Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 8. září 2021

Na dovolenou do obce Brusné


Minulý týden jsme trávili dny dovolené. Původní záměr jet o prázdninách jsme z důvodu obsazenosti museli posunout na samý konec srpna, ale nelitovali jsme, hlavně výběrem místa. Někdy to, co zbude, je paradoxně to potěšující. Začal školní rok a tak zde nebyla hlava na hlavě, i když o restauraci v penzionu je zájem. ... A tak jsme se ocitli v Brusném - předtím jsem o této obci neslyšela. Člověk má poznávat svou vlast, nemusí jezdit daleko. V pondělí 30. srpna jsme vyjeli do Zlínského kraje. Je to vlastně sousední kraj a tak není pro nás neznámý. Hostýnské vrchy se známým Hostýnem byly pro nás novinkou a setkání s ochotou a vstřícným přístupem lidí návštěvníka také potěší. O místech naší dovolené budu postupně na blogu psát. 

Jak jsem už zmínila, naší základnou byla obec Brusné ve Zlínském kraji.  Je to pomezí Hané a Valašska  nedaleko Bystřice pod Hostýnem (asi 5 km) v okrese Kroměříž. Podle údaje na obecní tabuli v obci žije zhruba 370 obyvatel. To uvádím, protože jsem zvyklá na mnohatisícová města v naší oblasti a obec, kde je "vrcholem" vybavenosti obchod, přesněji obchůdek 

a knihovna otevřená jedno odpoledne v týdnu, je v tomto případě závislá na službách v Bystřici p. H. . Právě knihovna v budově obecního úřadu má tradici, loni oslavila 100 let svého trvání! To je něco pro knihovnice.


Autobusové spojení je hlavně na Bystřici p. H. a na Kroměříž.

 
Kříž při vjezdu do obce od Bystřice p. H.
 
 
Náves a v podstatě střed obce 
 

Pro představu jsem vložila mapku, kde je vidět povrch Brusné, což výletníka zajímá. 

 

Uprostřed  se vypíná nevysoký vrchol hřbetu, který nese zajímavý název Barvínek. Tam ve výšce 556 m.n.m.  můžeme nalézt trosky zříceniny hradu Křídlo. Z druhé strany, blíže k obydlené části obce, je zalesněný vrch Břestek.

 

Jinak se Brusné rozprostírá  v malebné krajině  v bezprostřední blízkosti Svatého Hostýna, který je vidět z obce od rybníčků.

Obcí protéká říčka Brusenka, je to spíše potok. 

Brusenka pramení v obci Slavkov pod Hostýnem a je dlouhá 3,5 km. Proteče obcí a v zastavěné části Brusné se vlévá do říčky Rusavy.

Tok Brusenky je v obci regulován, věřím, že při deštích se koryto brzy naplní.
Rusava je nejvýznamnějším vodním tokem na území obce Brusné, pramení v Hostýnských vrších u Holého vrchu a pod Hulínem napájí soustavu Záhlinických rybníků a voda, která v korytě zbude, končí pak v řece Moravě. Pro představu vkládám video Aleše Kouřila ze srpna 2021:
Video je nejspíš pro Járu D. a Jitku S., děvčata, která chodí fotit do přírody. Pan Kouřil je výborný fotograf, vysvětluje tam a radí, jak si při focení počínat.

Nejstarší zmínka o obci se vztahuje k roku 1358, kdy v olomouckých zemských deskách je Brusné zapsáno jako majetek Oneše (Ondřeje) ze Slavkova. Slavkov pod Hostýnem je sousední obec. 

14. století je středověk a jak se Brusné rozrůstalo, přibývalo nejen obyvatel, ale i řemesel a činností k obživě. V letech 1337 - 1437 obec s dvorem a svobodným mlýnem patří hradu Křídlo. Obyvatelstvo Brusného většinou tvořili střední a drobní rolníci, byl zde Panský mlýn a pila. Žil zde i kolář, vyráběly se zde saně a samozřejmě také brusy a brousky. To je dobré připomenout, protože kámen na brousky si zdejší obyvatelé brali z kamenitého vrchu Břestek. Tato lidská činnost dala patrně i podnět k pojmenování obce. Když se zde hojně brousilo, muselo to být Brusné 😉. Je doloženo, že roku 1555 obec náleží již k bystřickému panství.

