Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 30. října 2021

Hudba různých žánrů: Řidič, ten tvrdej chleba má - Ladislav Vodička

Delší dobu jsem tady nepřipomněla písničku. Dnes navážu na úterní slavnou značku "Škoda", zároveň však připomenu zpěváka, který by letos oslavil 90 let. Měl specifický hlas - znělý bas a nosil přezdívku „český Johnny Cash“. V jeho prospěch hrál i žánr, v němž se pohyboval - country. Vystudoval strojnickou fakultu ČVUT, byl to tedy strojní inženýr.

Ing. Ladislav Vodička (narozen 10. 1. 1931 - zemřel 7. 3. 1999) byl český country zpěvák, textař. Prošel dlouhou řadu zajímavých povolání a celých patnáct let hrál na housle v různých skupinách, včetně tříletého angažmá v Lounské filharmonii. Zpívat začal v roce 1961 s amatérskou skupinou Tempest a o pět let později  mu Jiří Brabec nabídl angažmá ve skupině Country Beat. V témže roce společně s ním přešel do divadla Semafor. Ladislav Vodička založil v roce 1974 vlastní skupinu Vodomilové a z té doby je i jeho největší hit "Řidič, ten tvrdej chleba má". Je to  jeden z prvních českých raperů...😎

Pokud jste řidiči, ať už z povolání nebo prostě jezdíte po našich dálnicích a cestách necestách, jistě dáte za pravdu písni, že "Řidič, ten tvrdej chleba má"

V dušičkovém období je to nejen vzpomínka na zesnulého zpěváka, ale i 🌞🍀💗 pro vás, kteří při cestách na hřbitov vyjíždíte. Znám to, kolony aut u ústředního hřbitova, parkoviště nabitá, parkuje se, kde se dá... Prostě tvrdej chleba.

 
Tam, kde se točí autobus, já jednou jsem stál,
když jeden mladej řidič na svou práci lál.
A slyšel jsem, jak říká, že už chtěl by mít klid,
než po nocích se za volantem dřít.
A dispečer té noci byl náhodou starej Voda,
ten je starší než sám čas.
Povídá: hochu, jak dlouho už jezdíš s tou škatulí?
Víš, já jezdil snad se vším, co kdy mělo čtyři kola
a ty tu brečíš nad tou jedinou jízdou.
Já jsem najezdil tisíce kilometrů,
a můžeš mi věřit, když ti tady povídám,
řidič ten tvrdej chleba má...
musí znát volant, brzdy, spojku a plyn,
válce, písty, a rychlostní skříň.
chladič, čerpadlo, diferenciál,
sytič, karburátor, rozdělovač, kondenzátor,
hlavu, ventil, baterie, stěrače,
duše, pneumatiky, pera, tlumiče,
šasi, svíčky, hřídel a blok,
ložiska, poloosy, lanka, ojnice,
trysky, přerušovač - to dobrej řidič zná,
já vím, že řidič tvrdej chleba má.
Jednou sis tu práci zvolil, tak zůstaň při ní stát,
chce to jen pevnou vůli a kus svýho srdce dát.
Protože sednout za volant
jen pořádnej chlap si smí,
to ví i každej řidič sváteční.
 
https://i.scdn.co/image/ab67616d0000b2738cd0903cb1de0da43ccc9294
 
Musí mít pohotovost, pozornost, nervy a klid, chladnokrevnost, představivost, odhad, trpělivost,
zdvořilost, plnou nádrž, pásy připnuty,
dobrý zrak, lékárničku, peníze na pokuty,
pojistku musíš platit, mazat, tankovat,
zvládnout smyk, platit škody, značky sledovat.
Musíš znát vyhlášku, mít dávku štěstí,
na noc sundat tmavé brýle,
městem chodit radši pěšky,
odbrzdit před rozjetím, to dobrej řidič zná,
já vím, že řidič tvrdej chleba má.
Řidič nesmí kličkovat na dálnici, zastavovat o jinej vůz, o zeď, o strom, troubit na slečny, pouštět volant, věnovat se stopařce, brzdit při smyku, překážet rychlejším, nadávat chodcům, zapomenout klíče od vozu ve voze, kouřit u pumpy, přejet šéfovi psa a vůbec …
zdroj: Wikipedie, karaoketexty, YouTube

10 komentářů:

  1. Hani,děkuji za připomenutí nejen písničky,ale i zpěváka. Bezpečnou a ohleduplní jízdu přeji všem,kdo se vydají na cesty.🍀 Vrátili jsme se bezpečně z výletu do přírody. Cestou jsme potkali sváteční řidiče,jak můj muž říká" kloboukovy"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, v tom dušičkovém čase vyjíždějí i sváteční řidiči a to aby si druzí dávali pozor. Proto jsem vložila zrovna tuto píseň. Je aktuální a pravdivá.
      Přeji bezpečné kilometry! ☺

      Vymazat
  2. Hani, tuto písničku jsem vždycky měla ráda a ještě Byl to Shane. Děkuji za připomenutí. Mám LP desku tak asi protáhnu gramofon... Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, provětrej gramofon, občas je to dobré. Tyhle písničky, i Shane, patří k zlatému fondu a je škoda, aby zapadly.
      Děkuji a také přeji příjemně prožitý víkend. ☺

      Vymazat
  3. Hani, pro mě je to trochu návrat do dětství a při čtení tvého článku paradoxně vzpomínám na mého tátu. Měl moc ráda jak pana Vodičku, tak Johnny Cashe.
    Děkuji a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, myslím, že návraty do dětství bývají spíše pěkné a tuším, že svého tatínka máš ve vzpomínkách uloženého tak, jako i já. Hodně mi předal.
      Také Ti děkuji a přeji úspěšný start do nového týdne. ☺

      Vymazat
  4. Kdysi se tahle písnička hodně hrála.Měla jsem ji ráda.S manželem hodně posloucháme country,hlavně v autě.Cashe máme také rádi,byli jsme i na jeho koncetě v Praze.Když teď vidím před sebou slova písně,jsou moc krásná a výstižná.
    Hani,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, country se dobře poslouchá, tento žánr mám také ráda. S J. Cashem jste měli štěstí, že jste ho naživo viděli a slyšeli ☺. S těmi slovy máš pravdu, proto jsem se rozhodla do této rubriky vložit nejen píseň, ale vždy hledám i slova a pak píseň poslouchám a sleduji text.
      Děkuji, Jituš, přeji pěkné pondělí, třeba pojedete na výlet. ☺

      Vymazat
  5. Hani, tuhle písničku jsem měla ráda jako dítě, zpívaly jsme si ji s holkama, když jsme pobíhaly venku. Teď už ani děti venku jen tak lítat nevidím... Asi sedí u mobilů. Já auto mám, řídím, ale řidičem z povolání bych být nechtěla. Velký respekt v dnešním provozu. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, plně souhlasím s tím, co jsi napsala. Ani u nás není vidět děti, aby běhaly, tak to vůbec, musely by se hýbat, snad jen občas jdou na kaštany. Ani o prázdninách, kdy tu býval plný trávník, už ani psa nechodí venčit, to je výjimka. Doprava, hlavně ve městech, je dnes hodně hustá a také mám k povolání řidiče respekt. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...