváka Pavla Bobka. 

 

Návštěvníci míří nejčastěji asi do restaurace a hned proti vchodu spatří tabuli, která je může zajímat. Vedle jsou pak rukou psané vzpomínky jedné z posledních majitelek - paní E. Kubečkové:


Vše je za sklem a kvůli odlesku se tam špatně fotí. 


Kolem mapky a výzdoby návštěvník míří do restaurace, k pokojům přicházíme po schodišti, nad nímž jsou plánky vodního díla, které bylo kdysi vybudováno k pohonu mlýna. Je to mlýnský náhon, k němuž dodnes vede přívod vody z řeky Rusavy o délce přes 1 km.





V Brusence nejsou pokoje očíslovány, ale jsou označeny dívčími jmény, například: 

V penzionu je 11 pokojů, my jsme měli  pokoj s malým balkonem - v penzionu jsou jen dva. Na balkoně s kulatým stolečkem a 2 židlemi je příjemné venkovní posezení. 

Pokoj v 1. patře je menší o ploše 12 m2,  k týdennímu ubytování stačí. 


Okenní parapet slouží i jako odkládací plocha, jsou tam i knihy k četbě a televize.


Naaranžovanou osušku s ručníkem zdobí čokoládová mince. 

Obrázky v pokoji a nabídka knih k četbě. 


Skříň v předsíni, kde je i zrcadlo. 


Vstup z chodby vede na terasu, je tam výborné posezení s výhledem a květinovou výzdobou. 

V 1. patře je společenská místnost, která slouží jako posezení nebo jako kuchyňka. Je tam 12 židlí a sedačka se stolkem.

Přesto, že dole je restaurace, zde si zdarma můžete uvařit kávu nebo čaj, vše je zde připraveno, včetně varné konvice a potřebného nádobí. V rohu je lednice k uložení potravin (obchod je vedle penzionu). 

Okna mají tyto záclonky zdobené krajkou,  některé kusy výzdoby představím na fotografiích: 


 
Na stěnách jsou obrazy a plastika:  



A všude dečky, těch je tady spousta. 

Kulatá háčkovaná dečka je venku na terase na kuřáckém stolku pod okapem:

Tudy vede i bezbariérový přístup do 1. patra.

Tento věneček je na venkovních dveřích z bezbariérového přístupu: 

Kolem květinového záhonu jdeme k budově, kde jsou apartmány Emilka: 

Vpravo od Emilky je mlýnský náhon (voda k pohonu mlýnského kola z řeky Rusavy) - na foto za vodníkem, který to tady celé hlídá.

zdroj: Penzion Brusenka

8 komentářů:

  1. Hani,moc pěkný penzion. Pokoje jsou zřejmě pouze v prvním patře,takže schody,nebo jsou i v přízemí? Jinak opravdu penzion a okolí malebné.
    Podobnou cedulku s informacemi kdo vaří jsme viděli v pizzerii Max v Havířově.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, penzion je v historické budově z 15. století, takže bez výtahu, ale má své kouzlo a současná majitelka ho udržuje se vkusem. Pokoje nejsou v přízemí, tam je restaurace, kuchyň a další prostory asi pro personál. Pokoje jsou v 1. a v 2. patře, takže tam musíš po schodech. Na snímku jsou schody do 1. patra, kdo má pokoj v 2. patře, musí ještě po podobných schodech nahoru, ale to jsem už nefotila. Pokud se ti jedná o bezbariérový přístup do pokojů, ten tam je do 1. patra, z boku z parkoviště i pro vozíčkáře. Viděla jsem, že servírka nesla jídlo až na pokoj. ☺

      Vymazat
  2. Hani, zdravím. Jak už jsem Ti psala, penzion se mi moc líbí. Je to přesně podle mého gusta. Jak jsem se dívala na jejich web, je tu i pokoj Lenka...Útulné, malebné prostředí. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já jsem si právě tam na Tebe několikrát vzpomněla, tam byly věci Tvého stylu, potvrzuješ , že je to podle Tvého gusta. Tobě by se líbilo i v restauraci, a opravdu Lenku tam mají také, my byli na Barborce.
      Děkuji a zdravím Tě. ☺

      Vymazat
  3. Hani,to jste měli úplně vymazlené ubytování a možná pani majitelka bude milovnice háčkování.Krásné dečky i věnec na dveře.A té zeleně kolem.Tam by se mi líbilo.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu, Jitko, takové ubytování jsem nečekala. Mluvila jsem se servírkou a ty staré věci sbírá maminka paní majitelky, možná ona i háčkuje, je tam plno našitých polštářků a ubrusů. Výrobky upletené z obilí. Ta paní pečuje o tu zeleň, pravidelně chodí zalévat květináče a záhon u Emilky, doplňuje čerstvé květy do váziček. Je to duše toho penzionu.
      Děkuji a přeji hezký nový týden. ☺

      Vymazat
  4. Příjemná, domácká atmosféra je cítit z každé fotky. Jak už jsem psala, mám penzion poznamenaný...
    Děkuji za info, Haničko a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Helenko, ta atmosféra tam opravdu je a s kým jsme mluvili, každému se tam líbí.
      Přeji Ti úspěšný den, Helenko. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...