Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 3. prosince 2021

Kaleidoskop slaví 1. narozeniny a vyhlašuje soutěž o betlémy

 

Ponocný 
Haló, halóóó...

 

 


MiDeer Kaleidoskop - Měsíc 

MiDeer Kaleidoskop - Měsíc

 


Better Business Results with SAP BTP | SAP News Center
 
3. 12. 2021 slaví Kaleidoskop 1. narozeniny 🍷.
 
 Narozeninový dort - omalovánky | i-creative.cz - Inspirace, návody a nápady pro rodiče, učitele a pro všechny, kteří rádi
Za první rok se na Kaleidoskopu objevilo 333 článků.  Počítadlo dosáhlo čísla 37 tisíc. Myslím, že po roce je to dobrá statistika.

Přišla jsem mezi vás, které blogujete už mnoho let a na Bloggeru jste pevně zakotvily.  Je to dobře, když jsem dobrých deset let "jen" navštěvovala blogy a psala komentáře? Těžko říct, ale po technické stránce se založením a vedením blogu, ani s nastavením šířky nebo písma nemám problémy, založila jsem si blog sama,  nikdo mi nepomáhal. Nemám ani problém s odstraněním toho volného prostoru, který většinou na konci textu naskočí... Nechci, aby to vyznělo jako samochvála, ale těší mě to. 
Moje rubriky jsou zaměřené spíše na historii, cestování, ale i šicí stroj nebo audio u mne najdete. Dokonce jsem začala dávat lekce psaní na klávesnici 😉. Možná se zatím nikdo nechytil, ale nevadí, v budoucnu se to může hodit. A to není vše. 

Vždy  jsem chtěla mít na blogu Toulky českou minulostí, které by měly zájemcům a návštěvníkům blogu nabídnout a připomenout kapitoly z českých dějin. I pro osvěžení paměti, když jste třeba dějepis ve škole rádi neměli. A já ho milovala! Tak jako pro někoho je divná představa, kdyby během týdne neupekl bábovku nebo neupletl kus svetru, zase já mám tu historii a zeměpis pod kůží celý život.

Od toho je to Kaleidoskop , aby nabízel všem - i přírodu, zpěv ptactva, hudbu  nebo Příběhy slavných značek. Samotnou mě překvapilo, kolik těch našich značek v republice je. Vím, že to moc čtené není, ale to mě neodradí.  Měli bychom si připomínat, jak máme nebo jsme měli šikovné lidi. Rubrika běží celý rok, pravidelně každé úterý přibývá nové téma a ještě není konec.
Na blogu chci aspoň trochu představit náš kraj a region. Jsem přesvědčena, že si to tato oblast zaslouží, proto nepíši jen, že jsem z Česka, hlásím se k Moravskoslezskému kraji. Jestli se to daří, musíte posoudit vy.

Chtěla bych vysvětlit velikost písma. Za více než 10 let, co navštěvuji blogy, jsem se patrně nikde nesetkala s tak velkým písmem. To nepřišlo jen tak. Postupně  jsem totiž ztrácela zrak a dost blogů se pro mne stalo nečitelnými, hlavně s bílým pozadím. Obdivuji výborný zrak našich blogerek, to se pozná podle velikosti písma. Vím z vlastní zkušenosti, jak čitelnost a kontrast s pozadím jsou důležité. V tomto ty moje začátky blogování nebyly jednoduché. Aniž jsem to věděla, hrozilo mi oslepnutí, což se na klinice podařilo odborníkům odstranit a já mohu pokračovat. Patří jim můj velký dík.

Sama navštěvuji několik vašich blogů a mám radost, když se vám příspěvek podaří a vidím u vás tolik krásných fotek, zdokumentované výlety nebo různé nápady - recepty a vaši tvorbu. Proto  bych chtěla poděkovat všem, kteří si během toho prvního roku našli cestu na můj blog a třeba tu našli něco, co je zaujalo.

 Orchidej Phalaenopsis 95 cm, lila

V době, kdy chystáme mikulášskou nadílku a vánoční dárky, přicházím s dárkem i já - k 1. výročí svého blogu. Vyhlašuji soutěž o papírové betlémy, které obdrží tři vylosovaní/é, kteří do půlnoci 7. 12. napíší komentář k tomuto článku. Z těchto účastníků vylosuji tři výherce a obratem pošlu betlém s vánočním přáním. 

