Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 10. listopadu 2021

Za rukodělnými výrobky na zámek do Holešova

 

V minulých příspěvcích jsem dosti podrobně představila zámek v Holešově. Myslím, že jeho prostory jsou městem hodně využívány a tak se tam konají různé společenské akce - samozřejmě svatby, studenti tam přebírají maturitní vysvědčení, konají se tam koncerty mj. se skladbami holešovského rodáka F. X. Richtera a to asi není vše. 

V době naší návštěvy zámku tam byla i výstava výtvarných prací - obrazů a kreseb, malby na hedvábí, keramiky i korálkových ozdob, prostě pro ženy pastva pro oči. Bylo tam toho hodně a není účelem fotit vše, vybrala jsem pro dnešek výše uvedené výtvarné techniky kromě obrazů.
Velmi mě zaujala tato kytice růží z kovu, krásná práce a svého druhu jediná, ale vyfotit to byl problém - okna ze dvou stran, skleněná vitrína a nad ní ještě umělé světlo.


Malba na hedvábí - bylo tam několik krásných šátků.



Velmi mě upoutala keramika:
Zalíbil se mi tento krtek mladého výtvarníka, ale opět problém s focením - vitrína přímo u okna, takže odlesků plno.
... ale kdo by neměl rád Krtečka, že.
Při pohledu na tyto keramické výrobky mě překvapilo, že je vyrobily děti 👪 ze základní školy 👫! Opravdu krásné a smekám před paní učitelkou, která je k tomu vede 👍.

Škoda, že výstava nebyla prodejní, určitě bych si tam něco vybrala.

Napadlo mě - škoda, že tu nejsou uvedena jména těch dětských tvůrců, ale možná by to dnes ani nešlo. Z hlediska GDPR jde o nezletilé autory a kdoví ...






Nad tím vším dohlíželi andělíčci ze stropu a vůbec mít výstavu v takových prostorách je úžasné!

zdroj: nafoceno na výstavě na zámku Holešov

10 komentářů:

  1. Krásné výrobky. Manžel mi kdysi udělal kovový svícen - růži. Ještě jej máme, jen svíčky moc nepoužíváme. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ten svícen byl vyroben z lásky, ten si někam vystav, na viditelné místo. Já svíčky zapaluji skoro každý večer, jsem "svíčková baba", ale jen čajovku - kromě léta. Zrovna mi tu svíčka hoří - ta je Žbirkovi.
      Děkuji a také přeji příjemný večer. ☺

      Vymazat
  2. Děti jsou moc šikovné a je skvělé, že mají tak kreativní učitelku. Určitě zajímavá výstava v nádherných prostorách. Měj se hezky 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Evi. Ta výstava tam byla jaksi navíc a věřím, že spousta návštěvníků zámku po prohlídce tam ani nešla. Je to škoda, protože ta půlhodina navíc byla příjemná. Brzy bude pokračování.
      Díky a také přeji "dobrý večer". ☺

      Vymazat
  3. Mám tyhle výstavy ráda. A Holešově jsou ve velmi krásných prostorách.
    Haničko, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tím, že v zámku je minimum inventáře, mají volné prostory a tak se mimo jiné konají i takové výstavy.
      Děkuji a přeji úspěšný a pěkný den. ☺

      Vymazat
  4. Holešovský zámek znám a když jsem tam byla naposledy, byla tam nádherná expozice kočárků s velkými panely o historii, letopočet a našla jsem tam i kočárek ve kterém jsem se vozila já. To jsem si tenkrát hodně užila. Měla jsem článek na starém blogu. Možná ho ještě někdy vydám. Výstava je určitě putovní a mohl by na ni někdo někde narazit. Ty malované šátky jsou opravdu krásné. Líbí se mi i šperky.

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško, určitě máš do Holešova blíže, než tady. To musela být krásná expozice s kočárky, zkus pohledat. V posledních letech staré hračky i kočárky letí a vůbec retro. Malované šátky tam patřily k nejhezčím věcem. Mě tam zaujala hlavně keramika od dětí a obrazy, ty budou příště. ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Hani, ta výstava překrásných ručních prací mě dostala. U nás v Centru volnočasových aktivit (Horymírova 9 - bývalé jesle a dialýza) výstava prací zájmových kroužků v pátek 19. listopadu. Bude probíhat v rámci desátého výročí CVA. Budou tam také moc hezká díla .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marti, za info. To, co tady je, je první část té holešovské výstavy, druhá bude představena v neděli - budou to obrazy. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...