Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 30. září 2021

O češtině od A do Z: Jak správně psát datum

27. Praktická škola naší mateřštiny s humorem a nadhledem.

Na první pohled to není nic složitého. Napsat datum přeci umí každý. Dodržujete ale zásady pravopisu tak, aby zápis byl v pořádku? Přečtěte si následující návod a přesvědčte se, jak správně napsat datum.

1. Zápis data s mezerami

Asi nejčastěji píšeme datum vzestupně — den, měsíc a poslední rok. Lze ho napsat číslicemi celý nebo lze případně vypsat měsíc slovem. Zápis data je v této formě vždy s mezerami za tečkou.

Příklad: 28. 9. 2021 nebo 28. září 2021

 

 

 

 

 

 

2. Obchodní korespondence

(Zápis data bez mezer)

Vedle zápisu s mezerami po tečkách se může dle českého pravopisu používat v obchodní a úřední korespondenci dvoumístný zápis. Před jednociferné kalendářní dny a měsíce přidáváme nulu, aby byly dvoumístné. U tohoto zápisu je ale důležité vědět, že se píše bez mezer mezi dny, měsíci a roky.

Příklad: 28.09.2021 nebo 01.01.2021

Způsob zápisu bez mezer se pak užívá také v případě, že chceme psát datum sestupně, tedy rok, měsíc a poslední den. Při tomto zápisu se nepoužívá tečka, ale spojovník. Nejčastěji se s tímto zápisem setkáváme u různých elektronických záznamů. Je totiž velmi praktický při řazení záznamů a vytváření seznamů a následně také při offline nebo online vyhledávání.

Příklad: 2021-09-28

 

 

 

 

 

 

3. Letopočet

Letopočet se píše vždy arabskými číslicemi bez oddělování čísel mezerou. Způsobem s mezerou (např. 1 994) totiž označujeme hodnotu v penězích.

Někdy se objevuje letopočet ve zkrácené podobě. Je pravda, že se běžně říká „v devětaosmdesátém“, čemuž odpovídal i zápis ’89. Používal se k tomu takzvaný odsuvník nebo apostrof. Tento způsob se již nepoužívá, alespoň tedy ne ve formálních dokumentech.

Když chceme napsat letopočty v podobě „od–do“, potřebujeme k tomu pomlčku, nikoli spojovník, a uvádíme to bez mezer, a to u jednoslovných výrazů.

Jako příklad: 1914–1918.

Jak skloňovat slovo datum?

I když se nám to někdy nemusí pozdávat, správné skloňování slova datum je podle vzoru město. Datum je rodu středního, nikoliv mužského a správně je tedy v úvodu tohoto článku věta „jak to vlastně s těmi daty je“.

Pouze v některých speciálních případech se připouští i tvary rodu mužského – je tomu tak především v textech, kde se může význam slova „data“ snadno splést. Kolegovi proto nemusíte říct podivně znějící větu „Data seřaď podle data“. Namísto toho můžete klidně použít „Data seřaď podle datumů“.

Připravili Aleš Cibulka a Alda Röhrich, internet

4 komentáře:

  1. Hani, oprášit češtinu není nikdy na škodu. Děkuji za tento příspěvek. Člověk by řekl, že napsat datum-data :-) jde bez problémů, ale jak je vidět i tam se dá chyba udělat.
    Přeji pěkný den :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, s tím oprášením máš plnou pravdu. Člověk to "nějak" napíše, ale aby to bylo stropro správně, to někdy dá fušku.
      Děkuji a přeji úspěšný start do nového týdne. ☺

      Vymazat
  2. Dobře si pamatuji, jak profesorka češtiny našeho Adama požadovala, aby studenti psali data správně.
    Děkuji za připomenutí, Haničko a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že mnohým se ta přísnost tehdy nelíbila, ale s odstupem času to bylo mnohým užitečné.
      Také děkuji a přeji úspěšný týden. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...