Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 15. prosince 2021

Sv. Hostýn: Stará křížová cesta

 

Třeba si říkáte, že dávám opět Hostýn. Jistě, mohla bych dát pár fotek a šlus. Jsme však na Svatém Hostýně, což je po Velehradu druhé největší poutní místo na Moravě! Dnes si projdeme Starou křížovou cestu. Myslím, že v předvánočním období se toto téma docela hodí.

  

Stavba tzv. Staré křížové cesty na Hostýnu byla zahájena v roce 1900, o dva roky později byla vysvěcena. Je vidět, že s budováním areálu Hostýna (kromě baziliky) se začalo s nástupem 20. století.

  

Tuto křížovou cestu tvoří kapličky různého vzhledu. Asi to nebyla dobrá volba, ale důvod neznám.

 

 

I., II., XI., XII. a XIII. zastavení jsou kryté kaple různých slohů zepředu otevřené na čtvercovém půdorysu. Křížová cesta je v podstatě na území bývalého keltského hradiště, je to zvlněná plocha, proto u některých kapliček jsou schody.

III. - X. zastavení tvoří jednoduché, hrubě opracované kamenné podstavce nesoucí terakotové reliéfy v dřevěných rámech. Nějak se mi to líbilo víc, než ty mohutné a těžkopádné kapličky.

  

Tato zastavení mají pašijové obrazy nově překryty sklem. Důvod je jasný, jsme v nadmořské výšce přes 700 metrů a klimatické podmínky se na těchto dílech podepisují. O tom svědčí i mech na schodech. Vzadu je vidět amfiteátr.

 

A jsme u jádra věci, tedy u podstatné informace: Tato podoba křížové cesty ve své době nebyla v uměleckých kruzích přijata. To jsem se dočetla ve všech dostupných pramenech. Asi tak, věřící byli jistě rádi, že tam "konečně" už nějaká křížová cesta je, přicházeli tam poutníci, kteří vzhled až tak neřešili, ale jak šel čas, kritika se ozvala.

 

 

Vytýkáno bylo hlavně to, že zastavení stojí příliš blízko vedle sebe, což asi vadilo při těch poutích, kdy se lidé zastavili a modlili se. Dále vadilo, že kaple jsou neforemné, nepěkného vzhledu, já dodám, že působí dojmem těžkopádným, ty zděné jsou dost mohutné. .

 

 

Po nějakém čase se poohlíželi po možné nápravě. Někdo si všiml šikovného a v té době populárního architekta a bylo vystaráno! Na stavbu nové křížové cesty byl přizván Dušan Jurkovič, podle jehož návrhu vznikla o pár let později křížová cesta nová.

 

 

Všechny obrazy "staré" Křížové cesty zhotovil malíř Žůrek z Bystřice pod Hostýnem. Jak jsem si to prohlížela, bylo mi ho líto, protože se určitě snažil, tak jako u Jurkoviče malíř Joža Úprka. Malíř Žůrek měl tu smůlu, že se s tou kritikou kapliček svezl.

 

 

V blízkosti kapliček stojí tento dřevěný pomník na paměť první hubertské poutě v roce 1998.

 

Tady už směřujeme ke Kapli Božího hrobu u hřbitova, kde se sbíhají obě křížové cesty. Hostýn je po Velehradu druhým nejnavštěvova​nějším poutním místem na Moravě, ročně tam přijede odhadem půl milionu lidí. V roce 2018 byl celý areál prohlášen národní kulturní památkou České republiky.

 

 

Pískovcová socha sv. Anny s Pannou Marií v dívčí podobě z roku 1894.

 

Poblíž baziliky je kaple sv. Jana Sarkandra. V této novobarokní podobě vznikla v roce 1890 přestavbou z původní kaple, která pocházela z roku 1658.

  

Při velkých poutích, kdy bazilika kapacitou nestačí, slouží tato kaple jako zpovědní. Na svém okruhu jsme tedy opět u baziliky a tu si prohlédneme příště.

zdroj: Materiály Sv. Hostýn, R. Kovář 

8 komentářů:

  1. Hani to je moc krásná křížová cesta Ty kapličky jsou krásně udržované. Taková místa mám moc ráda. Místa klidu a rozjímání. Děkuji za úžasnou podívanou. Přeji Ti příjemné poslední předvánoční dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jaruško, tam je celý ten areál udržovaný a křížové cesty tam jsou tři. Baziliku si prohlédneme o Vánocích.
      Také Ti přeji co nejlépe prožité předvánoční dny. ☺

      Vymazat
  2. Hani,křížová cesta se mi moc líbí i kapličky.Je to moc krásné místo a v tomhle období se takový příspěvek určitě hodí.My jsme pár křížových cest navštívili,ale tak pěknou zatím ne.Ale,jak píšeš,je to druhé největší poutní místo na Moravě a tak mu to musí slušet.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, celý Hostýn je pozoruhodné místo a já jsem to načasovala tak, aby to vrcholilo ve vánočním období. Kromě Hostýna jsem navštívila ještě Svatou Horu a ta působí o dost větším dojmem, ale možná rozsahem v kopcovitém terénu je Hostýn větší. Tam je to zasazeno do přírody.
      Děkuji a přeji příjemný čtvrtek. ☺

      Vymazat
  3. Hani, děkuji za další díl. Vyhovuje, nevyhovuje, líbí, nelíbí - někdy jsou argumenty opodstatněné, někdy ryze subjektivní. Tady se mi ale líbí, že nikoho nenadalo starou křížovou cestu pobořit.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom máš, Helenko, plnou pravdu, je to subjektivní, kdyby nebyla "lepší" ta Jurkovičova, byla by tahle vynášena do nebes ☺. Člověk nepobořil, to někdy udělá příroda, později dám fotku, co dokáže napáchat letní bouřka v těchto horských podmínkách.
      Děkuji a přeji dobrý čtvrtek. ☺

      Vymazat
  4. Hanko, moc hezká procházka,křížovou cestu jsem navštívila v Petřvaldě v době onemocnění. Potřebovala jsem si mnohé srovnat v hlavě a ta byla nejblíže.
    Štěstí je,že tuto cestu i když k ní měli výhrady neodstranili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Marti, Petřvald znám, chodíme tam občas do muzea, přímo nad ním ta křížová cesta začíná a znám i kostel sv. Jindřicha. Vždy jsme se stavili pak v Chalengaru na jídlo, nevím, jestli je v provozu.
      Děkuji a přeji klidný den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...