Takhle si pak betlém postavíte: 

A dárek pro všechny zájemce: můžete si vytisknout a pak vystřihnout např. do okna nebo vybarvit jako omalovánku:

 

 

Děkuji všem  za  návštěvy, za přízeň a za komentáře, kterých si moc vážím. V tomto předvánočním čase vám přeji hlavně zdraví a hodně energie, abychom tento náročný čas příprav zvládli k plné spokojenosti a bez zbytečného stresu 👍.

 Koule červené lesk/mat - hvězda - sada 6 ks

 Vánoční Věnec, Vánoce, Vánoční Hvězda, Příchod

29 komentářů:

  1. Hani,
    rada k Tebe vždy "nakuknem", ale nie vždy zanechám aj komentár...
    Máš pravdu, u Teba nájdeme všetko možné a to ma baví. Prajem Ti k výročiu všetko najlepšie a hlavne veľa chuti a nápadov k ďalším článkom a aj veľa čitateľov :-)
    Užívaj si advent!
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Adi, jsem moc ráda i návštěvám ze Slovenska, rada čítam slovenské texty... ☺ Děkuji za přání, protože nápadů k článkům mám spoustu. Jen musím uznat, že některé, např. O češtině od A do Z nebo Toulky českou minulostí, které jsou na blogu pravidelně každý týden a ještě dlouho budou, nejsou pro slovenského čtenáře asi tím atraktivním.
      Děkuji a také přeji poklidný advent. ☺

      Vymazat
  2. Ešte som zabudla, betlehémy sú nádherné, u mňa vedie č. 3 :-)
    A vďaka za vystrihovačky na okno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, to jsem ještě neprozradila, že tyto betlémy jsem koupila v muzeu Betlém, které brzy představím v samostatných článcích na blogu. Tam byla pastva pro oči.
      Vystřihovánky do oken jsme kdysi dělali, asi by to chtělo zvětšit, což by neměl být problém. ☺

      Vymazat
  3. Hani v první řadě tobě a tvému blogu gratuluji k narozeninám. Ať se ti daří tak dobře i v dalších letech, ať máš stále hodně dobrých a zajímavých nápadů a hodně příjemných návštěvníků. Tvůj blog navštěvuji proto, že máme hodně společných zájmů, mimo jiné poslech ČR Dvojky, ta u mne hraje stále. Také mám ráda zeměpis, dějepis mne chytil až na "stará kolena", mám ráda historické knihy našich novodobých autorů a také žiji ve stejném kraji, jako ty.
    Hani, ještě jednou všechno nejlepší!!! Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji za gratulaci, moc hezky jsi to napsala a Tvých slov si vážím. Jsem ráda, že máme společné zájmy, s tím rádiem máš pravdu, zjistila jsem, že "Dvojka" je pro mne lepší, než TV, na kterou koukám méně. Stejně tak mám radost z toho, když se na blozích dočtu, že mnohé ženy právě "na stará kolena" čtou i historické knihy, protože asi ve školních letech dějepis nepatří k těm nejoblíbenějším předmětům.
      Tak, moje krajanko, ještě jednou děkuji a přeji nám oběma, aby se nám v tom "našem kraji" žilo co nejlépe a navíc - klidný a ve zdraví prožitý předvánoční čas. ☺

      Vymazat
  4. Milá Hanko, to snad není možné, že už je to rok. Ráda na tvůj blog chodím, je opravdu různorodý paráda si doplním, osvěžím či získám úplně nové informace k danému tématu. Velká pochvala za to, že také nezapomínáš na kraj ve kterém žijeme a přibližuješ mnohým jeho historii. Sama jsem se přistěhovala z jižní Moravy a abych pravdu řekla, zabydlela jsem se zde a vůbec bych se zpět na jižní Moravu nevracela. Co ti popřát k výročí? Elán, mnoho námětů a radostí z tvoření, mnoho návštěvníků kteří informace získané budou šířit dál v rodině a v okolí. Tobě osobně hodně zdraví, aby jsi nám dlouho mnohé z historie i současnosti předávala.
    Betlémy jsou nádherné také vystřihovánky, ale jestli se neurazíš máme doma Betlém z včelího vosku a tak v případě že bych byla vylosovaná postoupím výhru dalšímu v pořadí. 🍀❤️🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to tak, dnes je to právě přesně rok, kdy jsem blog otevřela veřejnosti. Rychle to uteklo, ale asi víš, že jsem na blogy chodila už mnoho let předtím (starý blog.cz), i na ten Tvůj zaniklý blog - jako návštěvník. Párkrát jsem se inspirovala ať už nějakým receptem, ty jsem si zkopírovala tehdy, ale hlavně výletem do okolí.
      Moc si vážím pochvaly ohledně našeho kraje, protože víme obě, že on je upozaděn a některými i podceňován. Proto oceňuji Tvé vyjádření, že ses tady zabydlela (já tady žiji od narození) a na již. Moravu by ses nevracela. Mnozí uvažují právě opačně. Já jsem také zaječí úmysly nikdy neměla a už tady zůstanu.
      To, co píšeš, aby návštěvníci zde získali informace a mohli je i šířit dál, to je jeden ze smyslů mého blogu. Na tom stavím a hlavně historie ke mně patří, tedy i k blogu.
      Moc děkuji za přání a přeji Ti, jako další mé krajance, spokojené žití hlavně ve zdraví v tom "našem kraji". ☺