Jak jsme strávili první den? Po ubytování a dobrém obědě jsme využili pěkného počasí a obec trochu prozkoumali. Našli jsme příjemné místo, mohu napsat výletní místo Háj u rybníčků,  který představím příště. Cestou "do Háje" jsem fotila to, co rostlo v okolí:



zdroj: obec Brusné, mapky internet

14 komentářů:

  1. V Hostýnských vrších jsme kdysi byli na turistickém táboře /jezdívali jsme každý rok a tábor náš klub stavěl vždy v jiném místě, takže jsem prošli téměř všechny oblasti u nás i část Slovenska/ a byli i na sv. Hostýně. Bylo tam krásně, ostatně jako všude u nás. My ten poslední srpnový týden byli s nejmladšími vnoučaty v Podkrkonoší, Krkonoše jsme si dali s manželem už v červnu. :-) Nevím jaké jste měli vy počasí,ale ten poslední prázdninový týden byl docela chladný,ale i tak jsme si to užili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej, Zdeni, líbí se mi, když se někdo věnuje turistice jako vy. Správný turista musí být i dobrý člověk, jak jsem poznala. Krásně je u nás téměř všude, s tím souhlasím. Toto je první článek z té dovolenkové série, tak o počasí ještě bude v dalších článcích. My jsme vyjeli z domu v pondělí za deště, mohu napsat lijáku, ale cestou na jih se to vyčasilo a do Brusného jsme přijeli za krásného slunečného počasí, i když lehká bunda byla nutná. K večeru začalo pršet a úterý bylo deštivo celý den, ještě ve středu dopoledne lehce pršelo, pak už to byla spokojenost. Od čtvrtku paráda, ale rána jsou chladná, to je jasné. ☺

      Vymazat
  2. Ten kraj neznám, ale určitě jste si odpočinuli a udělali pěkné procházky. Hani, pěkný večer 😊

    OdpovědětVymazat
  3. Hani,ty máš i z dovolené dokonalý příspěvek.Mám ráda,když nemusím v mapě hledat,kde co je a mě docela zajímá i počet obyvatel.Tak to jste byli v hodně malé obci a ty jsi ji prozkoumala dokonale a doplnila krásnými fotografiemi.Na video se ráda podívám,ale ještě musím něco dodělat v kuchyni.Je hezky,tak pořád někde jsme
    Těším se na pokračování-
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já vždy, pokud to jde, dám mapku místa, jsem už zvyklá. Byli jsme v malé obci, původně jsme hledali ubytování v Kroměříži, ale bylo obsazeno, pak se naskytlo Brusné. Vyjížděli jsme hodně do okolí, ale chtěla jsem poznat i tuto obec.
      Děkuji a už chystám pokračování. Měj také příjemné dny. ☺

      Vymazat
  4. Hanko, věřím, že jste měli pěknou dovolenou. Video není k dispozici,ale fotografie které jsi pořídila zvláště z přírody jsou pohlazením na duši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, byl to příjemný pobyt. Zkoušela jsem video a mně to funguje. Fotila jsem tam dost a ještě bude spousta fotek. ☺ Děkuji.

      Vymazat
  5. Hani, tohle zní jako příjemná, klidná dovolená. Taková místa vyhledáváme, když jedeme se psem.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, i my dáváme podobným místům přednost. V penzionu po domluvě můžeš mít psa, asi menší plemeno.
      Děkuji a přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat
  6. Hani,jsme se mohly spolu "scuknout",Brusné je od nás pár km a ráda tam jezdím.Jestlipak jste byli na Brusence?
    A Záhlinice a jejich rybníky mám taky prošlé hodněkrát,měla jsem odtamtud manžela.Tam je taky krásně.
    Tak třeba někdy příště!Pěkné babí léto!Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, byli jsme ubytováni na Brusence, to bude příští článek. V tom kraji je opravdu krásně. Nemohla jsem tušit, že bydlíš tak blízko, ale některá místa, která jsi měla na blogu, jsme také navštívili, však postupně uvidíš.
      Díky a také přeji příjemné babí léto. ☺

      Vymazat
  7. Hani, tak tam musela být pohoda a klídek...Těším se na pokračování. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, byl to dobrý výběr. Ale my jsme podnikali výlety, postupně to dám na blog. Už se připravuje další pokračování.
      Děkuji a pěkný večer. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".