Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 16. prosince 2021

Recepty na přípravu vánočního kapra + bonus

 

Dnešní příspěvek navazuje na Třeboňského kapra z Příběhů slavných značek.

Variace na smaženého vánočního kapra

 R E C E P T Y

Kapr a Vánoce to jistojistě patří k sobě. Pokud máte chuť trochu pozměnit klasického smaženého kapra, pak vyzkoušejte některou z následujících variant.

Ingredience na přípravu receptů

400g filetu z kapra

  • variace první na téma „TROJOBAL“: hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka, a na ochucení masa – česnek, kmín / muškátový květ / suché bylinky – bylinkovou sůl
  • variace druhá – TĚSTÍČKO: 2 vejce, sůl, 50 ml smetany, 50 g hladké mouky, koření, vejce, solamyl, mouka, pivo / víno, sýr, parmazán, olej na smažení

Video s vánočními variacemi

Popis přípravy

Trojobal

Pro pečení v trojobalu lze zvláštním způsobem ochutit samotné maso kapra.

Jedna možnost je například třeným česnekem, kmínem a trochou zázvoru. Jiná variace, která po usmažení úchvatně zavoní je muškátová. Stačí do masa spolu se solí vetřít muškátový květ, ale pozor nesmíte to přehnat s množstvím.

Další určitě zajímavou možností jsou pak různé bylinky, pochopitelně na Vánoce v sušeném stavu. Lze připravit kapra s majoránkou, rozmarýnem či tymiánem.

Asi nejlepší variantou je jemná směs provensálského koření smíchaná se zelenou petrželkou. Prostě a jednoduše ochuťte kapra bylinkovou solí.

Těstíčko

Samostatnou kapitolou při smažení je těstíčko. To samo o sobě skýtá nepřebernou škálu možností. Základem jsou vejce, mouka a smetana. Z těchto surovin vymíchejte těstíčko. Osolte ho a doplňte drceným či mletým kořením. Zkuste třeba drcený kmín, mletý zázvor a muškátový květ a oříšek nebo směs kari, sladkou papriku a koriandr.

Aby těstíčko bylo křupavější můžete do něho přidat škrobovou moučku a místo smetany či mléka použít víno nebo pivo. Například vinné těstíčko s kokosem nebo pivní s nastrouhaným parmazánem.

V těstíčku smažené malé kousky kapra jsou skvělé i jako doplněk k míchanému salátu. 

Kapr ve zlatých šupinách - Vánoční recept

Kapr ve zlatých šupinách.

Ingredience

600 g porcovaného kapra, 2 vejce, 30 g škrobové moučky, 100 ml mléka, 50 g hladké mouky, sůl, drcený kmín, 250 g kukuřičných lupínků, olej na smažení, citron

Video s návodem na vánoční recept

Popis přípravy receptu

Porce kapra důkladně osolte a okořeňte trochou drceného kmínu. Nechte případně odležet v lednici. Z vejce, škrobu, mouky a mléka vyšlehejte řidší těstíčko. Osolte ho a také nechte chvíli stát, aby mouka dobře vázala. Pak porce kapra máčejte v řidším těstíčku, nechte ho lehce stéct a pak teprve vložte do mísy s pomačkanými kukuřičnými lupínky. Opatrně ze všech stran přimáčkněte lupínky k rybě.

Následně jednotlivé kousky smažte v mírně rozpáleném oleji. Lupínky by při vysoké teplotě shořely. V pánvi kapra smažte jen tak, aby se osmahly kukuřičné lupínky.

Pak bez ohledu na to, zda je kapr celý prosmažený nebo ne, porce vyjměte, vložte je na plech a dopékejte kapra v troubě při 90 stupních asi deset minut. Podávejte s klasickou přílohou – bramborovým salátem.

Kapří hranolky

Kapří hranolky

Specialita restaurace Šupina v Třeboni

Na přípravu 4 porcí kapřích hranolek potřebujete: kapr filet 600 g, sůl 10 g, paprika sladká, česnek, kmín mletý, zázvor mletý, slaná sójová omáčka 30 g, mouka hladká 50 g, škrobová moučka 30 g, olej na smažení 200 ml

Video s postupem přípravy kapřích hranolek

Popis přípravy kapřích hranolek

Filety z vykostěného kapra nakrájejte na delší tenké kousky, hranolky. Ty potom osolte, vetřete do nich lisovaný česnek, koření a sojovou omáčku a nechte je odležet.

Smažení kapřích hranolek.

Kousky kapra obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte je v rozpáleném oleji. Usmažené nechte chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podávejte. Je vhodné doplnit je studenou omáčkou například kysanou smetanou s křenem a podobně.

Jako přílohu se doporučuje bramborová kaše, do které vmícháte vařené kysané zelí a osmaženou cibulku čili kočičák nebo též lepenici.