      Vymazat
  5. Hanko, tvůj blog je skutečně bohatý na různé připomínky našich dějin. Neškodilo by, aby se takovéto články staly aktuální pro školy a jejich výuku. Rovněž některé rady jsou výborné, zejména ohledně šicího stroje. Ten jsem koupil manželce v nedávné době, a některé úkony byly hororové, až jsem našel rady na Tvém blogu. Betlém máme ještě doby, kdy se prodávaly jednotlivé figurky z papíru, ty se pak nalepily na překližku a vyřezávaly. K výročí založení blogu Ti přeji hodně dalších tak poutavých článků jako dosud.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, myslím, že Ty jako letitý bloger to můžeš seriózně zhodnotit a moc si vážím vyjádření, že by to bylo aktuální i pro výuku ve škole. Třeba se to někomu opravdu bude hodit, protože rubriky z oblasti historie a zeměpisu tu budou stále a budou se plnit.
      K tomu šicímu stroji: před tímto blogem jsme měli s přítelem svůj soukromý blog, na který jsem nedávala odkazy a vkládala jsem tam hlavně naše výlety. Pak jsem si, původně jen pro sebe, stahovala rady a postupy k šití a k mému překvapení, právě tato rubrika bývala celkově nejnavštěvovanější, protože lidé si to prostě "vygůglili" ☺. Proto jsem tuto rubriku zařadila i sem na blog a mám radost, jestli to je pro někoho užitečné a pomůže to lidem. V "šicím stroji" budou články přibývat i do budoucna.
      Betlém, jaký popisuješ, je jistě krásný a myslím, že "betlémářství" se v Čechách dost rozšířilo.
      Moc děkuji za komentář a přeji hlavně zdraví a energii v tom předvánočním čase. Jo a ať to manželce dobře šije. ☺

      Vymazat
  6. Hani, jelikož já blog nemám, ani ho mít nemíním, tak jsem Tě objevila čirou náhodou, díky Tvému komentíku už nevím u koho:-),tak jsem zkusila,a zjistila, že se vlastně trochu známe z blogu bači.Betlémy i vystřihovánky jsou krásné, my máme betlém hodně letitý, ale stále funkční. Chci Ti též popřát do dalšího blogování hodně inspirace,a také pohodový adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, ráda Tě tady čtu, i když svůj blog nemáš. Já jsem také více než 10 let jen na blogy chodila a zanechávala tam komentáře. Možná, kdyby nezanikl blog.cz, tak bych blog nezakládala. Tam mě to nějak nelákalo. Také si pamatuji, jak jsme u Babči hrály slovní fotbal, od té doby uplynulo už hodně času a vlastně Babča byl první blog, který jsem objevila, předtím jsem blogy vůbec neznala.
      Moc děkuji za přání a za přízeň a budu se těšit třeba na další komentáře. Také přeji pohodový adventní čas. ☺

      Vymazat
  7. Hani, nejdříve Ti blahopřeji k prvním narozeninám blogu na který moc ráda chodím a dozvím se i dost zajímavostí. Já už jsem měla blog od počátku, co jsem měla doma počítač a to bylo tehdy na doméně "webovastranka.cz", Blog provozovali Belgičané, ale pak ho prodali do Ruska a byl konec. Doména byla zrušena. Přešla jsem tedy na blog.cz a ta také loni na podzim skončila. Měla jsem v té době už blogspot, ale tím, že jsem pomáhala jedné blogerce založit blog na "blogspot.com" a ona ho později chtěla zrušit kvůli provedeným změnám v nastavování, tak jsem si při rušení jejího blogu omylem zrušila blog svůj, který jsem měla už pár let. Myslela jsem si, že mě trefí šlak, protože jsem tam měla plno fotografií z výletů, které jsem nikde jinde uložené neměla. No stalo se. Bylo to tím, že jsem si neudělala pořádně kontrolu a nebyla jsem přihlášená jejím jménem jako host, ale jménem svým. No nevadí. Papírové Betlémy mám také z vánočních kolekcí. Měj se moc hezky a opatruj se,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc Ti děkuji za vstřícná slova, protože bych také chtěla, aby můj blog byl "užitečný". Podle mě jsi ovšem zkušená blogerka, navíc jsi byla i na jiné doméně. To já jsem "jen chodila" na pár blogů na zaniklém blog.cz, jinde ne, takže jsem Tě tehdy potkat nemohla. Na starém blogu.cz mě založení vlastního blogu fakt nelákalo, věřím, že kdyby nezanikl a dost blogerů na to s lítostí vzpomíná, já bych svůj vlastní nezakládala. To začalo až tím přílivem blogerů právě sem na Blogger.
      Věřím, že blogy tady asi nejsou věčně, což právě zaniklý blog.cz potvrdil. Člověk do toho dá spoustu času a někdy, např. v případě Milana Čeledy - měl velmi kvalitní blog a už zemřel, je škoda, že člověk tu stopu ani nemá šanci zanechat. Tohle jsem dříve nemyslela, že taková situace může nastat. Fotky jsou dalším problémem, když zmizí, někdy není kam sáhnout... ale s tím asi bloger musí počítat, i když se těžko smiřuje.
      Jaruš, moc děkuji také se opatruj, ve zdraví prožij ten předvánoční čas. ☺

      Vymazat
  8. Hani, já mám pocit, že jsi mezi námi se svým blogem déle než rok. Možná mně pletou komentáře, které jsi na některých blozích nechala. Každopádně chodím na návštěvu ,ne vždy nechám komentář, ale tvoje příspěvky jsou zajímavé. Já si svůj blog také spravuji sama, ale ta prázdná místa, která se mi občas pod příspěvkem objeví, opravit neumím. Ale nevadí to, hlavně, že jsem schopná občas něco vypotit. Přeji další úspěšné roky a spoustu čtenářů. Měj krásné dny, zdravím 😊🍷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chybička se vloudila ... mě pletou 😮

      Vymazat
    2. Evko, ten čas je trochu klamný, dnes je to fakt přesně rok, kdy jsem oficiálně svým blogem vstoupila aktivně do světa blogování ☺. Komentovala jsem dost často a ani jsem nemusela, bylo to vždy pod nickem Hanka, ale vím, že na blozích je "přehankováno", proto jsem si dala název Kaleidoskop podle Hanky, abych se odlišila.
      Je moc dobře, když jsi schopná si svůj blog vést a spravovat sama, je to velká výhoda. Ono to zase tak těžké není, pokud stroj dobře funguje. Měla jsem zkušební blog s přítelem a bylo to tam hodně podobné.
      Moc Ti děkuji za přání, některé moje projekty na blogu jsou fakt na více let, tak uvidíme, zda budou úspěšné. Ono se říká, že každé zboží si najde svého kupce, tak uvidíme do budoucna, což přeji i Tobě - už zkušené blogerce. ☺ Přeji příjemný předvánoční čas.

      Vymazat
  9. Haničko, pomyslně zvedám sklenku sektu a gratuluji k prvním narozeninám! Přijdeš mi jako zkušená blogerka, trochu mě to překvapilo. Je prostě vidět, že si tu s námi měla být!
    Napíšu to stručně - jen tak dál!
    Přeji příjemný večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji i za ten nápad se sektem, o víkendu by se to mohlo zkusit, i když my jsme nepijácká domácnost, ale já trochou dobrého vínka nepohrdnu. ☺
      Moc děkuji za tu "zkušenou blogerku", já jsem dříve dlouhá léta chodila jen jako návštěvnice na blog.cz a tam komentovala, k čemuž jsem se hlásila.
      Moc děkuji za přízeň a přeji plejádu úspěšných dní. ☺