Specialita třeboňských restaurací – Kapří hranolky.

https://palodvor.cz/_files/200003775-d4f2bd5efb/TK_Leta%CC%81k_KAPR%CC%8CI%CC%81_A5-1.jpg


Pouštění kaprů na svobodu

Někteří lidé v dobrém úmyslu zakoupeného vánočního kapra na Štědrý den pouští na svobodu do rybníka či do řeky. Tímto způsobem však kapra vystavují dalšímu strádání, díky kterému s největší pravděpodobností zahyne. V rybníce kapr zimu přečkává zimním spánkem, kdy pobývá u dna rybníka v nehybném stavu. Pokud je však na podzim vyloven a pak sádkován, je neustále v pohybu a ztrácí zásobní látky, není tudíž připravený na přezimování. Navíc, pokud kapra, kterého jste měli ve vaně, vypustíte do rybníka, tak ho vystavíte teplotnímu šoku.

Jako "vánoční dárek" přidávám ubytování v Třeboni, může se kdykoli hodit, my jsme to využili: ZDE

 

zdroj: J. Škápíková, M. Šorelová, trebonskykapr.cz, YouTube

12 komentářů:

  1. Já chodím kolem jednoho jezírka, kde mají kaprovité ryby a jak se čistá voda, tak je vidět, jak ryby odpočívají u dna. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také ráda pozoruji, i fotím, ryby, mnohdy plují v hejnu a bývají to koi kapři.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  2. Když u nás ryby "nejedou"(A to má vnuk SPŠ rybářskou ve Vodňanech,syn má malý krámek s rybářskými krmivy...a je vážnivý rybář).Takže já si koupím každý rok filé...Jinak vepřové a kuřecí řízky.Hlavně salát.Na ten se těším nejvíce...
    Přeji klidný podvečer ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi sympatické, že u nás stále funguje ta rybářská škola, ale pokud je u nás hodně rybníků a celé rybníkářské oblasti, potřebujeme odborníky v tomto oboru a o chovné ryby se někdo musí starat. To, že rybář nejí ryby, je dost časté, setkala jsem se s tím a nějak potom nechápu, proč ty ryby loví. Ano, vyloví, změří a pustí... asi sportovní rybaření, tak to je. Na Vánoce jsem už kuřecí řízek měla, v dětství neexistovalo, aby na štědrovečerní večeři nebyla ryba. Ovšem s přítelem jsme vyzkoušeli amura, ten nám nejel, kapr je pro nás velký, ale chutný, míváme pstruha a letos ho patrně také budeme mít. Nemíním jíst rybu pár dní, takový milovník ryb zase nejsem. ☺
      Děkuji a přeji klidný předvánoční týden. ☺

      Vymazat
  3. Tak to zrovna pro mě není,když kapra nejíme,ale stejně jsem si to přečetla.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je mi jasné, že kapra (jako i jiné věci) každý nejí. Od mého dětství byly každé Vánoce u mne spojené s kaprem, možná tehdy jiné ryby ani nebyly k mání, nevím... Jednou jsme byli bez kapra, nedalo se koupit, ale řízek nebyl, prý na štědrý den má být jen ryba. V posledních letech se toho nedržím, už se moc zvyklostí nedržím obecně, jednou jsme měli kuřecí řízek, ale ráda jsem se vrátila k rybě, amur, kterého přítel donesl ze sádek, nám nechutnal a to bylo spíše trápení. Kapr je lepší. Ale my přes rok jíme občas pstruha, takže i na Vánoce je teď u nás pstruh.
      Tyto recepty jsou jen jako inspirace. Děkuji a přeji krásný pátek. ☺

      Vymazat
  4. Hani, ač v kuchyni moc ráda experimentuji, na Vánoce musí být absolutní klasika. Šunkové rolky s křenem, rybí polévka, klasicky obalený kapr se salátem, cukroví. Od všeho mám spíš jen zamazaný talíř, ale vlak přes to prostě nejede :o)
    Měj krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, určitě je Tvoje menu parádnější a lepší, tomu věřím. Šunkové rolky jsem nedělala asi nikdy, ale rybí polévku my nejíme, máme hrachovou a klasicky obaleného kapra jsem mívala desítky let. Samozřejmě salát, ten mi chutnal nejvíce a cukroví taktéž. Pak se to projevilo i na váze a letos jídelníček omezujeme.
      Děkuji za výměnu zkušeností a přeji výborný pátek. ☺

      Vymazat
  5. Manžel miluje ryby a môže ich na raňajky, obed i večeru, aj ako dezert :-)
    U nás bude tento rok sumec, dnes sme si ho boli objednať. Ja ryby jem pomenej... ale rybie karbonátky sú super.
    Ale vyskúšam recept s kukuričnými lupienkami, obdobne pripravujem kuracie mäso.
    Prajem Ti Hani pekný advent,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, ryby jsou zdravé a kdo je umí připravit, určitě chutnají výtečně. Sumce jsem nikdy nejedla. Ať Vám to všem chutná a také přeji pěkný zbytek adventu. ☺

      Vymazat
  6. Hani, prima inspirace. Rybí hranolky mě v Třeboni moc chutnaly, občas je doma dělám. U nás máme ryby rádi, často je jíme. Na Štědrý večer to bude jako vždycky, kapr plus ještě nějaká jiná ryba, je nás vždy víc u stolu. Přeju hezký víkend. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Leni. Já jsem tyto recepty zařadila právě na inspiraci, většinou lidé mají na Vánoce svoji klasiku, ale kdo častěji jí ryby jako vy, může to někdy vyzkoušet.
      Také přeji co nejlépe strávený předvánoční víkend, za týden už "to" nastane. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".