      Vymazat
  10. Hani,gratuluji k výročí blogu.Tak to já jsem už letitá blogerka,první jsem založila,když jsem byla první rok v důchodě.Bohužel možná proto,mě to nadšení už opouští.Chodím k tobě ráda,vždy se tu dozvím něco nového.
    Papírové betlémy jsme vystřihovaly s vnoučatama a těch omalovánek,co jsem jim na tiskárně vytiskla.
    Přeji další úspěšné roky v blogování.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuji za gratulaci. Opravdu jsi podle mne zkušená blogerka a kdyby nezanikl blog.cz, asi bych Tvůj blog neobjevila. Tam jsem dlouhé roky odolávala a vlastní blog se mi tam nechtělo zakládat. Mělo to pak výhodu, nic jsem nemusela přenášet a nepřišla o fotky, jako spousta jiných.
      Docela chápu, že po dlouhých letech blogování to nadšení není jako na začátku, sama myslím, že to přijde. Zatím mám nápadů hodně, možná "chyba" je, že nehledím tak na efekt, na ohlasy, ale spíše na to, co chci mít na blogu a že je toho dost. Proto (zatím) dávám nové příspěvky v podstatě denně, ale některé rubriky mají své stálé místo a já chci mít blog pestrý.
      Moc děkuji za pěkné přání a také přeji slunečný den, u nás tedy dnes krásně svítí a je veseleji. ☺

      Vymazat
  11. Hani, velká gratulace k 1. výročí blogu ! Ten můj je jen o tři měsíce starší. Přeju Ti, ať Tě blogování baví a dělá Ti radost. Já k Tobě chodím na návštěvu ráda. Do hlasování o betlém mě prosím nezařazuj, mám jich doma několik a tak přenechám ostatním. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji za gratulaci. Naše blogy jsou tedy stejný ročník založení. Také k Tobě na blog chodím ráda a podívám se, co tvoříš. Já jsem své tvoření dost omezila, už to není to hlavní, ale ráda sleduji zručnost žen a jejich nápady. Každý si má vyzkoušet svoji šikovnost a blog je pak vhodným místem to prezentovat.
      Také Ti přeji, aby se Ti blogování líbilo a také věřím, že máš betlémů hned několik. Já mám kromě nabízených dva malé a stačí. ☺

      Vymazat
  12. Hani, gratuluji k výročí blogu. Je skutečně super, ráda sem chodím i když málo komentuju. Právě rubrika příběhy slavných značek je moje oblíbená. Podobně jako ty, i já miluju historii, i když nejsem až tak "postižená" abych se jí zabývala denně. Ale ráda si přečtu různé zajímavé články, které se ke mě dostanou.
    Přeji hodně nápadů a námětů do dalších let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jitko, za pochvalu blogu, rubrika Příběhy slavných značek je i moje oblíbená z těch rubrik a vím, že moc čtená není, ale pro mne je to srdeční záležitost a pokračování ještě bude mít dost dlouho, až vyčerpám české značky, přejdu k jiným.
      Já historii mám nejen jako koníčka, i z profesního hlediska, takže jsem propagátorem i tady.
      Děkuji a Tobě také přeji hodně nápadů a námětů, to potřebujeme všichni. ☺

      Vymazat
  13. Ahoj Hani,gratuluju k výročí blogu!Pokaždé se tu ráda podívám.
    Jsi šikovná,já někdy s noťasem bojuju..
    Ty betlémky jsou krásné...
    Přeju pěkný předvánoční čas!Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Zdeni, moc děkuji za přání a pochvalu, já naštěstí tu činnost na blogu zvládám, říkám - pokud funguje stroj, to je zásadní a pak to jde samo, když víš, jak na to. ☺
      Betlémky jsem nakoupila v muzeu Betlém, brzy bude tady představeno na blogu.
      Také Ti přeji příjemně prožitý předvánoční čas, letos se opravdu nemíním honit. ☺

      Vymazat
  14. Dobrý den,
    váš blog navštěvuji pravidelně a když čtu komentáře, chci vám napsat, že to, co píše v komentáři pan Mirek, je pravda. Pracuji jako učitelka ZŠ a využívám příspěvky na blogu dost pravidelně. Líbí se mi, jakou formou máte články zpracovány a ve výuce jsem je už několikrát využila. Toulky českou minulostí i Příběhy slavných značek. Abyste o tom věděla.
    Blahopřeji k výročí blogu a děkuji za zajímavé materiály, budu nahlížet pravidelně.
    Děkuji a zdravím autorku i návštěvníky. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám vás na blogu, Ivo ☺. Mám radost, že můj blog je využíván i k výuce ve škole, to je můj záměr, aby byl i trochu vzdělávací, hlavně v oblasti dějepisu. Je pro mne povzbuzením, že tyto "materiály" na blogu jen neleží, ale dají se použít. Přeji tedy vám i žákům, aby se to líbilo. Zdravím vaši školu. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...